info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5000
Dolar Satış
:
32.5586
Euro Alış
:
34.6207
Euro Satış
:
34.6830
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kaçırılmak İstenen Türk Uçağında Korsan Etkisiz Hale Getirildi

Kharkov-İstanbul seferini yapan uçak, üzerinde bomba olduğunu söyleyen bir yolcu tarafından Soçi’ye yönlendirilmek istendi. Korsanın kokpite girmesini engelleyen pilotlar, uçağı Sabiha Gökçen Havalimanı’na indirdi.

Teslim ol çağrılarına olumsuz yanıt veren korsana karşı operasyon yapıldı. Operasyon sonucu korsan etkisiz hale getirildi.
 
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, hava korsanının yapılan operasyonla etkisiz hale getirildiğin ve operasyonun tamamlandığını belirtti.
 
Vali Mutlu yaptığı açıklamada; 'Saat 18 itibariyle Sabiha Gökçen Havaalanı'nda Pegasus yollarına ait Ukrayna-Sabiha Gökçen seferini yapan uçak bir hava korsanı tarafından indirildi. Çerkes yurttaşlara yönelik herhangi bir açıklaması olmadı' dedi.
 
Bu akşam saatlerinden itibaren yaşanan hava korsanı krizi bitti. Vali Mutlu yaptığı ilk açıklamada, Hava korsanının Soçi’ye gitme isteği üzerine, pilot ve mürettebatın uçağın İstanbul’a inmesini sağladığını açıkladı.
Mutlu “Başta Emniyet Müdürlüğü olmak üzere üzere bir kriz merkezi masası oluşturarak olayı kontrol etmeye başladık. Uçakta hava korsanının yalnız olup olmadığından, söylediği gibi yanında bomba olup olmadığına kadar tüm detaylar araştırıldı ve şahsın kendisiyle ilgili çok detaylı bir araştırma yaptık. Bu esnada havaalanı trafiğini geçici olarak kapattık. Müzakereler sonucunda oluşturulan güvenle, önce çocuk ve kadınları tahliye etme isteğimizi mümkün kıldık ve mürettebatla baş başa kalmasını temin ettik. Bu arada Özel Harekât Timleri, uçağın uygun noktalarından giriş yaparak yolcuların tahliyesini gerçekleştirdi ve korsanı etkisiz hale getirdiler.” açıklamalarında bulundu.
Hava korsanının gözetim altında olduğunu ifade eden Vali Mutlu, “Kimse, hiçbir zarar görmeden kurtarılmıştır. Emniyete bağlı tüm birimlerimiz, İçişleri Bakanlığımız ve tüm birimleri ve kriz masasındaki tüm arkadaşlarımız çok başarılı bir operasyon yaptı. Üzücü bir olaydı, şehrimizde yaşanması da bizi üzmüştür. Fakat yetkili birimlerimiz ne kadar yetenekli ve bilgili olduklarını net olarak gösterdiler, kendilerini yürekten kutluyorum. Bu operasyon yüzünden üzüntü duyan herkese geçmiş olsun diyorum.” şeklinde konuştu.
Vali Mutlu hava korsanı ile ilgili sorulan sorular üzerine ise “Üzerinde bir bomba yok. Sarhoş olduğu yönündeki tüm bilgileri aldık, ruh sağlığı yerinde midir, akli melekeleri tam mıdır, bu bilgileri aldık. Alkollü olduğu konusunda herhangi bir bilgi bize ulaşmadı. Alkol almamakla birlikte, farklı şeyler içmiş olabilir.” dedi.
Hava korsanının taleplerinin sorulması üzerine ise “Özellikle kendi ülkesinden yetkililerle görüşmek istedi. 45 yaşında bir Ukraynalı. Soçi’ye yönlendirme istiyordu oradaki sportif faaliyetlerle ilgili mesaj vermek istiyordu.” diyen Mutlu, korsanın şu an gözaltında olduğunu ve adli makamların gereğini yapacağını iletti.
Hava korsanının silahsız olduğunu da ekleyen Vali Mutlu, hava korsanının boğuşmadan kaynaklanan ufak bir yarası olduğunu da ekledi.
 
SİVİL HAVACILIK: UÇAKTA BOMBA İHBARI YAPILDI
SHGM: Pegasus Havayollarına ait Kharkiv - Sabiha Gökçen uçağı havada iken yapılan bomba tehdidi sebebi ile güvenlik altında Sabiha Gökçen'e inmiştir.
 
BAKANLIK MÜSTEŞARI: 'KOKPİTE GİREMEDİ'
Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Hasip Soluk Habertük canlı yayınında şu bilgileri verdi:
Ukrayna asıllı bir yolcu bomba olduğunu söyleyerek uçağın Soçi’ye götürülmesini istemiş. Söz konusu şahıs kokpitten içeri giremediği için pilotlar da uçağın içinde karartma yaparak Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi.
 
PİLOTTAN SEVİNDİREN HABER
Uçağın pilotu İlyas Kargülle 'İyiyiz' mesajı verdi.  Türkiye Havayolu Pilotları Derneği Genel Sekreteri olan Karagülle'nin çok deneyimli bir pilot olduğu öğrenildi.
Kaçırılan uçakta kaptan pilot İlyas Karagülle, yardımcı pilot Yavuz Cuğun, kabin ekibinde ise Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş olduğu öğrenildi
 
UÇUŞ EKİBİNİN İSİMLERİ BELLİ OLDU
Ukrayna'dan İstanbul'a gelirken kaçırılmak istenen Pegasus Hava Yolları uçağında görevli kokpit ve kabin ekibinin isimleri belli oldu. O isimle şöyle, Kaptan Pilot İlyas Karagülle, Yavuz Çuğun, Didar Tunç, Gizem Arslan, Oğuzhan Aktaş ve Seda Karakaş...
 
Ukrayna Güvenlik Servisi'den korsan açıklaması
Ukrayna güvenlik birimleri, Kharkov-İstanbul seferini  yapan Pegasus Havayolları'na ait 110 yolculu uçağı kaçırma girişiminde bulunan  1969 doğumlu Ukrayna vatandaşının fazla miktarda alkol kullanmış olabileceğini  bildirdi.
Ukrayna Güvenlik Servisi'nden (SBU) basına yapılan açıklamada, Ukrayna  vatandaşının "Soçi'ye uçacağız" diyerek pilot kabinine girmeye çalıştığı  belirtildi. Açıklamada, sakinleştirilmesinin ardından uçak kaçırma girişiminde  bulunan Ukrayna vatandaşının yanında yapılan aramalarda herhangi bir silah veya  bombanın bulunmadığı kaydedildi.
Bu arada, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Enformasyon Politika Dairesi  Başkanı Yevgeniy Perebiynis de İnterfax ajansına yaptığı açıklamada, Ukrayna'nın  Türkiye'deki büyükelçiğinin Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve emniyet birimleriyle  sürekli irtibatta olduğunu kaydetti. Perebiynis, Ukrayna'nın İstanbul  Konsolosunun olayı yerinde incelemek amacıyla havaalanına gittiğini ifade etti.