info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4742
Dolar Satış
:
32.5327
Euro Alış
:
34.7084
Euro Satış
:
34.7710
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

2015’in Renk Trendleri Belirlendi

Yüksek Mimar Bahar Aykaç, bu hafta renklerin doğasına değinerek, yeni trendleri konu alıyor. Ayrıca balkonsuz evler için öneri de bulunan Aykaç, dünyaca ünlü mimar Zaha Hadid’in son eserini anlatıyor.

Tüm dünyada önümüzdeki yılların renk trendlerinin belirlenmesinde öncülüğü Uluslararası Renk Örgütü (ICC) yapıyor. 16 ülke temsilcisinin katılımıyla zenginleşen örgüt, her 2 yılda bir renk öngörülerinde bulunuyor.  ICC tarafından belirlenen renkler dünyanın dört bir yanında tekstil, moda, mimari gibi disiplinlerde trend uzmanlarına kılavuz oluyor. Ülkemiz de bu komisyon sanatçılarımız Ümit Ünal ve Özlem Süer tarafından temsil ediliyor.
 
Filli Boya Ümit Ünal ile yaptığı işbirliği sayesinde kendi renk paletini işte bu yenilikçi yaklaşım ile hazırlamış.  Ümit Ünal Filli Boya renk paletini hazırlarken yakın gelecekte öne çıkacağını belirttiği iki kavramı temel almış. Kozmik ve Panoptic Renkler.  Bu kavramlardan yola çıkılarak Filli Boya’nın 70 renkten oluşan muhteşem tonlamalara sahip 2015 ve 2016 renk paleti oluşturulmuş. Filli Boya Coloration katalog projesinin styling çalışması da ünlü tasarımcılarımızdan Derin Sarıyer’e ait.
 
Sson trendleri içeren en yeni renk paleti bu sanırım. 70 farklı tonda rengin her biri titiz bir çalışmanın ürünü.  Biraz ipucu vermem gerekirse, iç mekân tasarımlarında lilalar, buğulu pembe tonları, çakıl taşı, kum ve kuvars tonları, açık ve koyu maviler öne çıkıyor. Dış cephelerde ise mavi tonları, sarılar ve karbon antrasit tonları popüler. Renkleri isimlendirmek ve  kelimelerle tanımlamak pek mümkün olmadığı için bu etkileyici renk paletini görmeniz gerek.
 
TASARIM DÜNYASI
 
Portatif balkon
 
Tasarım dünyası hiç durmadan ilginç fikirler üretmeye devam ediyor. Amsterdam kökenli mimarlık firması Hofman Dujardin Architects’in tasarlayıp projelendirdiği Bloomframe, tam anlamıyla bir portatif balkon. Kapalı olduğu zaman evinizin penceresinden farksız görünen bu tasarım, siz dilediğiniz zaman küçük sevimli bir balkona dönüşüyor. Hidrolik mekanizmalarla çalışan Bloomframe, her proje için özel olarak tasarlanıp üretilebiliyor. Bu tasarım ile balkonsuz apartman daireleri tarihe karışır belki.
 
İLGİNÇ PROJELER
 
Bakü’nün yeni ikonik binası
 
Son yılların en çok konuşulan dünyaca ünlü kadın mimarı Zaha Hadid, Bakü’de eşsiz güzellikte bir binaya daha imzasını attı. Haydar Aliyev Kültür Merkezi köşesiz, dairesel formu, akıcı üslubuyla mimari çevrelerde de büyük beğeni topluyor.
 
Çeşitli kültürel programlara hizmet veren bina, Sovyetler Birliği’nin sert ve heykelsi mimarisinin Bakü!deki yaygın örneklerinin aksine Azeri kültürünün farklılığını ve duyarlılığını dışa vuran bir forma sahip. Zaha Hadid akışkanlığa vurgu yaptığı projede, Azeri ve İslam kültüründen etkilendiğini belirtiyor.