info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Dernekler Neden Denetlenmiyor

Öncelikle ifade etmeliyim ki, benim derneklerle bir sorunum olmadığı gibi, birkaç derneğin fahri basın danışmanlığını da yapıyorum.

Ayrıca,STK`ların halka hizmet anlamında önemli bir yeri olduğuna inananlardanım. 

Fakat son zamanlarda dernekçilik bir ticari alan haline dönüşünce, ben de artık bu işi ele almak gerektiğini düşündüm. Fakat eğer sabırla okuma zahmetine katlanırsanız, bu alandaki usulsüzlükleri ve il dernekler müdürünün bu konudaki umursamazlığını dile getiririm. Öncelikle şu sorulara cevap arıyorum; 

1- Tekirdağ dernekler müdürü Sayın Şevki Ülker`in 15 yılı geçen Tekirdağ tatili ne zaman sona erip tayini çıkacak? 
2- Derneklerin vazifesi insanlara yardım ve dayanışma olması gerekirken, ticaret kapısı olmasına neden kimse müdahale etmiyor? 
3- Şimdiye kadar bu dernekler ile toplu bir görüşme veya toplantı neden yapılmadı? 
4- Mübarek günlerde yardım adı altında vurgun yapılıyor mu? 

Birinci sorumuza gelecek olursak, benim Sayın Şevki Ülker ile tanışmam hiç de güzel olmamıştı. Yıllar önce,sözde Deniz Feneri Muratlı gönüllüsünü Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara şikayet etmiştim. HATTA O DÖNEM BİZZAT SAYIN BAKAN MURAT BAŞESKİOĞLUNA BİZZAT SÖYLEMİŞTİM VE VALİ OLAYI KAPATMAK İÇİN GEREĞİNİ YAPACAĞINA SÖZ VERMİŞTİ. Sayın Şevki Ülker`i müfettiş tayin etmişlerdi. Sayın Ülker, bu şahsın Deniz Fenerinden gelen gıda, temizlik, giyim ürünlerini sahte imza ile alıkoyduğu tespit edilmesine rağmen, " başın ağrır, üzülürsün,başa çıkamazsın,... efendi iyi bir insandır" diye üstü kapalı tehdit etmişti. Ben peşini bırakmam demiştim ama deniz feneri ve o gönüllü tarih oldu. 

Sayın Ülker`in bana gözdağı verdiği kişi Türkiye`ye gelemiyor. Sonra,Süleymanpaşa belediye başkanı Ekrem Eşkinat`ın usulsüzlüklerini belge ve video ile yayınlamama rağmen,hiç müdahalede bulunmadı.(bunları seçim bitti şimdi soruşturma zamanı adlı köşe yazısı dizimde değerlendireceğim) Gelelim diğer sorulara;Derneklerin yılda iki defa gelir amaçlı etkinlik yapma şartına rağmen,ticaret almış başını gidiyor. 1-Ramazan ayındayız. Yardımseverlerden 100 lira 150 lira erzak kolisi yardımı alıp marketlerden 25 liralık koli yaptırıp vurgun yapmasını nasıl engellersiniz?

Derneklerin topladığı para ve dağıttığı erzağı denetlemek zordur. Bunu yapanlar çok, nasıl önlersiniz? 

2- Muratlı`da bir kurumsal dernek şubesi, salonu belediyenin verdiği, davetiyenin üzerinde dernek ve belediyenin logosu bulunan "DAVETİYE" Yİ minimum on lira bağışla esnafa veriyor, makbuz yok, ne kadar toplandığı meçhul,Türk sanat müziği korosu düzenliyor, hocaları İnanlı çeşmesine yemeğe gönderiyor, hocalar 350 lira yemeği ceplerinden ödüyorlar. Nerede bu paralar? 

3- Fuaye düzenliyorsunuz, halk eğitim merkezinde oluyor, sadece masa, sandalye ile birkaç kurabiye ikramı, tüm katılımcı firmalardan çok yüksek paralar alıyorsunuz. Böyle bir uygulama var mı? 

4- Sosyal medyada burs için yardımseverlere bağış yapma çağrısı yapıyorsunuz. Bunun kaydı nasıl tutuluyor? Kimden ne kadar alıp kime kaç para verdiğiniz belli değil. 

HANİ YARDIM GİZLİ YAPILIYOR YA.. AL SANA KILIF. 

5- Memleketinizden organik ürün getirip, dernekte satıyorsunuz, kaydı yok, makbuzu, fişi,faturası yok. Kazanç ne kadar? 
6- Kurban bayramında kurban bağışı topluyorsunuz, toplanan miktar, alınan kurbanın sayısı ve özellikle nereden ve dernek mensubu mu değil mi araştırıyor musunuz? Kimlere ne kadar kurban dağıtıldı, ne kadar para toplandı, ne kadar kurban ücreti harcandı? 
7- İftar yemekleri nasıl ve kimden para alarak düzenleniyor? Dernekten bu konuda gelir gider kaydı tutuluyor mu? Bu konuda en iyi dernekçiliği, Şarköy-Beyoğlu köyü derneği yapıyor. Mustafa Yalaz zamanında anneler günü kutlaması vardı ama şimdi o yok. Yılda bir Çanakkale şehitleri anma mevlüdü bir de Beyoğlu şenliği yapıyorlar ve para peşinde koşmadan kendi emekleriyle yapıyorlar. Bunlar 15 yıldan fazla makamda oturmakla olmaz. Mecburen gıda ihtiyacı olan Çölyakla yaşam derneği başkanına, "siz bu derneği ticaret için mi kurdunuz" diyen Sayın Şevki Ülker, bu bir ince bağırsak kanseridir ve gıdası ayrıdır. Sizden aynı duyarlılığı diğer dernekler için göremedik. 

Masum ve yardıma muhtaç insanlara hesap sorana kadar, EŞKİNAT`A HESAP SORSAYDINIZ, BAŞ TACI OLURDUNUZ. 
Bu yazdıklarımı değerlendirin. Saygılar sunuyorum. 

Hani bir reklam var, "oturmaya mı geldik" haydi hizmete ve icraata. Ya da tayininizi isteyin ki bu işi yapacak olan gelsin. Ama yok, bir 15-20 yıl daha kalırsınız. DERNEKLER,İNSANLARIN DÜĞÜN,CENAZE, DOĞAL AFET ANINDA DAYANIŞTIĞI, SOSYAL VE KÜLTÜREL ALANDA GELİŞTİĞİ KURULUŞLARDIR. 
BAZI KENDİNİ BİLMEZ PARAGÖZ ÇIKARCILARIN TİCARET KAPISI DEĞİLDİR. BUNA BİRİLERİNİN "DUR" DEMESİ LAZIM.