info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Trakya Birlik ten Kalp Dostu Ayçiçek Tohumu...

Trakya Birlik kendi tohum firması olan Birlik Tohum Ltd. Şti.aracılığı ile bu yıl hibrit ayçiçeği çeşidi olan Higholeik özellikteki LG 5400 HO cinsi tohumluğun deneme amaçlı ekimini gerçekleştiriyor.

Bu Higholeik özellikteki LG 5400 HO cinsi tohumluğun en önmeli özelliği, verem otuna dayanıklı olması ve yüksek oleik asit olmasından dolayı hem üreticiye %20 civarında fazla kazanç sağlaması; hemde tüketicilerimize sağlık açısından avantaj sağlamaktadır.

266 Sayılı Hayrabolu Kooperatifinden yapılan açıklamada, son iki yıldır gerçekleştirilen Higholeik (Yüksek oleik Asitli) ayçiçek ekimi bu yıl iki kat daha da artarak bölgemizde ekimi yapılacak olup önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde bu cins ayçiçeği tohumluğu Trakya da %80-90 oranında ekilir duruma geleceği öngürülmekte, dünyada ise Amerika Birleşik Devletleri nde yüzde 100 oranında üretim gerçekleşirken, Fransa da yüzde 70, İspanya da ise yüzde 30 civarında üretim yapılmakta olduğu bildirildi. High oleik ayçiçeği çeşidinden elde edilen rafine yağ, içerdiği %80 ve üzeri oleik asit oranı ile kalp dostu olarak bilinmekte, normal ayçiçeği yağı ile iki defa kızartma yapılabilirken bu çeşitten elde edilen yağ ile 7-8 defa kızartma yapılarak özelliğinde bir değişiklik olmadığı belirtildi.