info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4551
Dolar Satış
:
32.5136
Euro Alış
:
34.6559
Euro Satış
:
34.7183
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Kış Lastiği Mecburiyeti Bir Sektörü Bitirdi

2012 yılında ticari araçlarda kış lastiği kullanımı zorunluluğunun devreye girmesiyle beraber karda lastiklere takılan zincirlerin kullanımı oldukça azaldı.

 Zorunluluk öncesi yılda 1 milyon zincir satılırken, 2014’te bu rakam 300 binin altına geriledi. Birçok zincir üreticisi firma da üretimini sonlandırdı.
 
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca hazırlanan ve 8 Kasım 2012 tarihinde zorunluluk haline gelen kış lastiği uygulaması, araç zinciri sektörünü yerle bir etti. Karardan önce yılda 1 milyondan fazla zincirin satılırken, şimdi bu rakam 300 binin altına kadar geriledi. Böylece dünyada pek yaygın olmayan, takması çıkarması oldukça güç olan zincir kullanımı hızla düşmeye başladı. Bu sezon 150 bin civarında zincir sattıklarını ifade eden Konak Zincir Genel Koordinatörü Fatih Güler, zincir satışlarının azalarak devam ettiğini söyledi. Kış lastiğinin devlet politikası olarak öne çıkarılması sonucunda bu durumla karşı karşıya kalındığını dile getiren Güler, zincir satışlarının genellikle Anadolu illerinde devam ettiğini dile getirdi.
 
25 yıldır sektörde faaliyet gösterdiklerini belirten Güler, “Bundan 3-4 yıl önce 700 bin adet zincir üretimi gerçekleştirirdik. Şimdi ise üretimi yarıdan daha fazla düşürmek zorunda kaldık. Birçok üretici başka iş kollarına yöneldi. İthalat yapan firmalar kârlılık düştüğü için artık zincir getirmiyor” diye konuştu. Kar kalınlığının yüksek olduğu ya da buzlanmanın yoğun olduğu yerlerde kış lastiklerinin yeterli olmadığını savunan Güler, “Şehirlerarası yollarda hala zincir kullanımı var. Ancak kış lastiği yeterli olur diye zincir kullanmayanlarda oluyor” diye konuştu.
 
Türkiye’de tescil edilmiş olsun veya olmasın şehirlerarası karayollarında seyreden, kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, kamyonet ve ‘A türü yetki belgeleri’ne kayıtlı otomobillerde her yılın 1 Aralık ile takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında kalan dört aylık dönemde kış lastiği kullanılması yasa ile zorunlu tutuldu. Ancak sektör temsilcileri kış lastiklerini sadece ticari araçların değil, tüm araçların kullanması gerektiğine dikkat çekiyor. Trafikte 18.5 milyon araç bulunurken, bunun 9.5 milyonunu binek araçlar oluşturuyor.
 
Trafikte güvenli sürüş için kış lastiği seçiminin önemine dikkat çeken uzmanlar, “Yaz lastiklerinde kullanılan kauçuk, +7 derecenin altında tutunma özelliğini kaybeder. Böylece, kış koşullarında performans düşüklüğü ortaya çıkar ve fren mesafesi uzar. Oysa, kış lastiklerinde kullanılan özel kauçuk sayesinde, +7 derecenin altında da lastiğin tutunma özelliği korunarak daha kısa fren mesafesi elde edilir” diyor.