info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

4 Yılda Yoksul Kalmayacak

Seçim beyannamesini açıklayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Yaşanabilir bir Türkiye’nin 4 ayaklı bir stratejiyle kurulacağını söyleyerek ilk 100 günde ve ilk bir yılda gerçekleştirecekleri vaatleri sıraladı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Yaşanacak bir Türkiye” için dört ayaklı bir strateji izleyeceklerini belirterek, bunların “katılımcı demokrasi ile hukukun üstünlüğü”, “uluslararası alanda rekabet”, “sosyal devletin güçlendirilmesi” ve “güçlü, halka hizmet etmeyi şiar edinmiş bir devlet yapılanmasının inşası” olarak açıkladı. Kılıçdaroğlu, emekliye çift maaş ikramiye, kredi kartı borcu ve tüketici kredisi borçlarının yüzde 80’inin silinmesi, yüzde 10 seçim barajının kaldırılması, teşvik sisteminin yenilenmesi, Kürt sorununun çözümü ve HSYK’nın ikiye ayrılması vaatlerini anlattı. Kılıçdaroğlu, asgari ücretin bin 500 TL’ye çıkarılacağını, konut sorununun çözüleceğini ifade ederken, Türkiye’de yoksulluğun dört yılda sıfırlanacağına işaret etti. Kılıçdaroğlu, dün partisinin 2015 seçim bildirgesinin açıklanması amacıyla ATO Congresium’da düzenlenen programda 1 saat 17 dakika süren kapsamlı bir konuşma gerçekleştirdi. Kılıçdaroğlu, “Değerli yol arkadaşlarım” diye başladığı konuşmasında şunları kaydetti:
 
-  MİLYONLAR AÇLIK SINIRINDA: 13 yıl önce biz yoksullukla ve yasaklarla mücadele edeceğiz dediler. 13. yılın sonundaki tablo şu: 6 milyon 200 bin işsiz, 17 milyon yoksul, maaşı bin TL’nin altında 8 milyon emekli, prim borcu olduğu için hastaneye kabul edilmeyen, ölüme terk edilen esnaf, sosyal güvenlikten yoksun yüz binlerce işçi, açlık sınırına dayanmış bir milyon insan. Bu tabloyu Türkiye’nin vicdanına havale ediyorum. 13. yılın sonunda milletin polisle, hukukla, basınla, sporla, sanatla, kültürle, dinle, imanla, devletle arasını açtılar. En önemlisi milletin milletle arasını açtılar. Karamsar bir tablo olduğunu biliyorum, umutsuz değiliz, bu tabloyu yakıp geçeceğiz, yaşanacak bir Türkiye’yi elbirliğiyle kuracağız. Yaşanacak bir Türkiye’yi kurmak için 4 ayaklı bir strateji izleyeceğiz.
 
-  DARBE YASALARI KALKACAK: Siyasi Ahlak Yasası’nı çıkaracağız. 12 Eylül askeri darbesinin mirası olan ve demokrasimizde derin yaralar açan darbe yasalarını tümüyle ortadan kaldıracağız. Bir garabet şey var, yüzde 10 seçim barajı. Yüzde 10 seçim barajıyla egemenliğin üstüne vesayet düşürüyorlar.
 
-  HSYK YENİ YAPI: Milletin vekillerini, Hakimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu. İddia liderler değil, milletin kendisi seçecek, lider sultasına son vereceğiz. Yaklaşık 5 milyon yurttaşımız yurtdışında yaşıyor, yurtdışındaki vatandaşlarımız da kendi milletvekillerini TBMM’ye gönderecek.  Gizli tanık uygulamasına son vereceğiz. HSYK’yı ikiye ayıracağız, iddia makamıyla savunmayı aynı düzlemde karşılıklı oturtacağız, birisi hakimin yanında olmayacak, eşitleyeceğiz.
 
-  KÜRT SORUNU: Türkiye’nin en temel sorunlardan birisi Kürt sorunudur. Bu sorun konusunda demokrasi içinde en sağlıklı çözümleri üreten, en yürekli, söylemlerinde en namuslu parti CHP’dir. Bu sorunu çözerse CHP çözer. Kanın akmadığı, barış türkülerinin söylendiği, herkesin birbirlerini kucakladığı yaşanacak bir Türkiye’yi, biz yaratacağız.
 
-  REKTÖR SEÇİMLERİ: 12 Eylül darbe ürünü YÖK’ü kaldıracağız. Üniversiteler üzerindeki vesayeti, baskıyı kaldıracağız. Üniversite öğrencilerimiz belli koşullarda kendi üniversitelerinde karar sahibi olacak. Koskoca hocalar, niye kendi rektörlerini seçmiyor, neden cumhurbaşkanı atıyor? Her üniversite, kendi yöneticisini kendisi seçecek. Bir yılı okul öncesi olmak üzere zorunlu eğitimi 13 yıla çıkaracağız.
 
-  SİSTEM SİL BAŞTAN: Teşvik sistemini sil baştan yenileyeceğiz. Vergi borcu olmayan sigorta prim borcu olmayan KOBİ’ler sıfır faizli kredi alacaklar. Üretim artacak, istihdam artacak, kayıt dışı ekonomi azalacak.
Bir siyasal parti ilk kez seçimlere bu kadar tutarlı, bu kadar onurlu, bu kadar ciddi, bu kadar inançlı projelerle milletin önüne çıkıyor.
 
-  YOKSULLUĞA ÇARE: Stratejimizin üçüncü ayağı, sosyal devleti güçlendireceğiz. 13 yıldır bu ülkede yoksul insanlar perişan, vicdansız bir büyüme modeli uygulandı. Birileri köşeyi döndü, birileri açlıktan öldü. 4 yılda Türkiye’de yoksul kalmayacak. 2009-2012 arası borcumu ödeyeceğim diyen 1 milyon 20 bin kişi var.
525 bin kişi mahkûm oldu, bunlardan 89 bini hapse girdi, 436 bini şu anda Kaçak. Siz hiç işsiz evlat vergisi duydunuz mu? Çocuk mezun, liseyi, üniversiteyi bitirmiş, ama işsiz. Diyorlar ki gelip sigorta primi ödeyeceksin, yoksa sağlık hizmeti vermeyiz. Sizi bu vergiden kurtarmak benim boynumun borcudur.
 
CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Ankara Ticaret Odası  ongresium’da düzenlenen toplantıya  çok sayıda partili katıldı.
 
‘Torunların harçlık derdine artık son!’
-  EMEKLİLERE İKRAMİYE: Emeklilere Ramazan ve Kurban Bayramı’nda birer maaş ikramiye vermek boynumun borcudur. Bayramda torununa harçlık verecek miyim diye düşünmeyeceksin, kurban kesebilir miyim diye düşüneceksin. Senden hayır duanı istiyorum. Çalışan emekliden kesilen yüzde 15’lik destek primini kesiyorlar, kaldıracağım. Aile sigortasını getireceğim. Hiçbir ailenin geliri 720 TL’nin altında olmayacak.
 
1.5 TL’ye mazot 
-  ASGARİ ÜCRETTEN VERGİ KALKACAK: Kamuda çalışan 800 bin taşeron işçisi var. CHP iktidarında taşeron işçisi diye bir kavram olmayacak, tamamını kadrolu olarak işe başlatacağım. 5 milyon kişi asgari ücretle çalışıyor. CHP iktidarında asgari ücret üzerinden vergiyi kaldırıyoruz, net bin 500 TL olacak. Sözüm söz, ayda 277 TL sabit taksitle 70 metrekarelik ev yapacağım sana. Çiftçi kardeşlerim, sana mazotu 1,5 TL’den vereceğim. Rafineri çıkış fiyatı, kârı dahil 1 TL 21 kuruş, 4 TL’den satıyorlar. Yata sıfır vergili veriyorsun, çiftçiye niye vermiyorsun?
-  KARŞIMA ÇIKSIN: 5 milyon vatandaşımız borç batağında. Tüketici kredisi veya kredi kartı borcu faizlerinin en az yüzde 80’ini sileceğiz, kalan borcu yapılandıracağız. Olmaz diyen varsa, karşıma çıksın. İstediği alana davet ediyorum. 436 bin vatandaşımız hapse girmek için sıraya girmiş durumda, faizi ödeyemediği için. Ben bunu sileceğim. Bunun devlete bir kuruş yükü yoktur.
-  DEMOKRASİ VURGUSU: Dördüncü ayak, bütün kazanımlarımızı korumak zorundayız. Demokrasimizi güçlendirerek derinleştirmek zorundayız. Devletin elinde sopa olmayacak, devlet vatandaşına kucak açmak zorundadır. siyasetin hesap vermesi lazım, hesap vermeyen siyaset olmaz. O açıdan TBMM İçtüzüğü’nü değiştireceğiz, parlamentoyu el indirme kaldırma mekanizmasının dışına çıkaracağız.
-  MERHABA MÜHRÜ: Vizyonumuz, seçim bildirgemiz onların hayal edemeyeceği gerçeklerle doludur, sokakta kağıt toplayan vatandaşa da sanayiciye de dokunuyor. Haziran’da sandığa gideceksiniz, çekinmeden, gurur duyarak, onur duyarak mührünüzü altı okun böğrüne basın, o mühür çocuklarınızın, torunlarınızın yaşanacak bir Türkiye’ye merhaba mührüdür.
 
Takvime bağlandı
-  100 GÜNLÜK HEDEF: Emeklilere birer maaş ikramiye vereceğiz, aile sigortası kanununu geçireceğiz. Kamuda taşeron işçiliğine son vereceğiz, çalışanların tamamı kadrolu işçi olarak görevlerine devam edecek. Kredi kartı ve tüketici kredisi borcu olanların faizlerin en az yüzde 80’ini çizeceğiz. Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. TBMM’de Kesin Hesap Komisyonu’nu kuracağız.
-  1 YILLIK HEDEFLER: İlk 1 yılda ne yapacağız: Çiftçiye mazotu 1,5 TL’den vereceğiz. Asgari ücret üzerindeki vergiyi kaldıracağız, net bin 500 TL olacak. Siyasi Partiler Yasası’nı değiştireceğiz, yüzde 10 barajını kaldıracağız. Üniversite öğrencilerinin yurt sorunu sona erecek. Teşvik sistemini değiştireceğiz. Vergi ve sigorta prim borcu olmayan KOBİ ve esnafa bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz.