info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dolar "Merkez" Sonrası 4.93`ün Üzerini Gördü

Güne 4.75`in altında başlayan dolar/TL kuru, Merkez Bankası`nın Salı günkü para politikası toplantısının ardından sert yükselerek 4.93`lü seviyeleri gördü.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde gerçekleşen ilk toplantı için genel beklenti faizlerde 100 baz puan civarında artış yapılması yönündeydi.

Faizlerde 100 baz puan artış bekleniyordu. Buna göre tahminler politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının % 17.75'ten %18.75'e yükselmesi yönündeydi.

Kur, TSİ 14:28'de yüzde 3.51 artarak 4.91 seviyesinden işlem gördü. Dolar/TL'de rekor 12 Temmuz'da görülen 4.9743 seviyesinde bulunuyor.

Merkez faizde değişikliğe gitmedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Salı günkü Para Politika Kurulu (PPK) toplantısından piyasa beklentisinin aksine faiz artırımı kararı çıkmadı.

TCMB, haftalık repo faizini yüzde 17.75 seviyesinde sabit bıraktı.

"YAN ETKİLERİ OLACAK"
 
Özyeğin Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gizem Öztok Altınsaç dün Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası faizleri artırsa da artırmasa da yan etkileri olacağını, kurun faiz artırsa da arttırmasa da baskı altında kalacağını söyledi.

TD Securities bir raporunda 100 baz puanlık artırımın dolar/TL'de yüzde 1 oranında düşüşe neden olabileceğini öngördü. 

"FAİZ ARTSA DA ARTMASA DA YAN ETKİLERİ OLACAK"

Garanti Yatırım Yatırım Danışmanlığı Müdürü Tufan Cömert de faiz artışının olumlu ve olumsuz etkileri olacağına dikkat çekti. Cömert yavaşlamaya başlamış bir ekonomide faizin daha da yükseltilmesinin büyümeyi daha yavaşlatacağını, ancak faiz artırımı olursa TL’nin cazibesinin artacağını, hem yurtdışından fon bulma olasılığının artacağını, hem de yurtiçinde uzun süredir Döviz yatırımı yapan yerli yatırımcıların yeniden TL’ye geçebileceğini söyledi.