info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Uzmanlar Ses Kayıtlarını Analiz Etti

Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan arasında 17 Aralık’ta geçtiği iddia edilen ses kayıtları gündeme bomba gibi düşerken, uzmanlar kayıtların montaj olup olmadığını değerlendirdi.

Bir dönem Mesam başkanlığı da yapan müzisyen ve ses mühendisi Attila Özdemiroğlu, dün akşam saatlerinde internette vesosyal paylaşım sitelerinde hızla yayılan Başbakan Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’ın ses kayıtları için twitter hesabından bir açıklama yaparak kaydın montaj olmadığını söyledi. Kayıtlar ile ilgili bir açıklama da ses mühendisi Erdem Helvacıoğlu’ndan geldi: “Tekrar dinledim dostlar, bu kayıt kesinlikle doğru gözüküyor. PHD’li bir ses mühendisi olarak bana güvenebilirsiniz"
 
Özdemiroğlu ise, twitter hesabından şu açıklamalarda bulundu: Farklı kaynaklardan montajlanmış konuşma sesi çok kolay anlaşılır. İçinde bulunulan ortam ve çevre sesi değişir. Kayıtları tekrar analiz ettim. Aramalar arasındaki montaj dışında hiçbir ek yok. Arka plan seslerden anlarsınız. İlk kayıtta telefon hatlarında sıkça olan diğer konuşmaların karışması bariz. 2.arama oldukça temiz bir hattan yapılmış.
 
 
BAŞBAKAN ANKARA'DA DEĞİL KONYA'DAYDI İDDİASI
 
İktidar yanlıları ses kayıtlarının montaj ya da sahte olduğunu ileri sürerken Başbakan Erdoğan'ın ilk ses kaydının alındığı saatlerde Konya'da Şeb-i Arus törenlerinde olduğunu öne sürdü. Ancak kayıtların gerçek olduğunu iddia edenler ise ilk kaydın sabah saat 08.02'de alındığının dolayısıyla Başbakan Erdoğan'ın o saatlerde herhangi bir törende olmasının imkansız olduğunu kaydediyor. Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ses kayıtlarının 04:02'inci saniyesinde "Ben çünkü Konya'ya gideceğim" diyor. Yani Erdoğan sabahın o saatinde konuşmayı yaptıktan sonra Konya'ya hareket ediyor. Bu sebeple de kayıtlarda bir çelişki olmadığı kaydediliyor.
 
ABD'den ses kaydı ile ilgili Ak Parti'ye jet rapor
 
Haber 7'nin haberine göre Ak Parti, dün gece internet ortamında yayınlanan Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu ifade edilen ses kaydını ABD'deki dünyanın en gelişmiş stüdyolarından birine analize gönderdi.
 
Stüdyoda yürütülen çalışmalarda, montajlı olduğu ifade edilen ses kaydındaki seslerin tamamen kesilip yapıştırılmış ve bilgisayarda eklemeler yapılmış bir kurgu çalışması olduğu ortaya çıktı.
 
Neredeyse kelime kelime eklemelerle oluşturulan ses kaydı analizi yapan ekipleri bile şaşkına çevirdi.
 
Kayıttaki ses kırılmalarının tek tek ayrıştırıldığı ses kaydında bazı yerlerde iki kelimenin tek kelime haline getirildiği de ortaya çıktı. Stüdyonun AK Parti'ye ulaştırdığı ön raporda eksik kelimelerin bilgisayar seslendirmesi ile tamamlandığı tespit edildi.
 
Saniye saniye not tutulan ses kaydı ile ilgili yazılı bir rapor hazırlanırken raporun çok kısa bir süre içinde Başbakan Erdoğan'a teslim edileceği öğrenildi.