info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Tarım Bakanı Mehdi Ekerden Candan Yüceere Yanıt

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye genelinde Tarım Kredi Kooperatiflerine 413 bin 142 çiftçinin 4 milyar 902 milyon 781 bin TL borcu olduğunu açıkladı. Bakan Eker, CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Ziraat Bankası’ndan kullanılan kredi bakiyesinin toplamının ise 19.4 Milyar TL olduğunu kaydetti.

CHP  Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Trakya’yı esir alan kuraklığı ve yüksek girdiler nedeniyle zor günler yaşayan çiftçinin, Ziraat Bankası ile Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcunun miktarını ve borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi için takip başlatıldığını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e sordu.
 
YAKLAŞIK YARIM MİLYON ÇİFTÇİ BORÇLU
Bakan Eker, Türkiye genelinde 413 bin 142 çiftçinin toplam borcunun 4 milyar 902 milyon 781 bin 599 TL olduğunu, Tekirdağ ile ve ilçelerinde 2013 yılı sonu itibariyle 12 bin 272 çiftçinin Tarım Kredi Kooperatiflerine borcu bulunduğunu bildirdi. Tekirdağ’da kredilerin geri dönüş oranının % 98 olduğunu kaydeden Eker, icra takibinde olan çiftçi sayısını yine açıklamadı.
 
İCRA TAKİBİNDEKİ ÇİFTİ SAYISI AÇIKLANMADI
Önergeye verilen yanıtta, çiftçilerin kooperatiflere olan borçların ödenmesinde kolaylık sağlandığı, çiftçinin borcunun en az yüzde %25’ini peşin ödemesi kaydıyla kalan borç için gelecek ürün hasat dönemine kadar 1 yılı geçmeyecek şekilde bir veya birden fazla taksitle ödeme imkanı sunulduğu belirtildi. Çiftçinin kooperatiflere olan vadesi geçen borçlarının asgari % 60’ını ödemeleri kaydıyla kalan kısmı için yeni kredi kullandırılarak, borçlarına mahsup edilebildiği bildirildi.
 
KREDİ BAKİYE TOPLAMI 19.4 MİLYAR TL
Bakan Eker, Türkiye genelinde ise Ziraat Bankası tarafından verilen tarımsal kredi bakiyesinin toplam 19.4 Milyar TL olduğunu kaydetti. Eker, 2013 yılı sonu itibari ile Ziraat Bankası’ndan Tekirdağ’da 9 bin üreticinin tarımsal kredi kullandığını, geri dönüşün ise % 99 olduğunu belirtti. Eker, borcunu ödeyemeyen kaç çiftçi olduğunu ise “banka sırrı” gerekçesiyle açıklamadı.
 
 
 
BORÇLU ÇİFTÇİ SAYISI 1 YILDA 10 BİN KİŞİ ARTTI
Önerge yanıtını değerlendiren CHP’li Yüceer, çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası’na olan toplam borcunun 24 milyar TL’yi geçtiğini belirterek, “Geçtiğimiz yılın ilk aylarına baktığımızda, Türkiye genelinde Tarım Kredi Kooperatiflerine borçlu çiftçi sayısı 10 bin, borç miktarı ise yaklaşık 643 milyon TL artmış durumda. Yüksek girdiler nedeniyle borçlarını dahi ödeyemeyen çiftçimiz, borç batağında yüzüyor ” dedi. 
 
TRAKYA’DA KURAKLIK
Bakan Eker ayrıca CHP’li Yüceer’in, Trakya’daki kuraklıkla ilgili sorularını da yanıtladı. Bakan Eker, “Bakanlığımız, iklim değişikliği ve özellikle kuraklık konusunda önemli çalışmalar yürütmektedir”dedi.  Bakanlık merkezinde Tarımsal Kuraklık Yönetimi Koordinasyon Kurulu oluşturulduğu ve bu kurula bağlı olarak çalışan “İzleme Erken uyarı ve Tahmin Komitesi” ve “Risk Değerlendirme Komitesi” kurulduğu bildirildi. Valiler başkanlığında 81 ilde “Tarımsal Kuraklık İl Eylem Planı” çerçevesinde gerekli önlemlerin alındığı ifade edildi.
 
KURAKLIĞA KISMİ SİGORTA
Birçok gelişmiş ülkede uygulanmakta olan tarım sigortalarında bütün ürünler ve alanlar bazında kuraklık riski kapsama alınmış olmadığının altını çizen Bakan Eker şunları kaydetti: 
 
Ülkemizde de kuraklık riskinin tarım sigortaları kapsamına alınması için teknik ve aktüerya çalışması yapılmaktadır. Tarım Sigortaları Havuzunun sigortacılık tekniği çerçevesinde güçlenmesi ve sürdürülebilir bir sistem düzeyine gelmesiyle kuraklık sigortasının kapsamı, alanı ve ürün çeşitlerini belirlemek suretiyle kısmi olarak sigorta yapılabilir duruma gelecektir.” Dedi.
 
Kaynak : Murat Ürtekin