Eğer bir gün Tekirdağ’a kayyum atanacaksa, bilin ki bu üç (T) yüzünden olacaktır.
Daha yazının başlığını okur okumaz “Nedir bu 3 (T)?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim.
Açayım…
Bunlardan ilki TESKİ, ikincisi TEKULAŞ, üçüncüsü ise son dönemde belediyenin vitrin süsü gibi kullanılan TEKNOFEST.
TESKİ: Matematik Bilmeyen Bir Zihniyetin Elinde
TESKİ Genel Müdürü, Ankara’dan (ASKİ) ithal. Madem bu kadar iyiydi, neden Türkiye’nin kalbinden buraya gönderildi? Bunu halk dilinde şöyle derler: “Attan inip eşeğe binmek.” Demek ki orada istenilen performansı gösteremedi, cezayla Tekirdağ’a geldi.
Geldiği gibi de ilk işi engellilerin su faturalarındaki indirimi kaldırmak oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yıllık engelliye tanıdığı hakkı bir müdürün keyfiyle geri alması mümkün mü? Neymiş efendim, “%95 indirim çokmuş, yasal sınır %50’ymiş.” Hadi diyelim ki indirdin. O zaman şu soruya yanıt ver:
90 liralık fatura, %50 indirim uygulanınca nasıl oluyor da 402 lira çıkıyor?
Sayın Müdür, siz matematik bilmiyorsanız, Tekirdağ’a neden gönderildiğiniz de anlaşılır.
Engellilere uygulanan vergi indirimi dâhil, konut ibaresi kaldırılarak faturalar şişiriliyor. 81 liralık fatura; atıksu, belediye payı, hizmet bedeli derken 402 liraya çıkıyor.
Ve bir başka konu: Bakım Bedeli.
(İçme suyu ve atık su bina bağlantılarında oluşan arızaların bakım ve onarımlarının yapılması, kanal bağlantılarının kombine araçları ile periyodik olarak temizlenmesi, aşırı yağışlarda atık su baskınlarına müdahale edilerek vidanjör, motopomp ve diğer pompalar ile tahliyesinin yapılması, arızalı ve/veya 10 yılını doldurmuş su sayaçlarının ve sayaç yuvasında bulunan arızalı vanalarının değiştirilmesi, aylık olarak sayaçların kontrol edilmesi, tüketim bilgilerinin okutulması, fatura basımı ve dağıtımı ile ilgili diğer iş ve işlemlerin yapılarak içme suyu ve atık su şebeke bağlantılarının her an kullanıma hazır tutulması amacıyla alınan ücrettir.)
Bu kalemin tanımı uzun uzun yapılmış ama kısa hali şu:
"Senin evinde bir şey bozulursa, biz gelmeden de parasını alırız."
Bakın Sayın Candan Yüceer; siz daha birkaç yıl önce milletvekiliyken elektrik faturalarındaki okuma ve bakım bedellerine karşı çıkıp, “Vatandaşı soyuyorlar” diyordunuz. Şimdi TESKİ`nin hizmet bedeli adı altında vatandaşın cebinden aldığı bu paralar için ne düşünüyorsunuz?
TEKULAŞ: Tekirdağ’ın Ulaşımda Bitmeyen Çilesi
İkinci T harfimiz:
TEKULAŞ.
Bugün Tekirdağ’da toplu taşıma adeta bir bilmeceye dönmüş durumda. Kanunda ücretsiz kart kullanabilecek kişiler bellidir: engelliler, yaşlılar, şehit-gazi yakınları, basın mensupları, kolluk kuvvetleri… Ama Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi bu sayıyı 28 kaleme çıkarmış durumda. Üstelik hastaneden bir rapor alan hemen kart sahibi oluyor.
Daha da vahimi: S plaka uygulaması.
Tekirdağ Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Recep Nişancı’nın açıklamasına göre, sivil plakalara bile S plaka veriliyor. Böylece TEKULAŞ Müdürü’nün servis firması bu sistemden fayda sağlıyor. Taksi plakaları bir gecede iptal edilip başka kişilere veriliyor.
Bir de ulaşım fiyatları meselesi var. Büyükşehir yasasına göre 100 km içindeki ilçelere aynı ücret uygulanması gerekirken, Süleymanpaşa’dan Malkara ve Çerkezköy’e gitmek neredeyse İstanbul otobüsü fiyatına geliyor.
Büyükşehir Belediyesi araçlarının çoğu hafta sonları şehir otogarının oradaki garaja çekilip araç azlığından vatandaş mağdur ediliyor, kooperatif şoförleri yaptığı zaman ceza kesiliyor.
Peki bu kadar zarar eden TEKULAŞ’ın Candan Başkanın makam odasının karşısına dikilen o lüks binası hangi parayla yapıldı
TEKNOFEST: Gösteriş Uğruna Harcanan Milyonlar
Gelelim son harfimize:
TEKNOFEST.
Bir bakıyorsunuz her ilçede bir günlük konser, milyonluk sahne harcamaları...
Tasarruf genelgesi nerede?
Hani kemer sıkılıyordu?
Bu etkinlik kime, hangi yöntemle verildi?
Doğrudan temin mi, ihale mi yapıldı?
Kaç milyon harcandı?
Tüm bu soruların cevabı gizemini koruyor.
Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bu projeleri kime yaptırdı?
Kim yönlendirdi?
Şunu unutmasınlar: Gün gelir, bu harcamalarla ilgili yasal inceleme yapılır.
Sonuç: Kayyum Gelirse Nedeni Belli
Bugün Tekirdağ halkı yüksek faturalarla, adaletsiz kart uygulamalarıyla ve israfla boğuşuyor.
Ve günün sonunda sorulacak soru şudur:
Eğer Tekirdağ’a bir gün kayyum gelirse, bunun üç nedeni olur:
TESKİ`yi engelliler, BAKIM BEDELİ,
TEKULAŞ`ı Recep Nişancı,
TEKNOFEST’i ise dernekler yakar.
Haydi hayırlısı…
Sonraki yazım: “Yakarsa Candan’ı, Daire Başkanları Yakar