Eminim bu konuda bilginiz vardır. Fakat bunun için ne yapıldığını, nedeninin tespit edilip edilmediğini, sulardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını bilmiyorum ama eminim bir çalışma yapılmıştır.
Şimdi çoktandır onlarca şikâyet aldığım, her zaman şikâyet unsuru olan çöpler sorununu ciddiye almamakla büyük hata etmişim.
Gece vakti beni çağırıp çöp konteynırını açan ve oradaki kurban leşlerini gösteren Mehmet Yılmaz’ın gösterdiği görüntü ve dayanılmaz koku karşısında dehşete düştüm. Koku karşısında kusmamak için kendimi zor tuttuğum gibi, resimleri de ancak 10 metre öteden zumlama ile çekebildim. Düşünebiliyor musunuz, dokuz gündür bu insanlar leş kokusunda sokaktan geçmeye çekiniyorlar. Mahalle sakinlerinden bir bayan, kokuyu duymamak için evin ikinci katından sokağa inmediğini söylüyor. Bu yazıyı yazarken ve resimleri yüklerken, hala o kokunun etkisinden çıkamadım. Ertesi gün, her zaman çarşı yolunu kullanırken, evime sokak arasından gitmeye karar verdim ve her çöp konteynırının yanından geçerken, kokunun dayanılmaz rahatsızlığını fark ettim.
Bu da gösteriyor ki, Muratlı belediyesi, temizlik firması, sadece ana caddeyi temizliyor, mahalle aralarına girmeye tenezzül etmiyorlar. Hayvan sakatatlarının bulunduğu sokakta, üç çöp konteynırı ağzına kadar doluydu.
Bir de çöp toplama kamyonları var. Vatandaşlardan gelen şikâyetleri değerlendirdim ve bu çöp kamyonlarını aradım, buldum. Temizlik işçileri artık alışmış olabilir ama bu çöp kamyonlarının yanından geçmek bile, kokudan dolayı büyük bir sorun.
Daha önce bu çöp kamyonları eski su deposu yanında duruyorlardı.(şimdi yeni su deposu oldu.
TESKİ bu eski su deposunun yıkımını gerçekleştirip yeni imar gerçekleştirdi. Kendilerini tebrik ederim) Oradaki mahalle sakinleri kokudan şikâyetçi olmuşlardı, biz haber yaptık ve bu kamyonlar, Toprak Mahsulleri Ofisi yanına taşınmış.
Şimdi ben Tekirdağ il sağlık müdürlüğüne soruyorum;
1-Siz bu temizlik firmalarını denetliyor musunuz?
2-Denetliyorsanız, bu konteynır ve Çöp kamyonlarından gelen bayıltıcı kokular için yaptırım uyguladınız mı?
3-Bu konteynır ve çöp kamyonları hangi periyotlarla yıkanıp temizleniyor?
4-Dezenfektan çalışması yapılıyor mu?
5-Bunun sağlık ve hijyen kriteri var mı?
6-Temizlik ve dezenfektasyon işlemi yapılıyorsa, bunun tarih çizelgesi kime veriliyor?
7-Bu çöp kamyonları güvenli bir yerde yıkanıp, dezenfekte ediliyor mu, yoksa sadece hortum sıkarak aleni yerde mi temizleniyor.
8-Tekirdağ il sağlık müdürlüğü bu temizlik firmalarını kaç defa ve en son ne zaman denetledi, cezai işleme tabi bir temizlik firması var mı?
9-Bu konteynır ve çöp kamyonlarındaki zararlı atıklar, yağmurların başlamasıyla, sızıntı neticesinde doğacak salgın hastalıktan kim sorumlu olacak?
Temizlik firması mı, denetim yapmayan belediye veya sağlık birimi mi?
Hani derler ya,”Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir” diye, biz daha Perşembe gelmeden Çarşambadan bildiriyoruz.
Yetkililerin de aynı duyarlılıkla gereğini yapacağına inanmak istiyoruz.