info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Üç Boyutlu Yazıcı Dört Günde Otomobil Üretecek

Local Motors şirketi, ABD’nin Şikago şehrinde gerçekleşecek olan ticaret fuarında sergilemek adına dört gün içinde 3 boyutlu bir yazıcıdan otomobil üretmeyi planlıyor.

Ancak üç boyutlu yazıcıyı kullanmak, alışık olduğumuz yazıcılar kadar kolay değil.
 
ABD Enerji Bakanlığı'nın Tennessee'deki Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı ile birlikte yürütülen proje, üç boyutlu yazıcıların fazla zaman harcadığını ve bu yolla üretilen seri üretim ürünlerinin fazla pahalı olduğunu savunan eleştirileri çürütmeyi hedefliyor.
 
"Strati" adındaki iki kişilik araba pille çalışıyor ve Lego oyuncaklarda kullanılan plastik maddeye benzer siyah renkli, karbon fiberle sıkılaştırılmış plastik katmanlardan oluşuyor. Otomobilin iskeleti ve ana gövdesi devasa büyüklükteki üç boyutlu yazıcı tarafından üretiliyor olsa da, Local Motors klasik yöntemlerle üretilen elektrikli motor, koltuklar, tekerlekler, lastikler ve arabanın camlarını tercih ediyor.
 
Phoenix merkezli şirket, geçtiğimiz Pazar günü üretimine başladığı otomobilin Perşembe gününe tamamlanacağını umuyor. 2007 yılında kurulan Local Motors'un "mikrofabrikalar" diye adlandırdığı yeni bir üretim şeklini geliştirmeye çalıştığı ve çoktan motorsiklet, elektrikli kaykay ve diğer araçlar ürettiği belirtiliyor.
 
Diğer Haberler
 
Google'ın sürücüsüz aracına heyecanlamak için henüz çok erken
Amazon, Fire Phone'un fiyatını 99 sente düşürdü
Samsung ile rekabet Apple'ın piyasa değerini 26 milyar dolar eritti
Local Motors'un CEO'su John B. Rogers Jr., otomobilin ilk halinin saatte 64 kilometreye ulaşabileceğini, pilinin de 193 ila 241 kilometre dayanacağını söyledi ve şirketin birkaç ay içinde Strati otomobillerini piyasaya süreceğini belirtti. Otomobil fiyatının alan kişilerin istediği özelliklere bağlı olarak 18 bin dolar ila 30 bin dolar arasında olması ve güvenli olduğu kesinleşir kesinleşmez otomobilin yüksek hızlarda da gitmesi bekleniyor.
 
Local Motors otomobilin üretilidiği süreyi dört günden 12 saatten daha kısa bir süreye indirmeyi ve müşterilerinin otomobili kendi isteklerine göre düzenlemelerini planlıyor. Rogers, asıl olayın insanlara bu yeni üretim teknolojisindeki olanakları göstermek olduğunu söylüyor: "Önemli olan otomobil değil, otomobilin oluşma süreci."
 
Otomobilin ana gövdesi, Ohio Eyaleti'nin Harrison şehrindeki makina üreticisi Cincinnati şirketinin üç boyutlu yazıcısı ile üretiliyor. Çamaşır makinasından pek büyük olmayan sıradan üç boyutlu yazıcılara kıyasla fazlasıyla büyük olan yazıcı, 3 metrelik parçalara kadar üretim yapabiliyor. Şu anda otomobilin gövdesi metalden yapılanlar gibi parlak olmasa da Local Motors CEO'su parlak yüzeyin gelecekteki modellerde değişik plastik ve fiber maddelerin karışımıyla elde edilebileceğini belirtiyor.
 
Göve yazıcıdan tamamen çıktıktan sonra bilgisayar büyüklüğündeki bir araç bu gövdeyi belirli bir şekle sokacak ve 32 adet cıvatanın takılacağı delikleri açacak. Normal otomobillerdeki binlerce montaj işlemine kıyasla yalnızca 47 parçanın kullanılacağını belirten Rogers, sözlerine şöyle devam ediyor: "Şu anda bahsettiğimiz büyük değişiklik, üretilen parçaların sayısını azaltmaktır."
Kaynak : The Wall Street Journal