info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

2018 Türkiye - AB Değerlendirmesi - 3

YPG/PYD, PKK, DEAŞ, FETÖ ve Benzeri Terör Örgütleriyle Mücadele

TÜRKİYE VİZE SERBESTİSİ SÜRECİ 
29 Ocak - 12 Şubat - AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı AB Dönem Başkanı Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov ev sahipliğinde Varna’da gerçekleştirilecek olan AB-Türkiye Zirvesi’ne davet etti. 

Donald Tusk davet mektubunda AB ve Türkiye’nin ortak ilgi alanında olan konular ve hukukun üstünlüğü, temel özgürlükler gibi alanlardaki son gelişmelerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası konuların zirve kapsamında ele alınmasının öngörüldüğünü belirtti. AB-Türkiye Zirvesi Bulgaristan’ın Varna şehrinde akşam yemeği formatında düzenlenecek. İnternet bağlantısı için - Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu’nda 8 Şubat’ta yapılan oylamada “Türkiye’de Mevcut İnsan Haklarının Durumu” başlıklı karar kabul edildi. Kararda “Türkiye`de temel hak ve özgürlüklerde ve hukukun üstünlüğü alanında geriye doğru bir gidiş bulunduğu, yargı bağımsızlığı alanındaki eksikliklerin endişe verici olduğu” ifadelerine yer veriliyor. 

Dışişleri Bakanlığı’nın konuya ilişkin açıklamasında AP kararı “güvenlik koşulları bakımından hayati sınamaları barındıran bir coğrafyada yer alan ve bu coğrafyada istikrar unsuru olarak kalabilmesini teminen YPG/PYD, PKK, DEAŞ, FETÖ ve benzeri terör örgütlerine karşı mücadelesini kararlılıkla sürdüren Türkiye’nin içinde bulunduğu koşulları anlamaktan uzak bir karar” olarak nitelendirildi. - Türkiye vize serbestleştirilmesi süreci kapsamında geriye kalan 7 kriterin tamamlanması üzerine önerilerini AB Komisyonu’na sundu. Avrupa Birliği Nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı tarafından AB Komisyonu Birinci Başkan Yarımcısı Frans Timmermans’a iletilen belge ile vize sürecinin yeniden canlandırılmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu. 

Önümüzdeki dönemde önerilerin AB Komisyonu tarafından değerlendirilmesi gerekiyor. AB Komisyonu’nun 4 Mayıs 2016 tarihli vize serbestleştirilmesi yol haritasında sağlanan ilerlemeye ilişkin son değerlendirmesinde sürecin tamamlanması için terörle mücadele, kişisel verilerin korunması, yolsuzlukla mücadele, Europol ile operasyonel işbirliği, adli işbirliği gibi alanlarda ek adımlar atılması öngörülüyordu. AB Komisyonu ayrıca 4 Mayıs 2016’da geriye kalan kriterlerin tamamlanması önkoşulu ile Türk vatandaşlarına kısa süreli kalışlar için Schengen Alanı’na seyahatlerinde vize muafiyeti uygulanması için 539/2001 sayılı Konsey Tüzüğü üzerinde değişiklik önerisini AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na iletmişti. 

AB Komisyonu’nun teknik açıdan kriterlerin tamamlandığını değerlendirmesi halinde kararın AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.