info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

"Atatürk" ve "Namık Kemal" Heykeli

Moldovalı ve Ukraynalı Heykeltıraşlardan Atatürk ve Namık Kemal Heykeli

Namık Kemal Üniversitesinin (NKÜ) davetiyle Tekirdağ a gelen Moldovalı ve Ukraynalı 4 heykeltıraş, mermer bloklardan Mustafa Kemal Atatürk ve Tekirdağ da doğan vatan ve hürriyet şairi Namık Kemal in heykellerini şekillendirmeye başladı.

NKÜ Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, Trakya Üniversitesi tarafından düzenlenen Uluslararası İlhan Koman Heykel Sempozyumu nda ödül kazanan 4 heykeltıraşı NKÜ ye davet ettiklerini belirtti.

NKÜ için çok önemli olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve üniversitenin adını aldığı Namık Kemal in Tekirdağ da heykelleri olması için böyle bir girişimde bulunduklarını ifade eden Şenköylü, şöyle konuştu:

"Heykellerin yapımı için Kültür ve Turizm Bakanlığından 50 bin TL destek aldık. Heykeltıraşlarımız heykellerin yapımına 45 gün önce başladı. İlk olarak Namık Kemal in maketi yapıldı. Daha sonra makete uygun mermer bloklar yontuldu. Benzer şekilde Atatürk heykeli de yontulacak. Bu çalışmaların 15 gün daha sürmesini bekliyoruz. Atatürk heykelini Gagavuzya Ressamlar Birliği Başkanı Dimitri Ayoğlu ve Jaroslav Kastro, Namık Kemal heykelini ise Ukrayna nın National Lviv Academy of Arts adlı yükseköğretim kurumundan Prof. Dr. Vasyl Hurmak ile Nikola Hurmak yapıyor."

Atatürk ile Namık Kemal arasında fikirsel bir bağ olduğunu anlatan Şenköylü, "Atatürk, Namık Kemal in fikirlerinden, düşüncelerinden etkilenmiştir. Biz de bu bağlamda heykellerin beraber yapılmasını istedik" dedi.

-"ATATÜRK Ü ÖRNEK ALIYORUZ"-

Moldova Gagavuzya Ressamlar Birliği Başkanı olan Dimitri Ayoğlu da Atatürk ün önemli ve büyük bir lider olduğunu kaydetti.

Atatürk ün heykelini yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Ayoğlu, "Heykelleri yapmak üzere NKÜ bizi davet etti. Biz de kültürleri paylaşmak amacıyla heykel yapımını kabul ettik. Bizler Atatürk ü örnek alıyoruz, çünkü O nun gibi bir lider bizde olmadı" şeklinde konuştu.