info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

En Büyük Darbe Araplardan Geldi

Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen yaptırımlar arasında mal varlıklarının dondurulması, Suriye Merkez Bankası ile yapılan anlaşmaların ve yatırımların durdurulması da bulunuyor.

Arap Birliği'nin uyarılarına rağmen, ülkesine gözlemcileri kabul etmeyen Suriye, ağır ekonomik yaptırımlarla karşı karşıya. Arap Birliği Ekonomi Bakanlarının yaptırım listesi, Dışişleri Bakanları tarafından da onaylandı. Arap Birliği, Suriye'ye yaptırımları kabul etti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de toplanan Arap Birliği Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edilen yaptırımlar arasında mal varlıklarının dondurulması, Suriye Merkez Bankası ile yapılan anlaşmaların ve yatırımların durdurulması da bulunuyor.

Suriye halkının temel ihtiyacı olan maddeler dışında ticari ambargo uygulanacak.

Suriyeli üst düzey yetkililere de seyahat yasağı getirildi.


Dışişleri Bakanları toplantısına başkanlık eden Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Hamad Bin Casım, düzenlenen basın toplantısında, Arap Birliği yaptırımlarını 22 üye ülkenin 19'unun desteklediğini söyledi.

Casım, Arap Birliği'nin Suriye konusunda başarısız olması durumunda soruna yabancıların müdahale etmesinden kaygı duyduğunu ifade etti.

Toplantıya Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da katıldı. Yaptırımlar, dün Ekonomi Bakanları tarafından kararlaştırılmıştı.

"Yaptırımlar derhal uygulanmaya başlayacak" Arap Birliği Dönem Başkanı Katar'ın Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad Bin Casim Ettani, Suriye için kabul edilen tedbirlerin derhal yürürlüğe gireceğini söyledi.

Şeyh Hamad, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen Arap Birliği dışişleri bakanları toplantısından sonra yaptığı açıklamada, alınan kararın bugünden itibaren derhal uygulanmaya başlaması gerektiğini belirtti.

Davutoğlu: "Sessiz kalması beklenemez" Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'de siviller öldürülürken ve Suriye rejimi masum halka artan dozda zulüm uygularken Türkiye'nin ve Arap Birliği'nin buna sessiz kalmasının beklenemeyeceğini söyledi.

Davutoğlu, Arap Dışişleri Bakanları toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, birliğin Suriye ile ilgili olarak aldığı kararları ve tedbirleri Türkiye'nin desteklediğini ifade etti.

Bu konuda Arap Birliği ile Türkiye arasında tam bir mutabakat olduğunu dile getiren Davutoğlu, Arap Birliği'nin aldığı kararlar ve tedbirlerle Türkiye'nin düşündüğü tedbirler arasında paralellik olduğunu vurguladı.

Bir gazetecinin "Arap Birliği konuyu BM'ye götürürse sizin tutumunuz ne olur" sorusuna Davutoğlu, "Arap Birliği'nin bu konuda alacağı kararı destekleriz" cevabını verdi.

Suriye konusunun Türkiye ile Arap Birliği arasında ele alınan ortak bir bölgesel konu olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, bölgesel bir sahiplenme ile krizin daha yaygınlaşması ve daha çok kan dökülmesinin engellenmeye çalışıldığını, bu konuda da Arap Birliği ile Türkiye arasında iyi bir işbirliği bulunduğunu ifade etti.

Arap Birliği ve Türkiye'nin, 9 aydan beri büyük acılar çeken Suriye halkına "yanınızdayız" mesajını verdiğini anlatan Davutoğlu, Suriye rejiminin sorunu Türk-Arap meselesiymiş gibi gösterme çabalarına karşı da Türkiye ve Arap Birliği'nin ortak bir zeminde buluşarak karşılık verdiğini kaydetti.

Arap Birliği toplantısından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı ve ilgili bakanları arayarak konuyu istişare ettiklerini belirten Davutoğlu, Suriye'ye yönelik tedbirlerin önümüzdeki günlerde atılacak adımlarla daha da netleşeceğini açıkladı.

Davutoğlu, "Umarız Suriye yönetimi mesajımızı anlar ve sorun ailemizin içinde çözülür. Daha önce Irak'la Libya'da yaşanan acılar (dış müdahale) Suriye'de yaşanmaz" diye konuştu.

Arap Birliği kararlarına tepki Arap Birliği'nin Suriye hakkında yaptırım kararları almasının ardından Beşşar Esad yanlıları sokaklara indi.

Başkent Şam'ın Yedi Deniz Meydanı'na akın eden Suriyeliler, ellerinde Devlet Başkanı Beşşar Esad posterleri, Suriye, Hizbullah, Rusya ve Çin bayraklarıyla Arap Birliği'ni protesto ettiler.

Göstericiler, birliğin kararlarının kendilerini yıkamayacağını, başkanlarından vazgeçmeyeceklerini ve Suriye'nin bu krizi en yakın zamanda aşacağını belirtti.

Adının Usame olduğunu söyleyen bir gösterici, elindeki Esad posterini göstererek "Kimse bizi yıkamaz", "Halk ve ordu Beşşar'ın yanında" diyerek Suriye'nin bu krizden daha güçlü bir şekilde çıkacağını dile getirdi. Gösteriye bazı askerlerin katılması da dikkati çekti.

Suriye yönetimi konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmazken, bazı Suriye basın organları haberi, "Arap Birliği Suriye halkına yaptırım uygulama kararı aldı" şeklinde duyurdu.