info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Bugün 5 Mayıs, Karikatüristler Günü Kutlu Olsun

Karikatüristler Günü, her yıl 5 Mayıs günü kutlanıyor.

Bazen gazete ve dergilerdeki karikatürlerin balonlarına takılıp bir süreliğine başka yerlere bakmayı unuttuğun oldu mu?

Bu yaratıcı çizimler, okuyucuya çok fazla değerli ve ciddi bilgiyi komik bir şekilde ulaştırır.

Açıkçası, bu tür karakterlerin yaratılması çok yüksek düzeyde yaratıcılık ve mizah becerilerine ihtiyaç duyuyor. Takvimde özel bir gün ile hem bilgilendirici hem de esprili düşünceler getiren yaratıcı karikatüristleri veya sanatçıları kutlamak gerçekten önemli birşeydir. Karikatürcüler Günü; karikatürcüler ve onların karikatürlerini onurlandırmak ve kutlamak amacıyla oluşturuldu. Daha önceki dönemlerde de karikatür örnekleri olmasına karşın, çağdaş karikatürler ancak son yüzyılda gelişmiştir. 19. yüzyılda kitle iletişim aracı olarak gazete ve dergilerin yaygınlık kazanmasıyla beraber karikatürler de daha fazla çizilmeye ve okunmaya başlamıştır.

Karikatür, bir resim türüdür ve ele aldığı konuları komik veya iğneleyici olması için abartır ve çarpıtır. Bir karikatürcü tüm evrenini hiçbir girdi olmadan yaratır. Türkiye' de karikatür diğer ülkelerdekinden daha farklı gelişmiştir. Özellikle kara mizah Türkiye' de çok fazla gözükmektedir. Aynı zamanda absürd karikatür de ülkemizde sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bunun sebebi karikatür çizmek için çok fazla malzeme olmasından da kaynaklanıyor olabilir.

Günlük haberlerin içinde bile karikatür çizilebilecek konular çıkabiliyor. Ulusal Karikatüristler Günü 1999 yılından beri kutlanıyor. Amerika' daki Ulusal Karikatürcüler Topluluğu bu kutlamayı başlattı. Karikatürcüler Günü, tüm karikatürcüler ve bu karikatürler için bir adanmıştır. Tarih, ilk gazete karikatürü olan Hogan'ın Alley'i olan 5 Mayıs 1895'te olduğu için bu şekilde belirlendi.