info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Resmin Ustaları Bu Müzayede de Buluşuyor

Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin 2 Mayıs’ta düzenleyeceği müzayedenin en dikkat çekici eseri 3 milyon 850 bin açılış fiyatıyla Hüseyin Zekai Paşa’nın ‘Meyveli Natürmort’u..


Portakal Sanat ve Kültür Evi, yine çok ses getirecek bir müzayedeye hazırlanıyor.  Hem Türkiye hem de dünya sanatının usta isimlerinin toplam 46 eserinin satışa sunulacağı müzayede, 2 Mayıs Pazartesi saat 19.00’da Conrad Otel’de yapılacak.
Raffi Portakal’ın yöneteceği “Büyük Ustalardan Tablolar” adlı gece müzayedesinin en dikkat çeken eseri kuşkusuz Hüseyin Zekai Paşa’ya ait. Asker ressamlar geleneğinden gelen Hüseyin Zekai Paşa’nın eski Türkçe ve Fransızca imzalı “Meyveli Natürmort” isimli tuval üzeri yağlıboya eseri 3 milyon 850 bin TL açılış fiyatıyla şimdiden bütün gözleri üzerine topladı.  Müzayedenin en yüksek fiyatlı ikinci eseri ise Şeker Ahmet Paşa’nın “Güller”i. Manzara ve natürmort çalışmalarıyla dikkat çeken, Türk resim sanatının usta isminin tablosunun satış fiyatı 950 bin TL.
Müzayedede, ışık ve gölgeyi en ustaca kullanan ressamlardan biri olan, Paris’te oryantalist ressamların atölyelerinde yetişen Halil Paşa’nın iki ayrı eseriyle karşılaşıyoruz. Sanatçının “Bostancı Deniz Hamamı” adlı eseri 575 bin TL, “Göksu’da Gezinti”si 400 bin TL muhammen bedelle satışa sunulacak. Güzel Sanatlar Akademisi’nin kurulmasına ön ayak olan, ilk resim sergilerinin açılmasını teşvik eden ve heykelini yaptıran ilk hükümdar kabul edilen Sultan Abdülaziz’in oğlu Şehzade Halife Abdülmecid Efendi’in “Süvariler”i de bu müzayedede yer alıyor. Eserin muhammen bedeli 325 bin TL.

 

2 Nâzım portresi
Müzayedede iki ayrı Nâzım Hikmet portresiyle de karşılaşıyoruz. Bunlardan ilkinde Nazmi Ziya’nın imzasını görüyoruz. Nâzım hayranı Nazmi Ziya’nın yeğeni Rasih Güran 4 Ocak 1936’da usta ressam ile Nazım Hikmet’i bir araya getiriyor. Ve o gün Ziya, Hikmet’in portresini yapıyor. Nazım Hikmet’i, İstanbul manzarası önünde ‘mavi gözlü dev’ olarak gösteren tablonun muhammen bedeli 175 bin TL.
Bir diğer Nâzım Hikmet portresi ise, usta şairin annesi ressam Celile Hikmet’e ait. 10 bin TL’ye satışa çıkacak tablonun alt kısmında ‘Bursa Hapishanesi’ yazısını görüyoruz. Celile Hikmet, tablonun arka yüzeyine ise Kemal Tahir’in portresini resmetmiş.
Müzayadede ayrıca Namık İsmail’in “Üryan” adlı nü tablosu 300 bin TL, İbrahim Çallı’nın “Meyveli Natürmort”u 300 bin TL, Mübin Orhon’un “Le Triomphe De La Mort I Hommage A Brueghel”i 200 bin TL açılış fiyatlarıyla müzayede yer alıyor.
Müzayedede ayrıca Yıldız ve Meissen porselenleri de satışta olacak.  26 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında Portakal Sanat ve Kültür Evi’nin galerisinde sergilenecek olan “Tuğralı Gümüş Koleksiyon” ise sergi süresi içinde bir bütün olarak satışa sunulacak.


PIcasso ve MatIsse de var
Geçtiğimiz yıl nisan ayında Andy Warhol’dan Damien Hirst’e 27 sanatçının 54 eserini sergileyen Raffi Portakal, bu müzayedesinde de yabancı sanatçılara yer veriyor. Müzayedede Bernard Buffet, Camille Pissarro, Maurice Utrillo, Andre Lhote, Fernando Botero, Henri Matisse, Joan Miro, Pablo Picasso, Sam Francis, Andy Warhol, Damien Hirst, Mimmo Rotella, Alexander Calder ve Arman’ın çalışmaları yer alıyor.  Fransız ressam ve grafik sanatçısı Bernard Buffet’nin tablosu 265 bin TL’lik açılış fiyatıyla bu bölümün en pahalı ismi. Hemen ardından 200 bin TL açılış fiyatıyla Andy Warhol’un “Chocolate Bunny” adlı çalışması geliyor. Botero’nun kâğıt üzerine mürekkep işi (110 bin TL), Henri Matisse’in kara kalem çalışması (175 bin TL), Joan Miro’nun deseni (132 bin TL), Picasso’nun kağıt üzerine renkli kalem çalışması (110 bin TL) da bu bölümde sanatseverlere sunuluyor