info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Nelerdir?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Nelerdir?

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Nelerdir? 
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve baş boyun cerrahisinin çok uzun bir geçmişi yok. Daha önceleri sadece KBB hastalıkları olarak geçiyordu. Fakat boyun, gırtlak hatta tiroid dokularının cerrahisini de yapıldığı için baş boyun cerrahisi uzmanlığının eklenmesi öngörüldü. 

Orta kulak basınç rahatsızlığı nedir, neden kaynaklanır? 
Orta kulak rahatsızlığı ve basınç özellikle atmosferdeki basınç değişikliklerine kulağımızın verdiği bir tepkidir. Dış ortamla orta kulaktaki basıncın farklı olması nedeniyle zarda meydana gelen hareketlerdir. Kulağımızda hem ağrı olarak hem de basınç değişmelerine bağlı olarak işitme kaybı şeklinde kendini gösterir. Özellikle yüksekten inişlerde dışarıdaki basınç arttığı için orta kulaktaki basınçla farklılık gösterir. 

Şiddetli baş dönmesiyle de başlayabiliyor mu? 
Kulaktaki rahatsızlıklar denge sistemini de içerdiği için mutlaka dengemizde de bozulmalar meydana getirebiliyor, baş dönmesi, uğultular olabiliyor. Dalgıçlarda da aynı rahatsızlıklar oluyor. Östaki borusu yoluyla bu basınç değişikliğini dengeleriz. Eğer östaki borusunda bir rahatsızlık varsa, bir nezle, grip hali varsa bu dengelemeyi çok kolay yapamıyoruz ve buna bağlı olarak da basınç değişikliğinin neden olduğu rahatsızlığa yakalanıyoruz.
 
Bu kişilerin uçağa binmelerine izin verilebilinir mi? 
Özellikle gribal enfeksiyon geçiren ya da östaki borusunda rahatsızlığı olan hastalara uçağa binmeden önce mutlaka bazı tavsiyelerde bulunuyoruz. Burun açıcı spreyler kullanabilirler, çiklet çiğneyerek östakiyi çalıştırabilirler. 

Yatarak, dinlenerek tedavi edilebiliyor mu yoksa tedavi için herhangi bir yöntem kullanıyor musunuz?  
Yatarak dinlenmeye gerek yok. Oluşmuş gribal enfeksiyonu düzeltmeye çalışıyoruz, oluşturduğu rahatsızlıkları gidermeye çalışıyoruz. Çok gerekirse ilaç tedavisini de ekleyebiliyoruz. 

Kulak iltihaplanmalarının özel bir sebebi var mı?
Havuz suyu kulak iltihabına neden oluyor mu? Kulağı birkaç bölüme ayırabiliriz. Dış kulak yolu hastalıkları, orta kulak hastalıkları ve iç kulak hastalıkları olarak. Dış kulak yolu hastalıkları daha çok yazın gördüğümüz, havuz, deniz ve kulağın sürekli nemli kalmasıyla ortaya çıkan rahatsızlıklar. Bunlar mantar hastalıkları veya bakteriyel hastalıklar olabilir. Kulak hijyenine dikkat ederek bunlardan korunabiliriz. İkinci olarak da girdiğimiz havuzun temizliği çok önemli.  

Hangi durumlarda kulak temizliği yaptırmak gerekiyor? 
Kulakta serumen dediğimiz bir salgı vardır. Bu salgı sürekli üretilir. Dışarıdan gelen nemi, tozu tutan bir salgıdır. Bazı kişilerin serumen üretimi çok fazladır veya atılımı azdır. Buna bağlı olarak da kulakta tıkanıklık olabilir. Bu tıkanıklık eğer işitmemizi engelliyorsa ve arkasında da bir enfeksiyon oluşturuyorsa o zaman mutlaka temizlenmesi gerekir. 

Kulak çubuğu zararlı mıdır?  
Biz kulak çubuğunu hiç kimseye önermiyoruz. Çünkü kulak çubuğuyla kulak temizliği yapmak imkânsız denilebilir. Kulak çöpü sadece oluşan kiri ileri doğru iterek tıkanıklığa ve oluşan zedelenmeyle de bir enfeksiyona yol açabilir. O yüzen kulak çöpünü kullanmayın diyebiliriz. 

Kulak temizliği için Kulak Burun Boğaz uzmanına hangi periyotlarda gitmemiz gerekiyor? 
Kulağımızda bir tıkanıklık hissetmiyorsak veya herhangi bir ağrı yoksa kulağımızı temizletmemiz gerekmez. Ama rahatsızlığı olanlarda belirli periyotlarda temizlik gerekiyor. 

Bademcik neden şişer? Hangi yaşlarda daha çok görülür? 
Bademcik ve geniz eti günümüzde çocuklarda en sık rastladığımız hastalıklardan. Geniz etinin ve bademciğin doğumsal olarak vücutta koruyuculuk görevi vardır. Bademcik ağızdan gelen mikropların ilk engellendiği yerdir. Geniz eti ise burundan gelen mikropların ilk engellendiği yerdir. İkisi de bağışıklık sisteminin bir parçasıdırlar. Çocuklarda özellikle ilk yıllarda geniz etinin doğumsal olarak büyük olması, hatta bademciğin de büyük olarak buna eklenmesi nedeniyle ağız açık uyumalar, horlamalar, nefes alma zorlukları, nefesin durması gibi bazı rahatsızlıklarla karşılaşmaktayız. Bu durum çocuğun beslenmesini bile engelleyebilmekte. Çocuk herhangi bir enfeksiyon geçirmemiş olsa bile bademcikler doğuştan büyük olabilir. Bazı alerjik durumlarda bademcik büyüyebiliyor 

Sinüzit tedavi edilmezse çocuklarda işitme kaybına neden olabiliyor mu? 
Çocuklarda sinüsler erişkinlerde ki kadar gelişmemiştir. Bu yüzden sinüs hastalıkları çocuklarda çok gürültülü seyretmez. Daha çok bir burun iltihabı gibi bir rahatsızlık görürüz. Sinüslerde ki enfeksiyonlar işitmeyi şu şekilde etkiler: östaki borusunun ağzında ödem oluşturur. Buna bağlı olarak da orta kulaktaki basınç değişikliği, içerde sıvı birikimi ve işitme kaybı ortaya çıkabilir. 

Bademciklerin şişmesi başka hastalıkları çağrıştırır mı? 
Daha az sıklıkla gördüğümüz bazı kötü hastalıklar vardır. Örneğin lösemi hastalığında da bademcikler şişmektedir. Bu tek taraflı veya iki taraflı şişmeler olabilir. Boyunda bazı dokuların ele gelmesiyle de o tür hastalıklar daha kolay anlaşılabilir.  

Bademcik alınır mı? 
Geniz eti ve bademcik vücudun savunmasında önemli organlardır. Biz özellikle üç yaşına kadar çok mecbur kalmadıkça bademcikleri almıyoruz. Vücudun savunma sistemi üç yaşında belirli olarak oturmuş oluyor ve ondan sonra daha rahatlıkla bademcikleri alabiliyoruz. 

Kulak darbeyle de duyma yetisini kaybedebiliyor mu? 
Darbenin şiddetine bağlı olarak kulakta çeşitli rahatsızlıklar ortaya çıkabiliyor. Bunlardan birincisi kulak zarında yırtılmalar, ikincisi kemikçiklerin zedelenmesi işitmeyi engelleyebiliyor. 

Kulak zarının yırtılmasının da tedavisi var mı? 
Günümüzde kulak zarının yırtılması müdahaleyle veya müdahalesiz olarak onarılabilmektedir. Eğer kulak zarında çok büyük bir yırtık yoksa biz ilk üç hafta kulağın kendisini tamir etmesini bekleriz. Eğer yırtık kendini onaramayacak kadar büyükse veya altta herhangi başka bir enfeksiyon gelişiyorsa o zaman tıbbi müdahalelere başvurabiliyoruz. 

Boyun ağrıları neden olur?  
Boyun ağrılarının nedenleri çok fazladır. Bu yüzden de bir çok branş bu konuyla ilgileniyor. Ortopedi, nöroloji, fizik tedavi ve kulak burun boğaz… Boyun ağrılarını tek bir rahatsızlığa bağlamak doğru olmaz. Boynumuzda bulunan bütün organların etkilenmesine bağlı olarak bazı hastalıklar çıkabilir. Bunlar kaslar olabilir, sinirler olabilir, kemik yapıları olabilir veya boynumuzda bulunan organların rahatsızlıkları boyun ağrılarına neden olabilir. 

Boyun tümörlerinin sebepleri nelerdir? 
Kötü tümörlerin oluşumunda birinci neden sigara, alkol, kötü hijyendir. Geçmeyen kronik enfeksiyonlar ve genetiğin belirli bir rolü var. Bunlara bağlı olarak tümörler ortaya çıkıyor. 

Peki, tedavileri var mı yoksa kötü sonuçlanabiliyor mu?  
Günümüzde tedavilerde eskiye oranla çok daha iyi sonuçlar almaktayız. Çünkü rahatsızlıklar erken teşhis edilebiliyor. Işın tedavileri, ameliyatlar veya kemoterapiyle bu tümörlerin tedavisi yapılabiliyor. Neden ses kısılır? Ses kısıklığında en sık karşılaştığımız neden enfeksiyonlar… İkinci nedenler de tümörler, sesi kötü kullanmayla ortaya çıkabilecek rahatsızlıklar, yine ses tellerinde tahrişe yol açan kötü alışkanlıklar olabilir. 

Bu konuda neler tavsiye ediyorsunuz? 
İlk olarak sesimizi iyi kullanmamız gerekiyor. Yani çok fazla bağırmayalım, çok kısık sesle konuşmayalım, bulunduğumuz ortamı temiz havayla dolduralım. Aşırı sigara kullanımı, aşırı çay, kahve içimi varsa bu alışkanlıklardan uzak durmaya çalışalım. Bunları yaparak sesimizi koruyabiliriz. 

Kulak çınlaması neden kaynaklanır?
Kulak çınlamasının nedenleri de çeşitlidir. Kulak rahatsızlıklarında kulak çınlaması olur. Kafa içindeki bazı rahatsızlıklarda veya genel rahatsızlıklarda kulak çınlaması olabilir.