info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Yavuz Sultan Selim Köprüsü Rüzgar Testini Geçti

2015 yılında hizmete açılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, rüzgar tüneli testini başarıyla geçti.

İstanbul'da temeli 29 Mayıs'ta atılan ve 2015 yılında hizmete açılacak olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, bugün Milano Politecnico Üniversitesi Rüzgar Mühendisliği Bölümü'nde rüzgar tüneli testini başarıyla geçti.
 
Testin ardından açıklamada bulunan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Mühendisler, projeciler testten önce rüzgar testini çok kapsamlı bir şekilde bütün detaylarını anlattılar. 2475 yıllık deprem histogramına göre dizayn yapıldığını, ayrıca saatte 216 kilometre hıza göre test edildiğini ki, burada testlerde 305 kilometre saate kadar çıktık. Görüldüğü gibi köprü bu hızda bile stabil bir davranış gösteriyor. Bunun sebebi, bu dizayn diğer klasik asma köprü dizaynlarından biraz farklı. Tabliyesi çok geniş olduğu için, üzerinden de demiryolu yani titreşimli yük söz konusu olduğu için burada eğik kablolu bir sistem kullanıldı. Düşey kablonun yanı sıra eğik kablo da var. Dolayısıyla bu yatay ve düşey salınımları, daha da azaltıyor ve köprüyü daha dengeli hale getiriyor" dedi.
 
Köprünün modeline 15 gün boyunca farklı yönlerdeki yüklere göre testler uygulanacağını belirten Bakan Yıldırım, "İnşaat sırasında her iki taraftan tabliyesi ilerledikçe oradaki salınımları ölçecek testler yapılacak"dedi.Yıldırım, köprünün inşaat aşaması hakkında da, "Temel kısmının inşaatı devam ediyor. Bu kulelerin oturacağı yerler devam ediyor. Ondan sonra 320 metrelik kule ve kayar-kalıp sistemiyle inşa edilecek, süratle yapılacak. Bu köprü dünyanın en uzun köprüsü değil ama üzerinden bir gidiş-bir geliş şeritli demiryolu geçen ve 4 gidiş-4 geliş karayolu şeridi bulunan yolu olan en geniş ve en uzun köprüsü. Kuleleri de en yüksek olan asma köprü. Bir özelliği de eğik gergin askılar ve düşey askılar aynı anda kullanılmış olacak" ifadelerini kullandı.
 
Fransız tasarımı olan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2475 yıllık dönüş periyodu olan çok büyük bir depreme ve 256 km/saat hızla esen şiddetli bir fırtınaya dayanacak şekilde inşa edilecek. Demiryolu yükü olarak 160 km/saat hızla köprü üzerinden karşılıklı yönlerde geçmekte olan bin ton ağırlığında, 400 metre uzunluğunda 2 hızlı tren veya 80 km/saat hızında 3 bin 250 ton ağırlığında 400 metre uzunluğunda 2 yük treni olacak şekilde tasarlandı.
 
Köprünün inşaatı sırasında 85 bin ton çelik ve 228 bin metreküp beton kullanılacak. Köprüde 68 adet düşey askı kablosu, 176 adet eğik askı kablosu bulunacak. Ana kablo ve askılar 13 bin 465 ton ağırlığında olup, 121 bin kilometre yani dünyanın çevresinin 3 katı uzunluğunda olacak.
 
İzmit Körfezi asma köprüsünün rüzgar testi de geçen sene aynı merkezde yapılmıştı.