info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Gümrükte Dehşete Düşüren Tablo

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Doğu Akdeniz Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğüne bağlı Cilvegözü Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü nce, Gümrük Tampon Bölgede ve Cilvegözü Gümrük Sahasında, bixi tam otomatik makineli tüfek, bomba hammaddeleri, 15 gram esrar ve çok sayıda mermi yakalandı.

 

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, 27 Kasım'da yapılan operasyonda M.H'ye ait eşyalara arasında yapılan aramalarda 9 adet Kalaşnikof Şarjorü ve 1 adet el telsizi ele geçirildi. Söz konusu olayla ilgi soruşturma devam ediyor.
 
Gümrük tampon bölgede, 29 Kasım'da yapılan saha aramasında sahipsiz 1 adet bixi tam otomatik makineli tüfek (uçaksavar), 106 adet bixi makineli tüfek mermisi, 133 adet kalaşnikof mermisi, 33 adet 5,56 mm piyade tüfeği mermisi ve 1 adet uçaksavar mermisi ele geçirildi. Söz konusu olayla ilgi soruşturma devam ediyor.
 
Cilvegözü Gümrük Sahası'nda, 29 Kasım tarihinde yapılan operasyonda bir araç içerisinde bomba hammaddeleri olarak bilinen 3 bidonda 180 litre amonyum nitrat, 150 kilogram amonyum nitrat, 125 kilogram amonyum nitrat ele geçirildi.
 
Gümrük sahasında, 29 Kasım'da yapılan rutin aramalarda ise, yakalama  kararı bulunan bir şahıs durdurulup üzerinde yapılan aramalarda 15 gram esrar 
ele geçirildi. Şahıs gözaltına alındı soruşturma devam ediyor.
 
SURİYE'DEN GELDİ
 
Konuya yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, söz konusu silah ve malzemeler Suriye tarafından Türkiye'ye geçirilmeye çalışıldığı öğrenildi. Gümrük ekiplerinin yakalama işlemi sonrası şahsın Reyhanlı'daki evinden yapılan aramada ise 45 adet el bombası ve bol miktarda para bulundu. Söz konusu yakalama ile ilgili savcılık soruşturması ise devam ediyor.
 
BOMBA ETKİSİ YAPIYOR
 
Hürriyet Dünyası'ndan Çetin Aydın'ın haberine göre, tarım sektöründe gübre olarak değerlendirilen, ancak İstanbul'daki bombalı saldırıların ardından ''patlayıcı madde imalinde kullanıldıklarına'' ilişkin haberlerle gündeme gelen ''amonyum sülfat'' ve ''amonyum nitrat'' bileşiklerinin, ısıya tabi tutulduklarında bomba etkisi yapıyor.
 
Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Necati Beşirli, yaptığı açıklamada, iki bileşiğin de bozunabilmesi için, yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Isıya tabi tutulan amonyum nitratın gaz olarak parçalandığını, 200-300 derece sıcaklıkta parçalanarak azot monoksit ve diazot monoksit buharına dönüştüğünü, bileşiğin çok yüksek sıcaklıkta azot ve oksijen gazına parçalandığını anlatan Beşirli, büyük bir patlamayı sağlamak için bileşikle birlikte dinamit, barut ya da akaryakıt karışımı kullanılması gerektiğini belirtti. Beşirli, inşaat ya da yol yapımı gibi çalışmalarda kayaları parçalamak için üzerinde amonyum nitrat lokumu olan dinamitlerin kullanıldığını kaydederek, şöyle konuştu:
 
 ''Amonyum nitrat küçük ısıda bile hacminin en az yüz katına ulaşıyor ve parçalanıyor. 200-300 derece sıcaklık bile parçalanma için yeterli olur. Bileşen benzin gibi akaryakıt karışımlarıyla tutuşturulduğunda ya da dinamitle patlatıldığında, bu sıcaklık elde edilir. Örneğin bir kilogram ağırlığındaki amonyum nitrat 300 derece sıcaklığa tabi tutulduğunda genleşerek bu ağırlığın bin katı hacme, 1500 atmosferlik basınca kavuşuyor. Yani en az 300-400 metrekarelik alanda bomba etkisi yapıyor. Bu madde bazı yerleri zayıflatılmış çelik demir kaplar içinde ısıtılırsa, parça etkisi daha büyük olur. Varil içine konulan amonyum nitrat parçalandığından etki alanı meydana getiremezsiniz.''
 
Beşirli, amonyum sülfatın da amonyum nitrata benzer özellikleri bulunduğunu, sadece bu maddenin parçalanmasında ''sarı duman'' olarak görülen kükürtdioksit gazının ortaya çıktığını kaydetti. Amonyum nitratın ''bomba etkisi yapması'' için amonyum sülfata ihtiyaç olmadığına dikkat çeken Beşirli, ''Amonyum sülfat etkiyi güçlendirmek için kullanılmış olabilir'' dedi.
 
'GÜBRE OLARAK ALINIP BOMBA YAPILIYOR' 
 
Türkiye'de bazı firmalar tarafından üretilen, ithalat imkanı da olan amonyum nitratın ''gübre''nin yanı sıra ''patlayıcı'' olarak da imal edildiğini, ancak lokum olarak üretilen patlayıcılarda azot oranının daha fazla olduğunu vurgulayan Beşirli, gübre olarak her yerde satılabilen maddenin patlayıcı olarak satışının ''jandarmanın izni ve gözetiminde olduğunu'' kaydetti.
 
Beşirli, sıkı denetimler nedeniyle patlayıcı amonyum nitrat lokumunu bomba yapımında kullanmanın mümkün olmadığını, yasadışı amaçla kullanılan maddenin gübre olarak alınıp bombaya dönüştürülebileceğini belirterek, şunları söyledi: ''Amonyum nitratı gübre olarak her yerden almak mümkün. Gübreyi alıp bombaya çevirmek de çok basit kimya bilgisiyle mümkün, ama bunu yapan kişi patlayıcı teknolojisini iyi bilmelidir. Zira bombanın etki alanını ancak bu teknolojiyi iyi bilen kişiler hesaplayabilir.''