info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Tren Kazasında İhmal ve Yalnış Komedyası

Kimse bana bu tren kazasını savunmaya,avukatlık yapmaya kalkmasın.

- Ben,arkadan saldırıya uğrayıp, tren raylarının üzerine bırakılan, son anda kendime gelmemle, trenin rayları arasına uzanıp, üzerinden tren geçen,altından sağ çıkan insanım. 
- Ben, yüzde doksanı T.C.D.D.`DE çalışan bir aileden evli insanım. 
- Ben,bu tren yolu ilk ulaşıma kapandığında, "Avrupa`ya rezil oluyoruz" diye başlık atan, bu haberim sonucunda eski Tekirdağ milletvekili Emre Köprülü tarafından durumun gündeme getirilmesi sonucu, tekrar hizmete açılmasına vesile olan, o dönemde Akşam gazetesinde köşe yazan herkesin FOX TV den tanıdığı. 

İ.K. adlı kişinin bu köşe yazımı kibarca söylemek gerekirse yürütüp sonra da, "haberimiz ses getirdi" diye kendine maleden kişinin haberimin ne kadar değerli olduğunu bilen insanım. 

- BİLMEDEN YAZMAM. 
- EZBERE YAZMAM. 
- HABER ÇALMADAN KENDİ TECRÜBE VE ARAŞTIRMAMLA YAZARIM. 

Kısaca,trene ve trenyolu çalışmasına aşina bir insanım. Bu kazanın neden ve nasılını bilirim. 

ŞİMDİ ŞU SORULARA CEVAP VERECEK BABAYİĞİT ARIYORUM; 
ÖNCELİKLE KAZA İLE İLGİLİ SORUM... 

1 - Kaza Sarılar mevkiinde gerçekleşti ve TREN YOLUNUN YAKLAŞIK BİR KİLOMETRESİ KAZA ALANI SAYARSAK,BİR KİLOMETRELİK MESAFE SONRASI ÇORLU VE MURATLI TREN GÜZERGAHI AÇIK OLDUĞU HALDE NEDEN KULLANILMADI? 
2 - O KADAR HADİ ÖLENLERİ GEÇTİK; YARARLILARI TAŞIMAK İÇİN NEDEN MURATLI VE ÇORLU`DAN LOKOMOTİF EŞLİĞİNDE BİRER VAGON İLE SAĞLIK EKİBİ GÖTÜRÜLÜP, TREN YOLUYLA 5-10 DAKİKADA MURATLI VE ÇORLU`YA GETİRİLİP,İSTASYONDA BEKLEYEN AMBULANSLARLA HASTANELERE YETİŞTİRİLMEDİ DE TARLA İÇİNDEN TRAKTÖRLERLE YARALI TAŞINDI? 
3 - Yine ikinci maddede belirttiğim gibi, neden tren yoluyla sağlık ve kurtarma, teknik ekip götürülmedi de, çamurun,tarlanın içinde insanlar perişan edilip,kurtarma geceye bırakıldı? 
4 - Devlet demiryollarında kamyon-lokomotifler var. Bu lokomotifler neden kazanın ertesi günü gitti de kaza günü götürülmedi?  

BU YAZDIKLARIM KAZA GÜNÜ İHMALİDİR. BİR DE BENİM DEFALARCA BELİRTTİĞİM, DEVLET DEMİRYOLLARI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNÜN BECERİKSİZ YOL ÇALIŞMALARI VAR, BUNLARA CEVAP BEKLİYORUM; 
1 - HÜKÜMET VE KABİNELER SÜREKLİ DEĞİŞİYOR. DOLAYISIYLA BAKANLAR DA DEĞİŞİYOR. BU DURUMDA BAKANLARIN HATTA BAŞBAKANIN T.C.D.D.`NİN KEYFİ UYGULAMALARINDAN HABERİ OLMAYABİLİR. BİZ BUNLARI DEVAMLI GÜNDEME GETİRDİĞİMİZ VE KÖŞE YAZILARIM DA BAŞBAKANLIĞA GİTTİĞİNE GÖRE,YA BUNU SAYIN BAKANA İLETMİYORLAR, YA DA ANKARA`DA BÖLGE MÜDÜRÜNÜ KORUYAN VAR. 
HANGİSİ DOĞRU? 
2 - Bu yolun yapım,bakım ve onarımı yaklaşık olarak 5-6 yıl sürdü. Halen de Sirkeci`ye kadar bitmiş değil. BU YOL EN FAZLA BİR BİLEMEDİN İKİ YILDA BİTER.BU KADAR UZUN SÜRE NASIL VE NİÇİN BİTİRİLMEDİ? 
3 - Yeni bitmiş bir yolda böyle bir kaza mümkün değildir. O zaman ihale ve denetlemede bir art niyet mevcuttur. Ben defalarca T.C.D.D. bölge müdürünün prosedür ve yasalara aykırı işler yaptığını,görevden alınmasını söyledim.
Eğer yeni bitmiş yol bu şekilde hasara neden oluyorsa,bunda bir ihmal veya kamu zararına sebebiyet vardır. Kimse yağmuru bahane etmesin. Bu tren yolu çok yağmur ve kar gördü, bir şey olmadı. 
4 - Dediğim gibi demiryolcu bir aileden evli olup, yol çavuşu olan rahmetli kayınpederim vesilesiyle yol yapımını öğrenmiş oldum. Bu tren yollarında 7 gün 24 saat denetim ve ray kontrolcüleri vardı.TAŞERON SİSTEME GEÇİNCE, BU YOL DENETÇİLERİ AZALDIĞI GİBİ, ARTIK BEYEFENDİLER HAFTA SONLARI DA ÇALIŞMAZ OLDU. BUNA RAĞMEN, BİR YOLUN O DERECE ÇÖKMESİ İÇİN, EN AZ ÜÇ AY KONTROL YAPILMIYOR DEMEKTİR. BUNUN SORUMLUSU KİM? 
5 - TÜM T.C.D.D. ÇALIŞANLARI BİLİR Kİ, yolda bir hasar varsa, o rayın üzerine (KESTANE FİŞEĞİ) ADI VERİLEN PATLAYICILAR YOL BAKIMCILARI TARAFINDAN YAKLAŞIK 3-4 KİLOMETRE ÖNCEDEN BIRAKILIR. BÖYLECE,TREN SÜRÜCÜSÜ O YOLDA ARIZA OLDUĞUNU ANLAR VE TRENİ RÖLANTİYE ALIR. BÖYLECE KAZA OLMAZ. KESTANE FİŞEĞİ KONMADIĞINA GÖRE,YOL DENETİMİ YAPILMAMIŞ DEMEKTİR. BUNUN SORUMLUSU, BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ VE TAŞERON FİRMADIR. BU KONUDA İNCELEME BAŞLATILDI MI? 

KISACA TAM BİR SAÇMALIK, İHMAL VE YANLIŞLIKLAR KOMEDYASI OLDU.
OLAN GİDEN CANLARA OLDU. 
EN KISA ZAMANDA BÖLGE MÜDÜRÜ İHMAL VE KAMU ZARARINDAN GÖREVDEN ALINMALIDIR.