info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Mey İçki 3.3 Milyar Liraya İngilizlere Satıldı!

Mey İçki 3.3 milyar liraya İngilizlere satıldı, aslan sütüne pub kapısı açıldı!

2003 yılında 292 milyon dolara özelleştirilen Tekel'in içki bölümü, 7 yıl sonra 3.3 milyar liraya İngiliz Diageo'nun oldu. Johnnie Walker, Smirnoff, Guiness gibi dünyaca ünlü içki markalarının üreticisi olan şirket 'Türkiye cazip bir pazar' diyor

Hükümetin 2003 yılı sonunda 292 milyon dolara Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab konsorsiyumuna sattığı Tekel'in içki bölümü, 7 yıl sonra 3.3 milyar liraya İngilizlerin oldu. Tekel'in içki bölümünü 24 Şubat 2004 yılında teslim alan konsorsiyum Mey İçki adlı bir şirket kurmuştu. Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı, Buzbağ gibi Türkiye'ye mal olmuş içki markalarının bünyesinde toplandığı Mey İçki'nin yüzde 90'ı 2006 yılının Haziran ayında ABD'li Teksas Pacific Group'a (TPG) 810 milyon dolara satılmıştı. Geçen yıl Mey İçki'yi satmayı düşündüğünü açıklayan TPG, dün İngiliz içki şirketi Diageo ile 3.3 milyar liraya anlaşma imzaladığını açıkladı. Böylece Türklerin milli içkisi olarak görülen Yeni Rakı, ABD'lilerden İngilizlerin mülkiyetine geçmiş oldu.

TÜRKİYE CAZİP PAZAR
Bünyesinde Johnie Walker, J&B, Smirnoff gibi tüm dünyanın yakından tanıdığı içki markalarını bulunduran İngiliz sermayeli ve dünyanın en büyük alkollü içki üreticisi konumunda bulunan Diageo, satış işleminin yılın ikinci yarısında sona ermesini bekliyor. Diageo CEO'su Paul Walsh satın almayla ilgili yaptığı açıklamada Türkiye'nin güçlü GSYH büyümesiyle Diageo için cazip bir pazar olduğunu söyledi.
Walsh, 'Mey İçki'nin satın alınması, hızlı büyüyen Türkiye alkollü içecek pazarındaki mevcut konumumuzu değiştirecek. Bu operasyon bize en önemli yerel alkollü içki kategorilerinin lider markalarını, muazzam bir dağıtım ağını ve etkinliği kanıtlanmış idari kadrosunu sağlayacak.' dedi. CEO Walsh, açıklamasında Mey İçki kadrosunun görevine devam edeceğini belirterek satın almanın şirketin Çin ve Vietnam gibi orta sınıfın hızla büyüdüğü, gelişmekte olan pazarlardaki varlığını artırma stratejisinin devamı niteliğinde olduğunu kaydetti.

2010 cirosu 766 milyon lira
SATIN alma haberi üzerine bir açıklama da Mey İçki'den geldi. Satış cirosunun 2010 yılı itibarıyla 766 milyon lira olarak gerçekleştiği, şirketin Türkiye'de rakıdaki pazar liderliğinin yanında votka kategorisinde de lider konumda bulunduğu belirtilen açıklamada 'Mey İçki satış sonrasında Diageo Avrupa'nın bir parçası olurken, mevcut yönetim ekibi tarafından yönetilmeye devam edecek. Şirketin son 3 yılda büyümesini sağlayan yönetim ekibi, satış anlaşmasının bir parçası olarak hisselerinin bir bölümünü Diageo çalışan teşvik programında değerlendirilecek' denildi.

Yeni fırsatlara bakacağız
TPG Partner ve Mey İçki Yönetim Kurulu Başkanı Vincenzo Morelli 'Satış, Türkiye'nin elverişli makro ekonomik koşullarının da etkisiyle, Mey'in Diageo'nun sahipliğinde büyümesini yeni bir aşamaya taşımasında gerekli platformu oluşturacak' dedi. Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu Mey'in dünya çapında bir şirket olmasını sağladıklarını belirtti. Diageo'nun Mey'i satın almasının ulaşılan bu başarının onaylanması anlamına geldiğini ifade eden Yorgancıoğlu, ''Şimdi, Türkiye'nin ulaşmış olduğu ekonomik güçten de faydalanarak, dünyanın önde gelen alkollü içki şirketlerinden birinin bize sunduğu uzmanlık ve gelişim fırsatlarını değerlendirme imkanına sahip olacağız'' yorumunda bulundu.

Guinness'in de üreticisi
DIAGEO, alkollü içecek, bira ve şarap markalarından oluşan koleksiyonuyla yüksek kaliteli içecek üreticilerinden biri. Başlıca markaları Johnnie Walker, Crown Royal, J&B, Windsor, Buchanan's ve Bushmills viskileri, Smirnoff, Ciroc ve Ketel One votkaları, Baileys, Captain Morgan, Jose Cuervo, Tanqueray ve Guinness'tir. Diageo, ürünleri tüm dünyada 180'in üzerinde ülkede satılırken, şirket hisseleri New York ve Londra borsalarına işlem görüyor.

Burgaz'ı da almıştı
MEY İçki, kısa bir süre önce TMSF tarafından satışa çıkarılan Burgaz İçki'nin markalarını da bünyesine katmıştı. 2010 yılının son çeyreğinde gerçekleşen bu satış işleminde Mey İçki, TMSF'ye 62.5 milyon dolar ödedi. Satışa Mey'in Votka 67'yi devretmesi halinde Burgaz'ın İstanblue votka markasına sahip olması ve Burgaz Rakı dahil Burgaz Alkollü İçkiler çatısı altındaki cin ve likör markalarını zaman içinde elinden çıkarmasını kapsıyor. Mey İçki bünyesinde Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı'nın yanı sıra Binboğa, Votka 67, İstanblue votkaları, Kayra markası altında çok sayıda şarap çeşidi, likörler, cin markaları bulunuyor.

Kaynak : Akşam