info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ali Rıza Eti Sami Kayın`a Meydan Okudu

Geçtiğimiz hafta, odalar birliği başkanı Sami Kayın esnaf Kredi Kefalet Kooperatifine aday olmuş, mevcut Başkan Ali Rıza Eti’ye sert eleştirilerde bulunmuştu.

Bu ithamlar karşısında bir basın toplantısı düzenleyen Esnaf Kredi Kefalet Kooperatifi başkanı Ali Rıza Eti de hem bu iddialar karşısında açıklamalarda bulundu hem de Sami Kayın’a, “hodri meydan” Dedi. 

Bu iddialar hakkında konuşan Ali Rıza Eti; 

“Biz seçim arifesinde kimseyi üzmeden, kırmadan, sakin bir süreçte çalışıp birlik ve dayanışma içinde bir seçim gerçekleştirmek istedik. Fakat karşımızdaki bazı arkadaşlarımızın bazı açıklamaları var. Biz de kendimizi bu açıklamalara cevap vermek zorunda hissettik. Bu nedenle bu basın toplantısını düzenledik. Karşımızda biri beyefendi biri hanımefendi iki aday var. İkisine de başarılar diliyorum. Aslında istediğimiz bu noktaya gelinmemesiydi ama geldikten sonra yapacak bir şey yok. Bu süreçte her şeyi konuşabilirsiniz ama önemli olan seçimden sonra birbirimize bakacak yüzümüzün olmasıdır. 

1-Oda başkanlarını azarlıyormuşum. Olayın aslı öyle değil. Devlet Pandemi döneminde 25 milyon para gönderdi. Biz de sosyal medyada üyelerimize şartsız koşulsuz oda kaydı şartı olmadan bu kredinin verileceğini söyledik. Bir oda başkanı bana “bu parayı paylaşma, oda kaydı istenmediği duyulursa kimse oda kaydı için gelip bize para ödemez.biz bu gelirden mahrum oluruz” dedi. Ben de normal kredi alandan oda kaydı isteyeceğimizi fakat Pandemi nedeniyle mağdur olan, evine ekmek götürmekte zorlanan esnafın destek kredisinde bunu yapamayacağımı söyledim. “Olsun, sen paylaşma, kaldır onu oda şartını iste” dedi. Bu benim yetkimde olan bir şey değil, devletin kararıdır. Vatandaş gider CİMER’E şikâyet eder. Kusura bakmayın ben bunu yapamam dedim. Yanına bir başka oda başkanını da alıp aynı şekilde ısrar ettiler zaman biraz sesimiz yükseldi. Eğer kuralları uyguladığım için haksızsam siz söyleyin. Bağırma olayı budur. 

2-esnafa garip gureba demişim. Esnafın içinde fakir fukara, garip gureba yok mu? Bu kelimenin geçtiği yerde bir sürü kişi vardı. Sıra bekleyen vatandaşın neden sıra beklediğini anlatırken şu cümleyi kullandım, “biz, bize müracaat eden zengin olsun fakir olsun, garip olsun gureba olsun,A partili olsun B partili olsun, Anadolulu olsun Trakyalı olsun, ayırmadan geldiği saat ve dakikayı tutarak sıraya yazdık. Bize gelen para oranında davet edip kredisini kullandırdık. Bizde sıra bu yüzden var. Başka kooperatiflerde sıra yoksa kendi tanıdıklarına veriyorlar. Daha önce düzgün kredi kullananlara verip yeni kayıt almıyorlar” Dedik. Bu cümlenin içinden garip gureba sözünü seçip söylüyor. Sen bu cümleden bunu mu anladın? Tuhaf bir yaklaşım. 

3-Esnafın%30 una kredi kullandırdığımızı söylüyor. Biz sırası gelen esnafın %50 sine kredi kullandırdık ve Trakya’da bizim kadar kredi kullandıran hiçbir yer yok. Bununla da gurur duyuyoruz. Gurur duyduğumuz konuda eleştirilmek rahatsız ediyor, üzüyor, yoruyor. 

4-Sami Kayın 2011 yılında benim başkan yardımcımdı ve onun döneminde de sıra vardı. Kredi kullandırmada devletin gönderdiği para oranında başarılı olabilirsiniz. Devlet bütün kredileri bize gönderecek değil. Hedefimiz esnafın %100 üne kredi kullandırmaktır Manavgat demiş bizim hedefimiz Manavgat’tan daha ileride olan Bursa’yı geçmektir. Bu da güçlü devlet ile ülke ekonomisi ile paralel olarak gerçekleşir ama Türkiye’nin Azerbaycan, Doğu Akdeniz, Kuzey Irak, Ege Adalar olayı var var. Türkiye’nin tek derdi esnaf değil ki…Biz de ülkemizin ekonomik gücü oranında esnafımıza destek olacağız. 

5-Sami Kayın,” hiçbir esnafımız 6 ay kredi beklemeyecek” demiş. Arkalarında bir siyasi güç varmış gibi hemen koltuğa oturur oturmaz hemen 40-50 milyon bir para gelecek gibi konuşuyor. BÖYLE BİR DÜNYA YOK.BU BÜYÜK BİR YALAN. Ben buradan herkese sesleniyorum, Ankara’dan her ayın biri ile beşi arasında para gelir. ANKARA’DAN GELEN PARA MAKSİMUM 3 MİLYONDUR.MADEM ANKARA’DA GÜÇLÜ BİR ÇEVREN VAR,50 MİLYON ESNAFA GELSİN YEMİN EDİYORUM ADAYLIKTAN ÇEKİLECEĞİM.YETER Kİ ESNAFIN İŞİ GÖRÜLSÜN. Bizde adamına göre değil herkese kredi var. Adamına göre verseydik burada sıra olmazdı. Hadi yap da görelim öyle atmakla olmaz. BU ESNAFIN DERDİNE ÇARE 50 MİLYON LAZIM.BUL PARAYI HEMEN İSTİFA EDEYİM.GETİR PARAYI, AL KOOPERATİF SENİN OLSUN. 

6-Şoför esnafının plakasına kredi verecekmiş. Biz de veriyoruz ama ipoteği yetersizse aldık. Biz arabayı ipotek ediyoruz. Eğer plakayı ipotek edersek plakayı satabiliyor. Çünkü plaka tahditli değil tahsisli. Belediye plakayı iptal ederse paramızı alamayız. 

7-Bankadan kredi kullanan esnaf parasını 10-15 gün beklemeyecekmiş. Halk Bankasının bir sistemi var. Halk bankası olmazsa esnaf kefalet olmaz. Halk bankasının bir uygulaması var ve bu uygulamaya bütün esnaf kefalet kooperatifleri uyuyor, biz de uyuyoruz. Beyefendi gelince uymayacak, hemen parayı verecekmiş. Böyle bir şey yok. SEN NEREDE YAŞIYORSUN? TÜRKİYE CUMHURİYETİNDE YAŞIYORSAN HERKESİN GEÇTİĞİ KÖPRÜDEN GEÇECEKSİN. 

BAŞ KALDIRSAN NE OLUR? BAŞKALDIRDI İŞTE GÖRÜYORUZ, AHİLİK HAFTASI YAPTIK, VALİLİĞE KENDİSİ YERİNE İKİNCİ BAŞKAN GİTTİ.ONUNLA KÜS, BUNUNLA KAVGALI ÇÜNKÜ ÇOK BİLİYOR.HER ŞEYİ ÇOK BİLİYOR.KENDİNE ÇOK GÜVENİYOR, ÖZGÜVEN PATLAMASI VAR.KENDİNE O KADAR ÇOK GÜVENİYOR Kİ TEKİRDAĞ’IN SAHİBİ O, TEKİRDAĞ’I O YÖNETECEK.ALLAH ISLAH ETSİN, AKIL FİKİR VERSİN. Zaten 15 gün bekleyen esnaf yok. Taş çatlasın bir hafta bekliyor. 

8-Kredi kullandığında kooperatif kesintisi almayacağını söylüyor ama bu yasa gereğidir. Kendisine 2012 de izah etmişiz, yapacağını söylüyor şimdiye kadar hiçbir şey yaptığını görmedik ama inatçıdır olmayacağını biliyor. Siz bu parayı almazsınız ama Trakya’daki diğer kooperatifler alıyor. Sonra Trakya’nın diğer kooperatifleri yukarıya şikâyet edecek, Tekirdağ esnaf kefalet kooperatifi çıban başı olacak. BU KURALI SEN DEĞİL,KANUN BELİRLİYOR.KAFANIZA GÖRE İŞ YAPAMAZSINIZ. 

SEN 20 YILDIR PAZARCILAR ODASI BAŞKANISIN BİR SÜRÜ İŞLEM PARASININ HANGİSİNİ ALMADIN? Hangisinden vazgeçtin? Bir tanesini gösterebilir misin? 

12 YILDIR ESNAF ODALARI BİRLİĞİ BAŞKANISIN.ESNAF ODALARI BİRLİĞİNİN DE ESNAFTAN ALDIĞI BİR SÜRÜ PARA VAR.HANGİSİNDEN VAZGEÇTİN? MADEM BU KADAR ESNAFI DÜŞÜNÜYORSUN VE ALMAYALIM DİYORSUN, KENDİ ODA BAŞKANLIKLARINDAN BAŞLA.BİZ DE GÖRELİM, SANA İNANALIM.BEKARA KARI BOŞAMAK KOLAYDIR.ALMA DA GÖRELİM BAKALIM. 

9-Kooperatifçiliği herkesten iyi biliyormuş. Baktığımızda, hiçbir şey bilmiyor. Senin şu açıklamaların Türkiye’ye bayrak açmak demektir. Türkiye’ye bayrak açarsan, seni orada tutarlar mı? 

10-Kefalet personeli her seçimde her organizasyonda üyeleri arar, davet eder. Bu genel kurulda davet ederken bana destek istemişler. Beni sevdikleri için destek istediklerini söylediler. Benim haberim yoktu. Ben onlardan böyle bir şey istemedim. Sen niye rahatsız oluyorsun. Seçilirsen değiştirip kendi personelini koyabilirsin ya da beraber çalışırsın. Senin dediğin gibi bağırma, azarlama değil, başkanlarını seviyorlar. BİZ GENEL KURULLARDA HÜKÜMET KOMİSERİNİ TARTAKLAMIYORUZ. Biz haddimizi de nerede ne konuşacağımızı da biliriz. BİZİM HER ŞEYİ BİZ BİLİRİZ UKALALIĞIMIZ YOKTUR. Kooperatifin avukatı diye bir şey yoktur. Avukat bağımsızdır. 

11-PASTADA NE VAR DİYE SORUYOR.BEN ONLARA SORUYORUM, BU PASTADA NE VAR? YANINA TETAŞ’I BATIRAN ADAMI DA YANINA ALIP GELMİŞSİN, NE VAR BU PASTADA? DERDİNİZ NE? Bu ağacı biz büyüttük, koruyoruz. OLUR OLMAZ İNSANLARIN ELİNE GEÇMEMESİ İÇİN SAHİP ÇIKIYORUZ. Emin ellerde olması için gayret ediyoruz. Bunun kararını da seçmen verecek. 

Kooperatifimizin başarıları ders olarak okutuluyor. Bunu Ali Rıza kardeşin yaptı. Senin başkanlık yaptığın yer orada, ben bir şey göremiyorum. ÇAKILI BİR ÇİVİSİ VARSA GÖSTERSİN. Bütün esnaf odaları sayısız tesisler yapıyor, sen niye yapmıyorsun? Niye bu başarıyı esnaf odalarında göremedik de yapacağım diye atıp tutuyorsun? İNESİ İŞTİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ.ALİ RIZA ETİ’NİN YAPTIKLARI BURADA, ONUN YAPTIKLARI NEREDE? BİR FIRSAT VERİN İ.K. İLE NELER YAPACAKLAR. 300-400 MİLYONLUK ŞİRKET YERLE YEKSAN OLMUŞ.300 MİLYON PARAYI 300 KİŞİ VERDİ, TEK İ.K. BUNLARIN İÇİNDEN ZENGİN ÇIKTI.SEN YANINA ONU ALDIN, AFERİN, ÇOK GÜZEL. TETAŞ’ın batmaması için bir sürü çözüm sundum, bu insanları batıracaklarını söyledim, anlamadılar ve batırdılar. Orasını çok güzel yönettiler, şimdi burasını yönetecekler. 

12-Demokrasi diyor. Ben de demokrasiden yanayım. Sandıksa sandık, el kaldırma ise el kaldırma. Her türlü seçime de varım. İNSAN SENİ SEVİYORSA, AÇIK DA OLSA EL KALDIRIR KAPALI DA OLSA EL KALDIRIR KİMSE KİMSEDEN KORKMAZ.BEN DEMOKRASİDEN ŞAŞMADIM.SEÇİMDE YENDİĞİM İNSANA DA AYRIMCILIK YAPMADAN KREDİ VERDİM.GEÇEN SEÇİMDE AYŞE KALAYCI ADAY OLDU.KAZANAMADI, YENDİM.GELDİ, KARDEŞİNE DE KENDİSİNE DE KREDİ VERDİM. Ali rıza eti kimseyi geri çevirmez. BU KAPIYI KİM ÇALDIYSA KREDİSİNİ ALDI. Herkesin gönlünde bir aslan yatar. İstediğine oy verir. Bazı oda başkanları bana gelip Sami Kayın’nın yanında görünmek zorunda kaldıklarını ama bana oy vereceklerini söyledi.Demokrasi,herkesin özgür olarak oy kullanacağı yerdir. 

13-Seçilmiş üyeleri silip yönetim kuruluna onların istediklerini almadım diye bana rakip oldular. Ben yola çıktıklarımı yolda bulduklarıma değişmem. 

14-İstediğim kişiye banka karışamaz, kredi veririm ama bu doğru değil diyorsun zaman niye konuşuyorsun? KOOPERATİFLER EŞİTLİK İLKESİNE DAYALI BİR KURULUŞTUR.KENDİNİ BU DURUMLARA NİYE DÜŞÜRÜYORSUN? 

15-Aday olan hanımefendi yönetim başarısız diyor. Başarının ölçüsü nedir?10 yılda 870.sıradan 22.sıraya getirdik. Bir milyon olan plasmanımızı 250 milyona çıkardık.800 olan ortak sayımızı 3200’e çıkardık. Trakya’da en çok para dağıtan kooperatifiz.140 milyon para dağıtmışız. Başarının ölçüsü nedir.23 YILDIR DUAYENDİN, NİYE BIRAKTIN? Hanımefendinin bu kooperatifte çalışırken yaptığı hataları hala düzeltmeye çalışıyoruz. Uygulamaları kooperatife zarar verdi. 

16-Evrak kayboluyormuş. Sıraya konup işlem yapılmış hangi evrak kaybolmuş, gelsin söylesinler. 

17-30 tane vefat etmiş esnafımız olup ortaklıktan çıkarılmıştır ancak kooperatifler kanununun ilgili maddesine göre, sildiğinizde ortaklıktan çıkaramıyorsunuz.3 ay hazirunda görünüyor.3 ay sonra sicilden, vergiden silindi yazıları geldikten sonra ortaklıktan çıkışı yapılıyor. Hepsinin kayıtları mevcuttur. Ben siz basın mensuplarınıza geldiğiniz için teşekkür ediyor, sakin ve demokrasi çerçevesinde bir seçim diliyorum” Dedi. 

 

Kaynak : Murat Ürtekin