info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Cesur Yürek Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer’den Cesur Adım

Nihayet Engelliye Sahip Çıkan Vekil Çıktı

Yıllardır ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören,kronik hastalığı olmasına rağmen devlete katkı payı ödeyen,ortez,protez,işitme cihazı gibi konularda %10-%20 engelliden para alan zihniyete dur diyecek bir cesur yürek milletvekili çıktı.Yaklaşık 13 milyon engellinin olduğu Türkiye’de bunun görmemezlikten gelindiğini vurgulayan Yüceer,mecliste soru önergesi verdi.Candan Yüceer soru önergesinde;
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sn Ayşenur İSLAM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
 
Candan YÜCEER                                   Tekirdağ Milletvekili
 
 
Türkiye, engellilerin hak ve özgürlükleri alanında bağlayıcı ilk ve tek uluslararası belge olan Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’ni 2007 yılında imzalamıştır.  2009 yılında sözleşmenin “Ek İhtiyari Protokolü”, tali komisyon olarak İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, esas komisyon olarak da Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurul gündemine sunulmuştur.
Engellilerin herkesle aynı haklara sahip olmasını sağlamak için ülkelerin ne yapması gerektiğini içeren sözleşme kapsamında, her Taraf Devlet, Sözleşmenin ilgili Devlet için yürürlüğe girmesinden sonra iki yıl içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri aracılığıyla Komiteye Sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için alınan önlemeler ve kaydedilen gelişmeler hakkında kapsamlı bir rapor sunmak zorundadır.  
Taraf Devletlerin en az dört yılda bir ve buna ilave olarak zamana bağlı olmaksızın Komitenin talep etmesi durumunda müteakip raporları sunmak zorunda olmasına rağmen Türkiye, iki yılda yollanması gereken raporu 6 yıldır hazırlamamıştır. CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, 6 yıldır hazırlanmayan engelli raporunu Meclis gündemine taşıdı. Yüceer, “İmza kağıt üstünde kalacaksa, Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin imzalanmasının gerekçesi nedir?” diye sordu.
 2009 YILINDA TBMM’DE ONAYLANDI
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Yüceer,  Türkiye’nin engellilerin hak ve özgürlükleri alanında bağlayıcı ilk ve tek uluslararası belge olan sözleşmeyi 2007 yılında imzaladığını hatırlattı.  Yüceer, 2009 yılında sözleşmenin “Ek İhtiyari Protokolü”, tali komisyon olarak İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, esas komisyon olarak da Dışişleri Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Genel Kurul gündemine sunulduğunu belirtti. 
 
SÖZLEŞMENİN GEREKLERİ YERİNE GETİRİLMEDİ
Sözleşmenin bağlayıcılığına dikkat çeken Yüceer, “Sözleşme kapsamında, her Taraf Devlet, sözleşmenin ilgili Devlet için yürürlüğe girmesinden sonra iki yıl içerisinde Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri aracılığıyla Komiteye Sözleşmenin gereklerinin yerine getirilmesi için alınan önlemeler ve kaydedilen gelişmeler hakkında kapsamlı bir rapor sunmak zorundadır” dedi. Yüceer, Taraf Devletlerin en az dört yılda bir ve buna ilave olarak zamana bağlı olmaksızın Komitenin talep etmesi durumunda müteakip raporları sunmak zorunda olmasına rağmen Türkiye’nin, iki yılda yollanması gereken raporu 6 yıldır hazırlamadığına dikkat çekti.
 
ENGELLİLERE SIRTLARINI DÖNÜYORLAR
Engelli yurttaşların yaşam kalitesinin yükseltilmesi sosyal devlet olmanın gereklerinin yerine getirilmesini isteyen Yüceer, “Engelliler üzerinden siyasi rant devşirmek için birbiriyle yarışan iktidar ve sözcüleri, engelli hakları gündeme geldiğinde sırtını dönüyor.  Taraf devletler bu sözleşme ile engelli bireye günlük hayatta birisine bağımlı olmayan yaşam şartlarını sağlayacaklarını taahhüt etti. Sözleşmeyi ilk imzalayan 53 ülkeden biri olduk. Ancak, imzalamak yetmiyor. Önemli olan samimiyet.  6 yıl oldu, tek bir rapor dahi hazırlanmadı. Biz bunu daha önce de “görmediğin halde size iş veriyoruz, engellileri insan yerine koyduk” diyen ve ona sahip çıkan zihniyette açıkça gördük. Bu zihniyettir asıl “engelli” olan. Bu zihniyettir aslında engelli yurttaşlarımızın haklarını görmezden gelen” dedi.
 
           
RAPOR NEDEN HAZIRLANAMADI?
 
Bu çerçevede;
1.     Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde imzamız olmasına rağmen 6 yıldır herhangi rapor hazırlanmamasının gerekçesi nedir?
2.     Söz konusu raporun 6 yıldır yayınlanmamasının sorumlusu kim ya da kimlerdir?
3.     İmza kağıt üstünde kalacaksa, sözleşmenin imzalanmasının gerekçesi nedir?
4.     Sözleşmede belirtildiği üzere bir rapor hazırlanmakta mıdır? Hazırlanmaktaysa ne aşamadadır? Rapor Birleşmiş Milletlere ne zaman sunulacaktır?
5.     Söz konusu raporu Devletin hangi kurum ya da kurumları hazırlamaktadır? Rapor hazırlanırken ilgili sivil toplum örgütlerinden görüş alınmakta mıdır?
6.     6 yıl içerisinde Engellilerin Haklarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nde yer alan hangi maddeler hayata geçirilmiştir?
7.     Bakanlığınız tarafından engelli yurttaşlarımızın hayatını iyileştirmek için yapılan çalışmalar nelerdir? “Dedi.
Kaynak : Murat Ürtekin