info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi`nden Çanakkale`ye Tepki

7 Alay`a İhanet, 622 Şehidimize Hakaret

Tekirdağ Büyükşehir belediye başkanlığı, Çanakkale’de 57.Alayın tamamının şehit olduğu ve Tekirdağ adına tarih yazıldığı Çanakkale’de, 57.Alayın Tekirdağlı tüm şehit askerlerin isimlerinin kaldırılmasına büyük tepki gösterildi. 

Tekirdağ Büyükşehir belediyesi tarafından yapılan açıklamada; “Çanakkale 57. Şehitliğinde, 57. Alay askerlerinin önemli bir bölümünü teşkil eden Tekirdağlılar yok sayıldı. Geçtiğimiz sene Çanakkale 57. Alay Şehitliğindeki sembolik taşlar bu yıl değiştirilerek üzerlerindeki Tekirdağlı şehitlerin isimleri kaldırıldı ve yerine farklı isimler konuldu. 

Yine şehitlik içerisindeki duvar üzerinde bulunan 57. Alay şehitlerinin listesinde tek bir Tekirdağlı şehidin bile ismine yer verilmedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurka` nın 18 Mart öncesi Belediyemiz adına yaptığı incelemede tespit edilip başkanlığımıza iletilen bu durumun iyi niyetli hiçbir açıklaması olamayacağı gibi bu isimlerin kaldırılması Çanakkale Savaşlarında Atatürk`ün başarılarını gölgeleme, itibarsızlaştırma çabalarının bir parçası olarak telakki edilmektedir. 

Çanakkale Kara Savaşların simgesi haline gelen ve çoğu şehit düşen 57. Alay Atatürk tarafından, 1 Şubat 1915`de, Tekirdağ`da, Tekirdağ ve ilçelerinden de gelen kişilerle birlikte oluşturulmuştur. 

22 Şubat 2015 tarihinde sancağını alan 57. Alay gemiyle Tekirdağ`dan yola çıkarak Eceabat`taki Ordugâhta İstanbul`dan gelen 72 ve 77. Alaylarla bir araya gelmiştir. Bu üç alay Atatürk`ün komutanı olduğu 19. Tümeni teşkil etmiştir. Savaşın başladığı 25 Nisan`dan itibaren gösterdiği kahramanlıklar neticesinde mevcut alaylar içerisinde birinciliğin göstergesi olarak 57. Alay Sancağına nişan verilmiştir. 

Genel Kurmay Başkanlığınca açıklanan rakamlara göre Çanakkale Savaşı`nda çoğu 57. Alay mensubu olan Tekirdağlı şehit sayısı 622`dir. Türkiye`nin önsözü olarak nitelendirilen Çanakkale Savaşlarının da önsözü 57. Alay`ımız, onun da önsözü Tekirdağ ve Tekirdağlılardır. 

Şu husus bilinmelidir ki; kimse bu şehitlerimizin isimlerini unutturmaya muvaffak olamayacaktır. 2015 yılında, yani Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümünde belediyemiz uluslararası bilim çevrelerinin de katıldığı "Çanakkale Savaşlarında Tekirdağ" konulu, üç gün süren bir sempozyum düzenlemiş, sempozyumda Çanakkale Savaşlarında ve 57. Alayda Tekirdağlıların önemi vurgulanmış ve "Çanakkale Tekirdağ`dan Başlar" sloganının bilimsel alt yapısı oluşturulmuştur. 

Kamuoyumuzun yakından bildiği gibi, her yıl 26, 27, 57. Alayları Yaşatma, Araştırma Gönüllüleri Yardımlaşma Derneğinin organizasyonuyla 13 Mart tarihinde Tekirdağ`dan Eceabat`a doğru yolan çıkan gönüllülerinin de çoğunluğu, özündeki gibi Tekirdağlılardan oluşmakta ve Belediyemizce desteklenmektedir. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Tekirdağlı sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte konunun takipçisi olacak ve şehitlerimize yapılan bu haksızlığın arkasını bırakmayacaktır denildi.