info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3091
Dolar Satış
:
32.3673
Euro Alış
:
34.6230
Euro Satış
:
34.6854
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Çek’te Zamanaşımı Riski Doğdu Yargıtay Bir Daire Daha Ayırdı

Yerel mahkemelerde bekleyen çek dosyası sayısı 1 milyon 480 bine yükselirken, davaların Yargıtay’daki temyizde zaman aşımına uğramalarının engellenmesi için yeni modele geçildi.

Yargıtay 10’uncu Ceza Dairesi’nin önünde yığılan 50 bin çek dosyası, yeni kurulan Yargıtay 15’inci Ceza Dairesi’ne gönderilecek. Bu daireye önündeki iş bitene kadar yeni çek dosyası verilmeyecek. Çek davalarının temyiz incelemesini artık 1 değil 4 daire yapacak. Yargıtay 10’uncu Ceza Dairesi Başkanı Mahmut Gül, “Eğer bu tedbirler alınmasaydı, çek davalarının yüzde 60-70’i zaman aşımına uğrayacaktı” dedi. Gül, Yargıtay Başkanlar Kurulu’nda önerisi üzerine alınan önlemleri ve yeni geçilecek 4 daireli temyiz modelini
şöyle anlattı:
Şu anda dairemizde bekleyen 50 bin çek dosyası var. Yargıtay Cumhuriyet Başsav-cılığı’nda bekleyen dosya sayısı yaklaşık 150 bin. Yerel mahkemelerde ise 1 milyon 480 bine yakın dosya var. Yeni dairelerin kurulması daha çok çek ve hırsızlık suçları içindi.
Dairemizde 16 bin tane uyuşturucu dosyası var. Bu sayı çok fazla. Bunların çoğu da tutuklu dosyası. Bu uyuşturucu dosyaları yanında çek dosyalarını eritmemiz imkansızdı. Zaman aşımına uğramamaları için çok güzel bir karar alındı. Elimizdeki çek dosyalarının tamamı yeni kurulan Yargıtay 15. Ceza Dairesi’ne gönderilecek. O daire, öncelikle kısa süre içinde bu bekleyen 50 bin dosyayı zaman aşımına uğramadan karara bağlayacak.
Çek dosyaları bölünecek
Bu süreçte Başsavcılıkta bekleyen çek dosyaları 15’inci Ceza’ya gönderilmeyecek. Başsavcılık’taki 150 bin dosya da bu süreçte 3 daireye bölünecek. Yargıtay 10, 12 ve 14’üncü Ceza’ya gelecekler. Başsavcılıktan gelen dosya sayısı toplamı bu 3 dairede 50 bini bulduğunda bu defa 4’e bölünecek. Çek davalarına 1 yerine 4 daire bakacak. Önündeki dosyaları eritmiş olan Yargıtay 15’inci Ceza’ya da dosya gönderilecek. Bu kararlar Yargıtay Genel Kurulu’ndan geçti. Bu ay içinde Resmi Gazete’de yayımlanırsa, 1 Haziran’dan itibaren bu şekilde çalışmaya başlayacağız. Böylelikle mağduriyetler önlenmeye çalışılacak.