info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Türkiyenin Hayalet Gemisi

40’dan fazla yerli firmanın ürettiği Türkiye’nin ikinci milli savaş gemisi ‘Büyükada’ eylül ayında donanmaya teslim edilecek. Gemide kullanılan bin tonluk çelik yığını, elektronik sistemler ve tasarım sayesinde radarlara karşı görünmez hale getirildi.

 

MİLLİ Gemi Projesi (MİLGEM) kapsamında, Türkiye’nin ikinci milli savaş gemisi ‘Büyükada’nın Eylül ayında donanmaya teslim edileceği öğrenildi. Aselsan, Havelsan, TÜBİTAK başta olmak üzere 40’dan fazla yerli firmanın ortak ürünü olan gemide kullanılan bin tonluk çelik yığını, elektronik sistemler ve tasarım sayesinde ‘ Büyükada’ radarlara karşı görünmez hale getirildi.
 
HAYALET GEMİ DENİYOR
 
Edinilen bilgilere göre radar kesit alanları düşük olduğu MİLGEM projesi kapmasında üretilen savaş gemileri ‘hayalet gemi’ olarak niteleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Araştırma Merkezi ve İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nın çalışmaları da milli geminin tasarım aşamasında kritik rol oynadı. MİLGEM Projesi kapsamında inşa edilen gemiler, caydırıcılık sağlamak, kesintisiz gözetleme ve karakol görevlerini yapmak, denizde terörist faaliyetleri takip ederek önlemek, deniz altı savunması, su üstü savaşı ve hava savunma görevlerini yerine getirmek üzere tasarlanıyor.
 
260 MİLYON DOLAR
 
Gemilerin dizaynı, inşası ve entegrasyonu Deniz Kuvvetleri tarafından tamamen milli imkanlarla, ulusal ve uluslararası askeri standartlara uygun olarak yapılıyor. Gemiler üretilmeden önce yapılan fiyat araştırmalarında yabancı firmaların tek geminin Türkiye’ye üretimi için 500 milyon dolar fiyat çıkardıkları öğrenildi. Ancak Türkiye, yerli üretim gücünü kullanarak tek geminin maliyetini 260 milyon dolara kadar indirdi. 
 
Dünyada sadece 10 ülke yapıyor
 
EYLÜL ayında denize indirilecek ‘Büyükada’ gibi dizaynı ve entegrasyonu tamamen milli imkanlarla gerçekleştirilen Heybeliada gemisi 2011’de Donanma’ya teslim edilmişti. MİLGEM Projesi de ilk kez 1993 yılında kavram olarak ele alınmıştı. Aradan geçen 20 yılda Türkiye, kavram aşamasından üretim aşamasına tamamen geçmiş oldu ve dünyada kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkenin arasına girdi.