info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Atatürk’ü, İsmet İnönü mü Zehirledi?

Raporlara göre dönemin CHP Genel Sekreteri Gülek de bunu yazan İçişleri Bakanı’nı ‘işini bitirirler’ diye tehdit ediyor.

77 yıllık soruyu tekrar sorduran, ortaya çıkan yeni belgeler oldu. 1959’daki CHP içinde gizli yazışmalar Atatürk’ün zehirlendiğini söylüyor. Raporlara göre dönemin CHP Genel Sekreteri Gülek de bunu yazan İçişleri Bakanı’nı ‘işini bitirirler’ diye tehdit ediyor.
 
Mustafa Kemal Atatürk’ün 1938 yılındaki ölüm nedeninin siroz değil zehirlenme olduğu iddia edildi. Yeni Şafak Gazetesi’nin dün manşetinden verdiği habere göre, 57 yaşında hayatını kaybeden Atatürk’ün zehirlenişine ilişkin yazışmalar yayınlandı. Buna göre; 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek ile İçişleri Bakanları Şükrü Kaya ve Hıfzı Oğuz Bekata’nın olduğu yazışmalarda Atatürk’ün zehirlenişi konu alındı. İçişleri Bakanı Kaya’nın 30 Haziran 1938’de, Atatürk’ün ölümünden 4.5 ay önce İsmet İnönü’ye gönderdiği yazıda, “Tahsis ettiğimiz doktorun görevini layıkı ile yaptığı kanısındayım. Her şey yolunda ve mecrasında seyir etmektedir. Sizleri Cumhurreisi olarak görmek arzusu hepimizde hasıl olmuştur. Hürmetle ellerinizden öperim efendim.” ifadeleri yer alıyor.
 
 
Raporu yayınlayana tehdit
 
İkinci belge ise Atatürk’ün ölümünden 20 yıl sonraya ait. CHP Genel Sekreteri Kasım Gülek, 26 Şubat 1959’daki yazısında daha sonra İçişleri Bakanlığı da yapacak olan Hıfzı Oğuz Bekata’yı zehirlenme raporunu başkalarıyla paylaştığı için tepki gösteriyor. Gülek, “Bu konu seni de beni de aşar, altından kalkamayız. Sen de altında kalırsın ben de. Geçmişte yapılan hataları telafi etmemizin ihtimali dahi olmadığını iyi bilmektesin” diyor. Gülek, ismini vermediği bir kişinin MAH’ta (MİT’ten önceki istihbarat kuruluşu) adamları olduğuna dikkat çekiyor ve Bekata’ya “Senin işini bitirirler” diye gözdağı veriyor.