info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kasım Saray ın Kurtuluşu Saray Belediye Başkanı Nazmi ÇOBAN ın Mesajı

Ordumuzun değerli mensupları, daire başkanları, konuklar, öğretmenler ve yarınlarımızın geleceği sevgili öğrenciler, çok saygın Saraylı hemşehrilerim. Bugün kurtuluşumuzun 90 ncı yılını kutlamanın heyecanını ve sevincini taşımaktayız.

Saray halkı milli mücadele döneminde çok büyük acılar çekti. 1919 yılı ile 1923 yılları arasında yöremizde düşmanların zulmünü en acı şekilde yaşayan vatandaşlarımız oldu. Midye ile Ereğli arasında bir hat oluşturup Trakya’nın bağlantısını kesmeyi düşünen düşman birliklerine karşı bu topraklarda yüzlerce şehit verildi. Köylerimiz boşaltıldı, direnenler Gümülcine de, Atina da  ve Milos Adasında ağır hapis cezalarına çarptırıldılar.

Saray merkezde ve Ayvacık, Güngörmez, Safalan, Istıranca, Bahçeköy, Yanıkağıl ve Manika gibi birçok köyümüzde yaşanan acı dolu olaylar tarihin sayfalarında yerini aldı. Kurtuluş Savaşındaki hezimeti içine sindiremeyen Emperyalist güçler Sarayımızı terk ederken halkımıza yapmadık kötülük bırakmadılar. Baskı, şiddet, işkence ve ölümün kol gezdiği Saray’da dedelerimiz yılmadı ve bu şirin kasabamızı kahraman ordumuzla el ele vererek düşman zulmünden kurtardı.

Bugün, Saraylılar olarak, tarih yapan atalarımıza layık olabilmenin engin huzuru ve gururu içerisinde eğilmeyen başlarını daha da dik tutarak, her türlü iç ve dış düşmanlara karşı, millet ve vatan bütünlüğünün bilincindeyiz.

Sevgili Saraylılar,

Binlerce şehit vererek, sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti bizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen tarihsel görev ve sorumluluğumuzdur.
    Sevgi, saygı, hoşgörü ve barış ortamı içinde üstesinden gelinemeyecek bir sorunun bulunmadığını unutmamamız gerekir. Birlik ve bütünlüğümüze yönelik her türlü saldırı veya tehdit karşısında daha fazla kenetlenerek hiçbir kimsenin, hangi amaçla ve ne şekilde olursa olsun, huzur ve güvenliğimizi bozmasına fırsat vermemeliyiz.

Dünyada bizi yok etmek isteyenlere karşı Kurtuluş Savaşı vererek tüm ezilen uluslara örnek olmuş “Hayatta en gerçek yol gösterici bilimdir” diyerek uygar dünyanın hayranlığını kazanmış. “Savaş, yurt savunması söz konusu değilse bir cinayettir” söylemiyle gönülleri fethetmiş; ”Yurtta barış dünyada barış” anlayışıyla yüksek insanlık yolunu göstermiş, ulusal bütünlüğümüzün temelini atarak Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Silah Arkadaşlarına, Şehitlerimize ve gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

O, sadece bizim için değil, sömürü altında ezilmiş uluslar için, hatta cephelerde vuruştuğu düşmanlarınca da eşsiz bir kahraman, eşsiz bir devlet adamı olarak bilinmektedir. Dünya bugüne kadar  birçok kahraman, birçok devlet adamı gördü. Ama hepsi zamana yenik düşüp tarihin tozlu raflarına kalktılar. Oysa Mustafa Kemal, hala güncelliğini korumakta birçok ünlü devlet adamınca örnek alınacak lider olarak görülmektedir.

Sevgili Saraylılar,
Bu duygu ve düşüncelerle, tüm ulusumuzun ve Saray’ımızın çağdaş, laik ve hukuk devletinde barış, sevgi özgüven içinde yaşamasını diliyor, Kurtuluş Bayramınızı Kutluyorum.
Saygılarımla…

Nazmi ÇOBAN
Saray Belediye Başkanı