info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Deklerasyon Gibi Rapor

Avrupa Parlamentosu Türkiye ye Deklerasyon Gibi Rapor Hazırladı

AB - Türkiye - Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu üyesi Hollandalı Sosyal Demokrat Parlamenter Kati Piri tarafından kaleme alınan ve 2014 yılında Türkiye’deki gelişmelerin değerlendirildiği rapor 11 Mayıs tarihinde AP Dış İlişkiler Komisyonu’nda kabul edilmiş 10 Haziran’da da AP Genel Kurulu’nda onaylanmıştır. Mayıs 2015’te gerçekleştirilmesi planlanan rapor oylaması önce Dış İlişkiler Komisyonu ardından Genel Kurul’da çok sayıda değişiklik önerisi getirilmesi sonucu Haziran ayına ertelenmişti. Raporda üyelik müzakereleri sürecinin AB – Türkiye ilişkilerinin potansiyelinin tam olarak hayata geçirilmesi için uygun bir çerçeve olduğuna vurgu yapılırken Türkiye’de reform sürecinin devamlılığının bu yönde temel unsur olduğunun altı çiziliyor. AP her kararında olduğu gibi Türkiye raporunda da daha önceki aynı konudaki kararlarını giriş bölümünde listeliyor. Bu bölümde AP’nin 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendiren kararı da yer alıyor. Raporun içinde ise Türkiye – Ermenistan ilişkilerinin ele alındığı bölümde bu konuya bir atıf bulunmuyor.
AP RAPORUNDA ÖNE ÇIKAN KONULAR
Ÿ
AB genişleme politikasına Avrupa’da barış demokrasi güvenlik ve refahın desteklenmesi için ana araç olarak bağlılığını sürdürmektedir. AB Komisyonu’nun mevcut yetki süresince AB’ye yeni bir ülke katılımı öngörülmem
ektedir. 
Ÿ
Freedom House basın ve medya özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin özgür bir basına sahip olmadığı ve İnternet mecrasında özgürlüklerin yalnızca kısmi oranda geçerli olduğu tespit edilmektedir.
 Ÿ
Sınır Tanımayan Gazeteciler Türkiye’nin 2014 yılında gazetecilerin en çok tehdit ve fiziksel saldırı ile karşılaştığı ülkeler arasında olduğunu belirtmiştir. 
-Ÿ Türkiye AB ile Ortaklık Anlaşması’na Ek Protokol’den kaynaklanan yükümlülüğünü dokuz yıldır yerine getirmemektedir ve bu durum müzakere sürecini olumsuz yönde etkilemektedir.
-Türkiye Heybeliada Ortodoks Ruhban Okulu'nun yeniden açılmasına onay vermemiştir. 
-ŸAB Komisyonu geçmiş dönemde müzakerelerin yürütülme şekli AB – Türkiye ilişkilerinin ve işbirliğinin nasıl güçlendirilebileceği ve yoğunlaştırılabileceği üzerine yeniden bir değerlendirme yapmalıdır. 
Ÿ Türkiye reform sürecini iç politika tercihlerinin merkezinde ele almalıdır. Ÿ Türk Hükümeti müzakere sürecini hızlandırmalı demokratik değer ve ilkelere tam olarak bağlılık göstermelidir. 
-Ÿ%10’luk seçim barajının toplumun tüm kesimlerinin siyasi katılımına olanak sağlayacak şekilde azaltılmasının önemi yeniden vurgulanmaktadır. Ÿ Yeni Anayasa tüm siyasi kesimlerde ve toplum genelinde geniş kapsamlı uzlaşıya dayalı olmalıdır. 
-ŸKürt toplumuyla sürdürülen barış sürecinin kapsamlı ve sürdürülebilir bir şekilde sonuçlandırılması ve Kürt toplumunun sosyoekonomik ve siyasi entegrasyonunun sağlanmasına yönelik tüm çabalar önemle desteklenmektedir. 
-ŸTürk Hükümeti Kürt kökenli vatandaşların sosyal kültürel ve siyasi haklarının korunması ve vatandaş olarak eşit muameleye tabi tutulmalarına yönelik çalışmalara öncelik vermeye devam etmelidir.