Tekirdağ, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış önemli bir şehirdir. Öyle ki, ismi bile Bizans döneminde bir çeşit vali derecesinde olan tekfur kelimesinden gelir. Dağın yamacında kurulduğu ve Bizans vali sıfatındaki Tekfur Dağı zamanla Tekirdağ olmuştur. Fakat ben, tarih ve medeniyetin beşiği olan bu şehre, belediyelerin ilgisizliği ve umarsızlığını gördükçe çok üzülüyorum.
Neden mi?
* Muratlı’da Atatürk’ün kaldığı evin yıllarca harap vaziyette kalmasına rağmen, belediyenin umursamazlığı, yıkılma aşamasındayken, biz basın mensuplarının sürekli telkini sonucu, betonarme bir gecekondu tarzında yapılıp, müze haline getirilmesinin ardından, belediyenin daha sonra önce oradaki personelini çekmesi, sonra da kaymakamlığa havale etmesi, her yıl 3 haziranda Atatürk’ün Muratlı’ya gelişinin sözde Atatürkçü olmakla övünen belediye idarecileri tarafından unutulması esef vericidir.
* Muratlı Tarihi Postanesini modern bir şekilde restore etmek yerine,bu postanenin içinde bulunduğu arsayı sembolik bir fiyatla kızılaya satarak,kızılayın sorumsuzluğu ve her türlü çözüme karşı bu binayı ne restore etmesi ne de devretmesi konusundaki olumsuzluğa sessiz kalınmasına,tarihi sembolik bir fiyatla satarak yok edilmesine, belediye başkanının bu tarihi bina için yıkım tebliği göndermesine içim acıyor.
* Tekirdağ’da tarihi bir geçmişe sahip olup, Evliya Çelebi’nin “seyahatname” sine bile giren, ünlü Osmanlı Mimarı,Mimar Sinan tarafından yapılan Rüstem Paşa Külliyesinden geriye kalan çarşısının içler acısı haline çok üzülüyorum. Öyle ki, bu eski külliyenin şırıl şırıl akan çeşmesini dahi kurutup, birer ağaç tıpa ile kapatarak acı veren görüntüsü insanı kahrediyor.
* Ben Kültür ve Turizm Müdürlüğünün sorumluluğunda sanıyordum ama müze haline getirilen Namık Kemal Evinin sorumluluğu belediyeye aitmiş. Konserlere, olur olmaz etkinliklere para harcayan Süleymanpaşa Belediye Başkanının, Türkiye’nin önemli edebiyatçılarından vatan şairi Namık Kemal evinin perişan halini görmemesi esef vericidir. Sayın Eşkinat Tekirdağ Kiraz Festivalinde Mehmet Serez`in heykelini yaptırıp, birçok önemli kişiyi açılışa davet ederken, bu binanın halini görmedi mi?
Yazık, çok yazık.
* Belediye bünyesindeki bir birimin, foseptik sularını, caddeye adını vermiş Çınaraltı Caddesindeki 217 yıllık çınarın dibine yönlendirerek çürümesine neden olması ve gece yarısı operasyonuyla sökülmesi, utanç vericidir.
* Yılların çeşmesini söküp, mermerini İbrahim Müteferrika parkına süs olarak koyan, çeşmeyi kurutan Süleymanpaşa Belediyesinin yaptığı üzücüdür.
* Önemli bir macar kültürünün yansıması olan 2.Ferenç Rakoczi ve daha birçok macar önemli kişilerine ve onların yaşam alanlarına gereken değerin verilmemesi üzücüdür.
* Parka adını veren Üç Kemaller Parkında, milletin kana kana su içtiği çeşmeyi yıkıp, bir kemal heykeli yapan, sonra da düzenleme diye bu heykeli de yıkan zihniyet kabul edilemez. Tekirdağ’da önemli bir yer olan külliyenin değerlendirilmesi yönünde halen bir çözümsüzlük olması da esef vericidir.
Sonraki yazım; Tekirdağ’da Tarihe Saygı Yok
2. Müzeler Müdürlüğü