info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bugün 1 Mayıs... Gözler Taksimde

Sendikalar ve Valilik son ana kadar geri adım atmadı Bu yılki 1 Mayıs kutlamaları Taksim restleşmesinin gölgesinde başlıyor

 

KESK, DİSK ve Türk-İş'in aralarında bulunduğu sendikalar ve bazı siyasi partiler İstanbul Valiliği'nin kesin kararına rağmen Taksim'e çıkacaklarını açıkladı. Bugün gözler yayalaştırma çalışmaları nedeniyle büyük bir bölümü inşaat halinde olan Taksim Meydanı'nda olacak.
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamalarına kesinle izin vermeyeceklerini söyledi. Vali Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'la birlikte inşaat çalışmalarının devam ettiği Taksim Gezi Parkı'nda 1 Mayıs'la ilgili basın toplantısı düzenledi. 24 bin metrekarelik Taksim Meydanı'nın yarısında inşaat faaliyetlerinin devam ettiğini anlatan Mutlu, "Bu şartlarda bu mitingin güvenli, risksiz bir şekilde yapılması mümkün görülmüyor. Bu nedenle kesinlikle izin verilemeyeceğini tekrar ve son kez ifade ediyorum" dedi.
 
"DİSK başta olmak üzere sendikalarımızın bu riskli alanı kullanma yönündeki ısrarları, buradaki fiziki şartlar ve risk nedeniyle aklı selimle bağdaştırılması fevkalade zordur" diye devam eden Mutlu, Taksim Meydanı'nın sadece emniyet güçleri, basın mensupları ile Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bırakmak ve Kazancı Yokuşu başındaki 1 Mayıs Anıtı'nda sembolik tören yapmak isteyen sendika temsilcilerine açık olacağını söyledi.
 
Mutlu, AİHM'in Taksim Meydanı'nın 1 Mayıs alanı olduğuyla ilgili kararının sorulması üzerine, "Bunun kararını verecek olan bizleriz. 'Ailenizi alın piknik yapmaya ve eğlenmeye 1 Mayıs'ta Taksim'e gelin' desem hanginiz bu uçurumun kenarına gelmek istersiniz?" dedi. İstanbul'daki polis kadrosunun çok önemli bir bölümünü bu konuyla ilgili görevlendirdiklerini söyleyen Mutlu, "Beşiktaş, Mecidiyeköy, Taksim civarında yoğun güvenlik tedbirleri alarak Taksim alanına gelişlerin hiçbirine müsade etmeyeceğiz" diye konuştu.
 
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, Taksim'de 1 Mayıs kutlamalarına izin verilmesini istediklerini belirterek, "Polis müdahale etmezse hiç kimsenin burnu bile kanamadan kutlamaların yapılacağını taahhüt ediyorum" dedi. KESK, DİSK, Türk-İş ve Türk Tabipleri Birliği'nin de aralarında bulunduğu 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri, Taksim Gezi Parkı girişinde basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Beko, İstanbul Valiliği tarafından Taksim'de kutlama yapılmasına izin verilmediğinin hatırlatılması üzerine, işçilerle polisi karşı karşıya getirmek istemediklerini söyledi.