info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4049
Dolar Satış
:
32.4632
Euro Alış
:
34.4266
Euro Satış
:
34.4887
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Osmanlıdan Günümüze Geleneksel Bayram Tatlısı Lokuma Dair Bilgiler

Ramazan bayramının gelmesiyle geleneksel Türk tatlımız olan lokum, ikramlıklarda daha fazla yer almaya başladı. Peki, kaliteli lokumu nasıl anlarız? İşin uzmanı Avni Ongurlar, orijinal Türk lokumunun olmazsa olmazlarını ve kalitesini ortaya koyan özelliklerini detayları ile paylaştı.

Lokum, yüzyıllardır en tatlı geleneklerimizden biri olup lezzetiyle Türkiye’nin alamet-i farikası haline gelmiştir. Osmanlıda 'boğazı rahatlatan' anlamına gelen “rahat'ül-hulkum” yani lokum üzerine 157 yıllık geçmişe sahip Hafız Mustafa 1864’ün Yönetim Kurulu Başkanı Avni Ongurlar, kaliteli lokumun sırlarını paylaştı.

Kaliteli lokumu dışarıdan bakınca nasıl anlarız? 

Kaliteli ve taze lokumun dışarıdan bakıldığında renginin parlak ve canlı olması gerektiğini söyleyen Avni Ongurlar, “Lokum cam gibi görünmeli ve boğazda yanma yapmamalı. Sadece iyi bir ustaya sahip olmakla iyi lokum elde edemezsiniz.

Lokum üretiminin her adımı çok ama çok önemlidir. Kullandığınız malzemelerin kaliteli olması gerekiyor. Malzemelerden biri bile kalitesiz olursa ürünün kalitesi de hızla düşer. Raf ömrü uzun olan lokum, kalitesiz malzemeyle birlikte fırsatçıların eline geçince tatsız sonuçlara sebep olabilir“ dedi.

İşte geleneksel kokum tarifi: Lokum nasıl yapılıyor? 

Esas aldığımız lokum tarifini anlatmak gerekirse işleme başlarken kavrulmuş fıstığımızı, şekerimizi, nişastamızı hazır bulunduruyoruz. Ham maddelerimizi kazanlara yaklaştırıp önce yumuşak ph değerine sahip suyumuzu ve zemzem suyumuzu döküyoruz.

Ardından nişastamızı döküyor ve endüstriyel mikserden daha yavaş çalışan el mikseri yardımıyla karıştırdıktan sonra şekerimizi karışıma ilave ediyoruz.

Buna uygun şekilde de fındık, fıstık, ceviz, incir gibi kullanılacak diğer malzemelerimizi hazır hale getiriyoruz. Gelen ürünümüzün doğru kıvama ulaştığı süreçte portakalını, fındığını yavaş yavaş içerisine döküp karışmasını sağlıyoruz.

Fitil yuvarlayacaksak onları bölme tavalarımıza alıyoruz, açık alana serip 40 dakika dinlenmeye bırakıyoruz.

Lokumun en önemli kurallarından birisi dinlenmesidir. Dinlenmeyen ürünler her zaman şikâyete sebep olur. Bizler ürünün sadece mağazadaki satışını hesaplamıyoruz.

Müşterilerimiz ürünü alıp evinde bir hafta sonra da yese aynı lezzeti alabilmesi için bütün önlemleri burada almaya çalışıyoruz.

Lokumu üretirken kıvamını doğru yakalamak için kazanın başından kesinlikle ayrılmıyoruz. 'Lokum için en önemli nokta nedir?' diye sorarsanız bağdaştırdığımız ürünlerin kesinlikle çok iyi dengelenmesi gerekiyor. Santigrat terazisi olmadan iyi lokum üretemezsiniz" ifadelerini kullandı.