info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çölyaklı Anneden Tekirdağ`a Mesaj

Bir Annenin Çölyakla Mücadelesi ve Zaferi

Bir annenin Çölyak ile mücadelesi Geç teşhis edildiğinde ince bağırsak kanserine de neden olabilen Çölyak hastalığının yeterince bilinmediğini söyleyen Osmaniye Çölyak Derneği Başkanı Hacer Karagöz, dernek çalışmaları ve Çölyak hastalığı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Karagöz, “Gluten proteinine karşı duyarlılık oluşturan Çölyak hastalığı, dünyada her 100 kişiden 1’inde görülüyor. Kronik ishal, yorgunluk, kilo kaybı, anksiyete gibi birçok rahatsızlığa neden olan bu hastalık, insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.

Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın kişilerde Gluten denilen buğday, arpa ve çavdarda bulunan bir proteinin alınmasıyla oluşan vücudun kendi kendine yaptığı iltihabi durumdur. Gluten alındığında ince bağırsakta iltihap oluşmaya başlar. Vücudumuz kendisini yabancı maddelere karşı korur.

Genetik olarak yatkın kişilerde glüten alınmasıyla beraber vücut, glüteni yabancı madde olarak algılar. Bu antijene karşı antikor oluşturur. Oluşan antikorlar iltihabi sistemi devreye sokarak ince bağırsak yüzeyine hasar oluşturur. Villi denilen, besinlerin emilimini sağlayan yapılarda atrofi yani körelme oluşur. Vücudumuz için gerekli mineral ve vitaminlerin emilimi bozulur. Bu eksikliklere bağlı diğer hastalıklar da oluşmaya başlar. Güncel tedavisi yaşam boyunca sıkı glütensiz diyettir. İçinde glüten bulunan hiçbir şey tüketilmemelidir.

Hastalığın başlangıç döneminde eksik olan vitamin ve minerallerinde tedaviye eklenmesi de önemlidir” dedi.

EŞİ VE 3 ÇOCUĞU ÇÖLYAK HASTASI

Evli ve 3 çocuk annesi olan Hacer Karagöz, Çölyak hastalığı ile ilk önce kızı 9 yaşındayken karşılaştı. Karagöz, “Kızımın boyunun uzamaması, kemiklerinde incelme olması, karın ağrısı, kilo alamama ve mide bulantısı gibi şikayetler üzerine yaptırdığımız tahliller sonucunda, kızımın Çölyak Hastası olduğunu öğrendik. 6 ay sonra ise büyük oğlumda aynı belirtiler başladı. Çölyak hastalığı genetik olduğu için ona da aynı testleri yaptırdık ve büyük oğluma da Çölyak hastalığı teşhisi konuldu. İki çocuğumun Çölyak hastası olması sebebiyle küçük oğluma da aynı tahlilleri yaptırdığımızda onun da Çölyak hastası olduğunu öğrendik. Çocuklarımızda hastalık teşhisinin ardından eşim ve ben de tahlil yaptırma gereği duyduk. Yapılan tahlillerde eşimde de aynı hastalık çıktı.

Bundan sonraki yaşantımız değişti. Evimizin mutfağını Glutensiz yaşam mutfağına çevirdik. Çünkü Glutensiz yiyeceklerin hazırlandığı fırın ile normal yiyeceklerin hazırlandığı fırın ayrı olmalı. Buzdolabını da iki ayrı buzdolabı olarak kullanmaya başladım. Bu aşamadan sonra da hayatımız bu şekilde devam etti” dedi. Aile bireylerinin Çölyaklı olması sebebiyle yiyeceklerin Glutensiz ürünlerden yapılması gerektiği ve bu ürünlerin fiyatlarının yüksek olması nedeniyle kendisinin Glutensiz ürünlerin üretimi üzerine araştırma yaptığını ifade eden Hacer Karagöz, “İlk etapta evimde ailemin ihtiyacını karışlayacak şekilde Glutensiz ürünleri üretmeye başladım.

Mısırdan üretmiş olduğum pilavlık bulgurum (aşure ve yoğurtlu çorbalarda) kullanılır.

Mısırdan irmik (tatlı, sütlü tavuk göğsü pasta) yapımında kullanılır. Mısır ince köftelik bulgurum (kısır, çiğ köfte, içli köfte, mercimekli köfte) kullanılır. Hakiki mısır unu (ekmek, kek, muhallebi, yumurtalı omlette, atıştırmalık hamur kızartması) yapımında kullanılır.

Hakiki pirinç unu (kek, yoğurtlu yuvalama, muhallebi v.s.) kullanılır. Böylece ailemin beslenmesini kendi imkanlarım ile sağlamış oldum. Bugüne kadar da yaşantımız bu şekilde devam etti” şeklinde konuştu. Daha sonra Osmaniye İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin kendisi ile irtibat kurduğunu belirten Hacer Karagöz, “İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri evimde yaptığı incelemede mutfağımın Glutensiz Mutfak onayını verdiler. Ardından da bu konuda daha aktif olmamı isteyerek, benden dernek kurmamı talep ettiler. Ben de Osmaniye Çölyak Derneği’ni kurdum ve 2 yıldır dernek çalışmalarını yürütüyorum.

Çölyak ile ilgili yaptığım araştırmalar neticesinde ülkemizde bu hastalıkla yaşayan çok sayıda insan olduğunu gördüm. Bu doğrultuda ailem için yaptığım Glutensiz ürünlerden daha çok insanın faydalanması için bir fikir oluştu. Şimdi talep üzerine üretim ve satışına başladım. Bu konuda fikir almak ve bilgi edinmek isteyenler 542 2307746 nolu telefonumdan bana ulaşabilirler” diye konuştu.

Kaynak : Murat Ürtekin