info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Atmosferdeki Karbondioksit Tarihin En Yüksek Seviyesinde

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi, atmosferdeki karbondioksit oranının rekor seviyeye ulaştığını açıkladı.

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nin (NOAA) yıllık raporunda, 2016 yılında atmosferdeki karbondioksit oranının artış hızının hiç olmadığı kadar hızlı yükseldiğine dikkat çekildi.

Geçen yılın, ilk ölçümün yapıldığı 1958 yılından bu yana atmosferdeki karbondioksit oranının en hızlı yükseliş kaydettiği yıl olduğu da vurgulandı.

Rapordaki verilere göre, 2016 yılı insanlık tarihinde karbondioksit seviyesinin en yüksek olduğu 400 ppm'in (bir milyon birimdeki partikül miktarı) sınırının da aşıldığı bir yıl oldu.

Son ölçümlere göre atmosferdeki karbondioskit oranı milyonda 402,9 ppm'e ulaştı. Ölçümde elde edilen orana göre, havadaki karbondioksit yoğunluğu 800 bin yılın en yüksek seviyesiyesine ulaştı.

"Son üç yıl" uyarısı yapılmıştı

Karbondioksit yoğunluğu iklim değişikliğini kritik aşamalara taşıyabilir. Haziran ayında iklim değişikliği uzmanları karbondioksit salınımını düşürmek için "son üç yılın kaldığı" uyarısını yapmışlardı.

Aralarında altmış bilim insanı ile ekonomi, iş ve siyaset dünyasından isimlerin bulunduğu uzmanlar, Nature adlı bilimsel dergide yayımlanan makalede, 2020 yılına işaret etmişti.

2020 yılından sonra karbondioksit salınımının devam etmesi durumunda, Paris İklim Anlaşması hedeflerine erişilemeyeceğine dikkat çekilmişti. Uzmanlar, enerji, altyapı, ulaşım, toprak kullanımı, endüstri ve finans alanlarında karbondioksit salınımının kayda değer şekilde azaltılabileceğini vurgulamışlardı.