info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

AK Parti nin oyu ne kadar düştü?

12 Haziran’da gerçekleşecek olan genel seçimlere 3 ay kala Konsensus Araştırma ve Danışmanlık Şirketi’nin Habertürk için yaptığı araştırmanın sonuçları belli oldu.


Konsensus, “Türkiye GündemiŞubat 2011’’ başlıklı anket çalışması için 4-10 Mart tarihleri arasında 81 ilin hem kentsel, hem de kırsal kesimlerinde, seçmen nüfusunu temsil etme yeteneğine sahip 18 yaş üstü 735’i erkek, 765’i kadın toplam 1500 kişiyle telefon anketi yöntemiyle görüştü. 18 yaş üstü kişilerle görüşme nedeni ise bu yaş grubundaki gençlerin 2011 genel seçimlerinde oy kullanabilecek olmaları gösterildi.

MHP yükselişe geçti Peki bu pazar bir genel milletvekilliği seçimi yapılsa sandıktan nasıl bir sonuç çıkacak? İşte halkın nabzını tutan Konsensus’un merakla beklenen seçim sonuçları... Şubat ayında, AK Parti’nin oylarında 3.2 puanlık bir düşüş yaşandı ve oy oranı yüzde 46.4’e geriledi. CHP’nin oyları da geçen aya oranla bir puan düştü ve yüzde 25.8’de kaldı. MHP şubat ayında oy oranını artırdı. Geçen aya göre oy oranını 2.5 puan artıran MHP oylarını yüzde 13.6’ya yükseltti. Saadet Partisi de MHP gibi oylarını artırdı. SP’nin oylarında geçen aya oranla 1.4 puanlık bir artış gözlemlendi.

AK Parti’ye en çok oy kırsal kesimden Peki kent ve kırsal kesim göz önünde bulundurulduğunda partilerdeki oy dağılımı nasıl bir tablo ortaya koyuyor? İşte Konsensus’un araştırmasına göre partilerin kent ve kır ayrımına göre oy oranları...

İşsizlik zirvede eğitim terörü geçti Ankete katılanlara yöneltilen en dikkat çekici soruların başında “Sizce Türkiye’nin çözülmesi gereken en önemli üç sorunu hangisidir?’’ geliyordu. Aylardır değişmeyen ilk üç sorun yine karşımıza çıktı. Geçen aya oranla 7.4 puan gerileyen işsizlik zirvede yer alırken, bu kez eğitim sorunu, terörü geçti.

Erdoğan’ın siyasi performansı düştü ama yine de zirvede ‘Şu an Meclis’te bulunan siyasi parti liderlerinin performans memnuniyet oranları’ sorusuna verilen yanıtlara göre, siyasi performans sıralamasında zirvede aylardır olduğu gibi yine AK Parti Lideri Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor.