info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Tekirdağ Tarım Müdürlüğünde İkinci Skandal

Hanoğlu Göletinde İhalesiz Milyonluk Rant

Bundan 5-6 yıl önce, yasa dışı avlanan balık katliamcılarını fotoğraflamış, “durdurun bu katliamcıyı” diye haber yapmıştım. 

Bu haberim üzerine, dönemin Valisi haberime duyarlılık göstermişti. Tüm Tekirdağ bölgesinde eş zamanlı olarak valinin talimatıyla jandarma operasyon yapmış, balık katliamcıları, göletlerde kullanılmak üzere kayık ve ağlarla beraber yakalanmış, dönemin tarım il müdürü tarafından göletlere geçen tarım il müdürlüğünün ihmali nedeniyle oksijensizlikten ölenler gibi yüz binlerce yavru balık göletlere bırakılmıştı. 

Şimdiki Tarım İl Müdürlüğü bir sürü usulsüzlükle, devletin göletlere yıllar önce attığı büyümüş,devletin olan ve kamuya ait balıkları resmi olarak katledilmek üzere ihalesiz bir şahsa sudan ucuz verdi. 

ŞİMDİ SORUYORUM; 
1. Köy göletleri, kamuya ait devletin sorumluluğunda olup, siz köylünün kullanımına sunulmuş bir göleti özel şahsa 1.500-2.000 lira gibi sudan ucuz bir fiyata nasıl 10 yıllığına kiraya verirsiniz? 

2. Bu şahsın, kamuya ait bir göleti,10 yıllığına 15-20 bin lira gibi bir fiyata kiraladığı kamu malını, halkın amatör balık tutma yasağı uygulamasına nasıl müsaade edersiniz? 

3. Kamu malını, ihalesiz nasıl tek bir şahsa adeta peşkeş çekersiniz? 

4. İçinde milyonlarca balık olan ve bu balıklar da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından gönderilmiş yavru balıkların üreyip çoğalan göleti, (balık üretmek) adı altında nasıl verirsiniz? 

Zaten DEVLETİN ÜRETMEK İÇİN KAMU MALI OLAN BALIKLARIN BULUNDUĞU YERİ,(BALIK ÜRETMEK İÇİN) DİYE SAÇMA BİR NEDENLE NASIL BİR ŞAHSIN KULLANIMINA VE KAMUYA YASAKLAMASINA İMKÂN VERİRSİNİZ? 

5. Balık üretmek için 3-4 dekar yer yeterken,800 dekar yeri balık üretme altında nasıl verirsiniz? 

6. BU GÖLETTE MİLYONLARCA LİRALIK(ESKİ PARAYLA TRİLYONLARCA LİRA) BALIK VAR.8-10 ÇEŞİT BALIK VAR. SİZ MİLYONLARCA LİRALIK BALIĞI,15-20 BİN LİRAYA “AL BU GÖLETİ İSTEDİĞİN GİBİ TEMİZLE, TARIM BAKANLIĞININ GÖLETTE ÜRETTİĞİ MİLYONLARCA LİRALIK VE MİLYONLARCA SAYIDA BALIĞI KATLET VE SAT DİYE PEŞKEŞ ÇEKİYORSUNUZ. İHALE YOK, ŞARTNAMEYİ İSTİYORUZ, VERMİYORSUNUZ. BUNUN ADI, RANT AMACIYLA, MİLYONLARCA LİRALIK DEĞERDE MİLYONLARCA BALIĞIN KATLİAMINA DEVLETİN KURUMUNU ORTAK ETMEKTİR. 

7. Gelelim Tarım İl Müdür Yardımcısı Oktay beyin anlatımına; İHALESİZ VERDİĞİNİ KABUL ETTİ. İl Müdürü Zekeriya Bey de Proje olarak, Büyükşehir Tarımsal Daire Başkanlığı ve DSİ ile müracaat edildiğini söyledi. Kadir Albayrak,Tarımsal Daire Başkanlığı`nın ilgisi olmadığının altına imzasını koyacağını söyledi.(GERÇİ BEN BUNA İNANMIYORUM YA, NEYSE.TARIMSAL DAİRE BAŞKANINA ASLA GÜVENMEM) 

Sayın Tarım İl Müdür Yardımcısı, sazan yetiştirmek için 800 dekarlık yeri bir şahsa verdiklerini söyledi. 
A) Zaten bu gölette milyonlarca sazan var. Tekrar neden sazan üretilsin? 
B) Bu gölette sazanın yanı sıra, Tarak, Yayın, Turna, Kızılkanat, Alabalık, Kefal ve benzeri birçok değerli balık hatta Karides bile var. Bunlara ne olacağını sorduğumuzda, “ Siz bir binayı aldığınızda, içini istediğiniz gibi temizlersiniz ve restore edersiniz ” dedi. Yani, devletin balıklarını, göleti kiralayan şahsın istediği gibi temizleyip katletme hakkı olduğunu beyan etti. 

Trakya Gazeteciler Birliği Başkanı Naci Akyazı şartnameyi istediğinde, “ her önüne gelene veremem, şikâyet dilekçesi yazın ” dedi. Her önüne gelen dediği kişilerden Naci Akyazı, Trakya gazeteciler birliği başkanı, ben de aynı derneğin Denetleme kurulu üyesiyim. Vatandaş alabiliyor, gazeteci şartnameyi alamıyor. GELELİM MADDİ VURGUN KISMINA; BU GÖLET 15-20 BİN LİRAYA 10 YILLIĞINA BİR ŞAHSA VERİLİYOR. 

BU GÖLETTE,150 - 200 KİLOLUK VE DAHA BÜYÜK YAYIN BALIKLARI VAR. BU ŞAHIS, BU BALIKLARI TUTUP KÖYLERDE KİLOSU 20 LİRADAN SATIYORMUŞ. KISACA 5 BÜYÜK YAYIN BALIĞI TUTUP SATTIĞINDA,10 YILLIK KİRAYI BİR SEFERDE KARŞILAR. 

Bu balıkları başkasının tutup satma imkânı yok, şahıs tarafından yasaklanmış. Kaymakamlıkta çalışan balık avı tutkunu memurlar ve belediye çalışanları, bu gölete gitmiş ve onlara da yasak olduğu söylenmiş. Bu şikayetler ve Ak Parti İlçe Başkanı Ali Kaplan tarafından kalp krizi geçirmeden önce şahsıma söylenen bu usulsüz kiralama konusunda Ali Kaplan bu işin peşini bırakmayacağını söyledi. Ben de bırakmayacağım. 

Devletin balığını tutup satıp, devletin balığından kazandığı parayla kira ödeyen, devletin ve kamunun göletini devletin memuruna yasaklayan, bu balıkları köylerde satıp, devlete vergi vermeden 5-6 aydır para kazanan bu şahsın kira şartnamesini iptali ve bir daha kamuya ait bir yerin birilerine peşkeş çekilmesini önlemek için, Ak Parti Milletvekili Metin Akgün’e, Bakan Müezzinoğlu’nun yanında söyledim. İlgilenecek

Ak Parti İl Başkanı Cüneyt Yüksel` de bu işin takipçisi olacağını söyledi. Kendilerine güvenimiz tamdır. Devletin göleti şahsın malı değil, halkın malı olmalıdır. Şu anda Tekirdağ Namık Kemal Araştırma Hastanesinde Yaşam Mücadelesi Veren Ak Parti Muratlı İlçe Başkanı Ali Kaplan’a sözüm var;  bu işin peşindeyim başkanım. 

YETKİLİLERİ UYARIYORUM;

BU ŞAHIS GÖLETTEKİ MİLYONLUK BALIĞI BİR YIL İÇİNDE TEMİZLEYİP SATARSA VE BİR YIL SONRA BOŞ GÖLETİ, " BEN BU İŞİ BECEREMEDİM " DEYİP TESLİM EDERSE MİLYONLARCA SAYIDA VE PARADAKİ DEVLETİN BALIĞININ HESABINI KİM VERECEK?

İL TARIM MÜDÜRÜ MÜ?