info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.5096
Dolar Satış
:
32.5682
Euro Alış
:
34.6254
Euro Satış
:
34.6878
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Devlerin Sesi Sustu

İstemi Betil, yılların tiyatro sanatçısı, ünlü yabancı aktörlerin tanınan sesiydi. Kurtlar Vadisi’nde Laz Ziya’yı oynayınca herkes tanıdı. Betil, 68 yaşında hayata veda etti


Türkiye’nin en önemli seslendirme sanatçılarından biri kabul edilen, tiyatro ve sinema oyuncusu İstemi Betil, dün sabah Yalova’nın Çiftlikköy ilçesindeki evinde kızı tarafından ölü bulundu. Ölüm sebebi henüz belli olmayan sanatçının cenazesi bugün 11.00’de Üsküdar Tekel Sahnesi’nde düzenlenecek törenin ardından yarın Ankara Karşıyaka Camii’nde kılınacak öğle namazına müteakip Karşıyaka Mezarlığı’na defnedilecek.
1943 yılında İstanbul’da doğan Betil, 1969’da Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Yüksek Bölümü’nden mezun oldu ve mezun olur olmaz Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. Betil burada geçirdiği yıllar boyunca aralarında “Kral Üşümesi”,  “Cadı Kazanı”, “Haydutlar”, Midas’ın Kör Düğümü”, “Orta Direk Düğünü”, Fizikçiler”, “Andorra” ve “Sultan Gelin”in de bulunduğu pek çok oyunda rol aldı.
Laz Ziya ve Gandalf
Betil, bir yandan devlet tiyatrosunda çalışırken, diğer yandan da Kirk Douglas, Anthony Quinn’in de aralarında olduğu aktörlerin sesi oldu. Sinemayı da ihmal etmedi. “Tanrı Misafiri” (1972) ve “Alın Yazısı” (1972) gibi Yeşilçam filmlerinde Cüneyt Arkın, Hülya Koçyiğit ve Ediz Hun’un yanında rol aldı.
1995’in Mart ayından 1990’ın Haziran’ına dek Ankara Devlet Tiyatrosu  Müdürlüğü’nü üstlendi. 2001’de, 30 yıl boyunca çalıştığı Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan emekli oldu. Hep İstanbul’da yaşamak istediğini söyleyen Betil, emekliliğinin ardından İstanbul’a taşındı. Bu yıllarda karşısına onu yeni nesle tanıtacak iki önemli proje çıktı. Popüler televizyon dizisi “Kurtlar Vadisi”nde Laz Ziya karakterini canlandırması ve Peter Jackson’ın yönettiği “Yüzüklerin Efendisi / The Lord of the Rings” üçlemesinin büyücüsü Gandalf’ı seslendirmesi onu geniş kitlelerce bilinen isme dönüştürdü.


‘Hâlâ şansın var anne’

Lösemi hastalığına yakalanan usta müzisyen ve oyuncu Esin Afşar önceki akşam solunum cihazına bağlandı ve uyutulmaya başlandı. Sanatçının oğlu Kimya Yüksek Mühendisi Aydın Can Aral, “Doktoru bu durumdaki hastaların hayatta kalabilme süresinin 2 hafta ile sınırlı olduğunu açıkladı. Ancak Esin Hanım’ın bu süreyi de değerlendirebileceğini tahmin etmediğini söyledi” dedi.
Ailecek perişan olduklarını ama umutlarını kaybetmediklerini belirten Aral, şöyle konuştu: “Doktoru 2 haftalık süre söyledi ama tıbbi olarak şansı sıfır değil, az da olsa bir şansı var. Zaten her yanına gidişimde ona sürekli ‘Hâlâ şansın var, kalkacaksın’ sözlerini fısıldıyorum. Çünkü Esin Hanım idealleri uğruna daima savaştı, hiç pes etmedi ama bir de istatikler var. Doktorun söylediği sürede geri dönmesi için umudumuzu kaybetmeden bekliyoruz. Annemi de kendimi de inandırmak için çabalıyorum.”