info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Avrupa nın En Büyük Adalet Sarayı

Yaklaşık üç yıl önce Şişli Çağlayan da inşaatına başlanan 60 futbol sahası büyüklüğündeki 16 blok ve 20 kattan oluşan Avrupa nın en büyük adalet sarayı Aralık ayında yapımı tamamlanarak hizmete girecek.

Varyap İnşaat tarafından üç yıl önce yapımına başlanan 343 bin metrakarelik kapalı alana sahip ''Avrupa Yakası Adalet Sarayı'' ile ilgili açıklama yapan Varyap Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, inşaat büyüklüğü olarak Avrupa'nın en büyük adliye sarayı olan binada en son inşaat teknolojisinin kullanıldığına işaret etti. Varlıbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bu projeye büyük önem verdiğini dile getirerek, ''Başbakanımızın bu projeye verdiği önemden dolayı işin zamanından önce bitirilmesi için gerekli ödemeyi sağlayıp bizden hız vermemizi ve projenin bitirilmesi yönünde talimatları vardı. Biz de aldığımız tedbirlerle bu yılın Aralık ayı içerisinde normal süresinden 9 ay önce tamamlayacağız'' dedi. Burada yapılan her şeyin ihtiyaca göre tasarlandığını dile getiren Varlıbaş, 60 futbol sahası büyüklüğündeki 20 katlı projenin görülen kısmının dışında bir de 7 kat yerin altında görünmeyen bölümleri olduğunu bildirdi.

Süleyman Varlıbaş, binanın adliyeye gelenlerin yeme, içme, dinlenme gibi ihtiyaçları da gözönünde bulundurularak planlandığını dile getirerek, adliye mensupları, avukatlar ve dava taraflarının giriş ve çıkışının en rahat şekilde yapılabilmesi için her türlü önlemin düşünüldüğünü kaydetti. Adliyede görev yapacak hakim ve savcılarının girişlerinin binanın ana kapısından yapılacağını anlatan Varlıbaş, vatandaşın, adliyenin arkasında bulunan diğer giriş kapısından içeri alınacağını bildirdi. Varlıbaş, güvenlik açısından altyapının tamamlandığını, binaya çok sayıda elektronik sistem kurulduğunu ve binanın her yerinden görüntü alınması için kameralar yerleştirileceğini vurgulayarak, güvenlik önlemleri kapsamında otoparkta vatandaşlar, avukatlar ile hakim ve savcılar için ayrı ayrı giriş ve çıkış kapılarının olacağını anlattı. Varlıbaş, bütün bu koşullar altında hem çevreye hem insanlara zarar vermeden her türlü tedbiri alarak günde bin kamyon ile bir milyon 200 bin metreküp hafriyat yaparak inşaatı başlattıklarını kaydetti.

Birbirine bağlı 20 bloktan oluşan adalet sarayında, 326 duruşma salonu, bin 500 hakim ve savcı ofisi, 93 asansör, 4 konferans salonu, kafeteryalar, yemek salonları, PTT ve banka şubelerinin yer alacağını belirten Varlıbaş, binada, 93 adet asansör, 8 adet toplam 1 kilometre uzunluğunda yürüyen merdiven ve yangın çıkışı için çeşitli ebatlarda bin 450 adet kapı yer alacak. 83 bin metrakarelik kapalı alan üzerinde 2 bini halka açık, bin 200'ü adliye çalışanlarına ait olmak üzere toplam 3 bin 200 araçlık otopark yapıldı. İnşaat tamamlandıktan sonra burada 5 bin kişi çalışacak. Günlük ziyaretçi sayısı 70 bin kişi olacak.

Binada, 62 bin metrekare su yalıtımı, 185 bin metrekare ısı yalıtımı yapılacağını dile getiren Varlıbaş, cephe giydirme ve tasarımda kamu binalarında ilk kez uygulanacak teknolojilerin kullanıldığına dikkati çekti. Varlıbaş, binanın ''doublescreenface'' denilen sistemle, çift camla kaplanacağını, böylece yüzde 30'a varan enerji tasarrufu sağlanmasının hedeflendiğini kaydetti. Varlıbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kavşak düzenleme, metro ve yollarla ilgili yeni düzenleme projelerinin tamamlanmak üzere olduğunu, adalet sarayının bahçesinde bir metro girişinin bulunacağını ifade etti.