info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.9586
Dolar Satış
:
33.0180
Euro Alış
:
35.7732
Euro Satış
:
35.8377
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Balkanlar Tekirdağ da buluştu

Tekirdağ Valiliği öncülüğünde, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM), Doğu-Batı Trakya Belediyeler Birliği ve Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) tarafından düzenlenen "Balkanlar da Sosyoekonomik İş Birliği ve Kalkınma" konulu 2. Uluslararası Balkan Kongresi, Tekirdağ da yapıldı.

Kongreye Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan ın yanı sıra AK Parti Milletvekili ve İçişleri Komisyon Başkanı Ziyaeddin Akbulut, CHP Milletvekili Enis Tütüncü, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Demirdağ, Belediye Başkanı Adem Dalgıç, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nizamettin Şenköylü, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Dışişleri Strateji Geliştirme Daire Başkanı Bülent Karadeniz, Arnavutluk Büyükelçiliği sekreteri Emel Muça, Türkiye nin Belgrad Büyükelçisi Süha Umar, Bosna Hersek Büyükelçisi ve Müsteşarı Sabit Subasic, Bulgaristan ın Edirne Başkonsolosu Angel Angelov, Hırvatistan ın İstanbul Başkonsolosu Demir Perincic, Romanya nın İstanbul Başkonsolosu Stefana Greavu ile 12 Balkan ülkesinden 40 ın üzerinde bilim adamı ve araştırmacı katıldı.


Üç gün süren II. Uluslararası Balkan Kongresi ne yoğun bir ilgi olduğu gözlendi.
Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Balkanların ın dünya siyaseti açısından stratejik öneme sahip bir bölge olduğunu belirterek, "Dünya tarihi için çok büyük fırtınaların koptuğu coğrafyalardan biri Balkanlar olmuştur" dedi.
Namık Kemal Üniversitesi Değirmenaltı yerleşkesinde 12 ülkeden 40 ın üzerinde bilim adamının katılımıyla düzenlenen kongrede konuşan Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Balkan Kongresi fikrini, Balkan ülkeleriyle, Türkiye arasında yüzyılları aşan ve ortak yaşamdan kaynaklanan tarihi, sosyal ve kültürel bağların mevcudiyetinin oluşturduğunu söyledi.


Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan yaptığı konuşmada Dünya tarihi için çok büyük fırtınaların koptuğu coğrafyalardan birinin Balkanlar olduğuna belirterek bölge ülkeleriyle ikili ilişkilerin Türkiye için önem taşıdığına vurgu yaptı.
Balkanların, dünya siyaseti açısından stratejik önemi haiz bir ülke olduğunu ifade eden Doğan, şöyle konuştu:"Buna tarih daima tanıklık etmiştir. Dünya tarihi için, çok büyük fırtınaların koptuğu coğrafyalardan biri Balkanlar olmuştur. Fırtınaların adı bazen demokrasi , kimi zaman da Savaş olmuştur. Bu bakımdan, bu bölgeye yönelik istikrar arayışları ve işbirliği girişimlerinde aktif rol almak, bunun yanı sıra, tarihi, kültürel ve insani bağlarının da bulunduğu bölge ülkeleriyle ikili ilişkilerini mümkün olan her alanda olabilecek en güçlü düzeyde tutmak, Türkiye için önem taşımaktadır."
Balkan ülkelerinin aynı zamanda dünya siyasal ve ekonomik sisteminin de önemli bir parçası olduğunu belirten Doğan, "Dolayısıyla Balkanlar üzerine konuştuğumuz her platformda, dünyanın hali hazırda etkilenmekte olduğu derin ve köklü sorunları göz ardı ederek bir yerlere varabilmemiz mümkün olamayacaktır" dedi.
Kongrede daha çok sosyoekonomik sorunlar ile fırsatları konuşma imkanının bulunacağını işaret eden Vali Doğan, özellikle gençler arasında bir diyalog ortamı hazırlamak için Erasmus gibi AB programlarıyla ve bizzat Tekirdağ Valiliği nce organize edilen gençlik buluşmalarıyla halkların yakınlaşmasını hedeflediklerini söyledi.
"BALKAN ÜLKELERİ İLE YAKINLAŞMA ÇALIŞMALARI GECİKTİ"
TBMM İçişleri Komisyon Başkanı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaeddin Akbulut da, Balkan ülkeleriyle yakınlaşma çerçevesinde yapılan çalışmaların geciktiğini ifade ederek, "Bu kapsamda organize edilen ve bu yıl ikincisi yapılan kongrenin, Balkan ülkeleriyle güçlü bağlar kurmamızı ve bizi birbirimize daha da yakınlaştırmasını umuyorum" dedi.


TBMM İç İşleri Komisyon Başkanı ve AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ziyaettin Akbulut kongrenin açılışında bir konuşma yaptı.

Akbulut, bundan sonraki süreçte Balkan ülkelerinin, Tekirdağ, Trakya ve Türkiye ile ilişkilerinin çok daha ileriye gideceğini kaydetti.

CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü de kongrenin açılışında bir konuşma yaptı.


CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü ise küresel sermayede yaşanan sıkıntılara değinerek, kongrenin Balkan ülkeleriyle, özellikle sosyoekonomik ilişkilerin geliştirilmesine önemli katkı sağlayacağı inancında olduğunu ifade etti.

"ORTAK PROJELER GELİŞTİRİLMELİ"

Tekirdağ Belediye Başkanı Adem Dalgıç da, Balkan ülkeleri ile şehirlerinin, Avrupa nın modern kentleri arasında yerini alması için mutlaka, daha sıkı ilişkiler içinde olunması gerektiğini dile getirerek, şöyle konuştu:


Tekirdağ Belediye Başkanı Op. Dr. Adem Dalgıç konuşmasında Balkan ülkeleri ile Türkiye arasında ortak projeler geliştirmenin gerekliliğine değindi.

"Kültürel zenginliklerimizi ve tecrübelerimizi birbirimize aktarmalıyız. Her türlü katkı ve sinerjiye açığız. Aynı havayı soluyup, aynı topraklarda yaşıyor, aynı denizleri kullanıyoruz. Bu dünya hepimizin. Hepimiz yaşadığımız yerlere gereken önemi göstermeliyiz. Bunun için ortak projeler geliştirmeliyiz."

Dalgıç, Balkan ülkeleriyle sosyoekonomik ilişkilerinin geliştirilmesi bağlamında TRAKYAKENT kuruluşu ile önemli çalışmalar yaptıklarını belirterek, Bulgaristan ve Yunanistan daki Trakyapolis ve Ram Trakya ile çalışmalarını devam ettirdiklerini söyledi.

"DÜNYADA ÇOK KUTUPLU BİR YAPILANMAYA GİDİLİYOR"
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) Başkanı Süleyman Şensoy ise bu yıl ikincisini düzenlediklerini Balkan Kongresi ne gösterilen ilgiye ve yerel yönetimlere verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.


TASAM Başkanı Süleyman Şensoy kongre için 24 Nisan tarihinin, Atatürk ün de "Balkan Kongresi"ni aynı tarihte yaptığı için bilinçli olarak belirlendiğini söyledi.

Balkanların müteşebbis bir ruha sahip olduğunu ifade eden TASAM Başkanı Şensoy, şunları söyledi:

"Osmanlı Devleti nin gelişiminde devlet yönetim tecrübesinin artmasında Balkanlar önemli rol üstlendi. 500 yıla yakın birlikteliğimiz olan coğrafya. Türkiye ye çok benziyor. Müteşebbis ruhu var. Güzel yönetildiğinde olumlu sonuçlar ve Büyük İskender gibi liderler çıkarabiliyor. Ancak kötü yönetildiğinde ve içine kapandığında çok kötü sonuçlar doğuran olaylar yaşanıyor. Bölge ile tarihi kültürel anlamda derin bağlarımız var. Önem verdiğimiz kardeş ve soydaşlarımız dost ve kardeş Balkan ülkeleri koruyuculuğunda emniyet içinde saygın vatandaşlar olarak yaşamaya devam ediyor" dedi.

Başkan Şensoy sözlerini şöyle sürdürdü:"Kamu diplomasisi kavramı dünyanın çok kutuplu yapılanmaya gittiği bu dönemde büyük önem arz ediyor. Özel sektör yani ekonomi başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, spor kuruluşları gibi pek çok kuruluşun ilgili ülkelerde ne kadar yakın ilişkisi ve etkileşimi varsa ülkeler arasında o kadar güçlü bağlar oluşuyor. Çok önemli konularda da önemli mesafeler alınıyor. Kamu diplomasisi kavramı çerçevesinde bu kongre de önemli bir misyonu yerine getiriyor."

"ELVEDA RUMELİ DİZİSİ" EKİBİNE PLAKET


Elveda Rumeli Dizisi ekibine Balkanlar - Türkiye kültürel ilişkilerine yaptıkları katkıdan dolayı bir teşekkür plaketi verildi. Plaketi dizi ekibi adına Yapımcı Tarkan Karlıdağ aldı.

Bu arada, Türkiye de ve Balkanlarda ilgiyle izlenen Elveda Rumeli adlı dizinin yapımcısı Tarkan Karlıdağ a, Vali Doğan tarafından, Balkanlarla olan ilişkilerin geliştirilmesine sağladıkları katkılarından dolayı teşekkür plaketi verildi.

Karlıdağ da, bu plaketi dizinin tüm ekibi adına kabul ettiğini belirterek, dizi ekibinin çok istemesine rağmen, Makedonya da süren çekimlerden dolayı kongreye katılamadığını bildirdi.




Oturum başkanlığını Kültür Üniversitesi nden Doç. Dr. Cüneyt Yenigün ün yaptığı "Balkanlarda Sosyalizmden Serbest Piyasa Ekonomisine Geçiş" başlıklı I. oturumda soldan sağa; Kosova Priştina Üniversitesi nden Safet MEROVCI "Sürdürülebilirliğe Doğru Küresel Yönelişin Farklı Yolları", Bosna Hersek Zenica Üniversitesi nden Prof. Dr. Dzevad ZECIC; "Avrupa ve Asya Sermaye Piyasalarının Bağlantı Noktaları Olarak Bosna Hersek", Karadağ Üniversitesi nden Dr. Mirjana KULJAK; Karadağ da Ekonomi Düşüncesinde Politik - Ekonomik Yapılanış" ve TASAM Uzmanı Caner SANCAKTAR; "Balkanlarda Ekonomik Dönüşümün Dışsal Etkeni:Kapitalizmde Kriz ve Yeniden Yapılanma" başlıklarındaki bildirilerini sundular.

26 Nisan Pazar günü Tekirdağ ın tarihi ve turistik mekanlarına düzenlenen gezi ile sona eren kongre 7 oturum halinde yapıldı. Kongrede, katılımcılar tarafından "Balkanlar da Sosyalizmden Serbest Piyasa Ekonomisine Geçiş", "Balkanlar ın Avrupa Birliği ne Sosyoekonomik Entegrasyonu", "Balkanlar da Sosyoekonomik Problemler ve Çözüm Önerileri", "Türkiye nin Balkan Ülkeleri ile Sosyoekonomik İlişkileri", "Balkan Ülkelerinde Yatırım Olanakları" ve "Balkanlarda Sosyoekonomik İşbirliği Alanları" konularında sunum yaptılar.



Kongrede, Bosna-Hersek Zenica Üniversitesi nden Prof. Dr. Darko PETKOVİC "Bosna-Hersek te Ekonomik Yeniden Düzenleme ve Yenilenme", aynı üniversiteden Prof. Dr. Dzevad ZECİC "Avrupa ve Asya Sermaye Piyasalarının Bağlantı Noktası Olarak Bosna-Hersek", Karadağ Cumhuriyeti Karadağ Üniversitesi nden Dr. Mirjana KULJAK "Karadağ da Ekonomi Düşüncesinde Politik - Ekonomik Yapılanışı", Kosova Cumhuriyeti Priştine Üniversitesi nden Yrd. Doç. Dr. Safet MEROVCİ "Sürdürülebilirliğe Doğru Küresel Yönelişin Farklı Yolları", TASAM dan Balkanlar Uzmanı Caner SANCAKTAR "Balkanlar da Ekonomik Dönüşümün Dışsal Etkeni: Kapitalizmde Kriz ve Yeniden Yapılanma", Slovenya Cumhuriyeti Lübliyana Üniversitesi nden Prof. Dr. Marjan SENJUR "AB Düzeyinde Büyüme Politikalarının Farklılaşması", Bosna-Hersek Cumhuriyeti nden Prof. Dr. Sacir FİLANDRA "Bosna-Hersek ve Avrupa: İlişkilerin Bugünkü Durum", Arnavutluk Cumhuriyeti Epoka Üniversitesi nden Dr. Ferdinand GJANA "Batı Balkanlar ın Entegrasyonu Sürecinde Arnavutluk un Rolü", Makedonya Cumhuriyeti nden Analytica - Kamu Politikası ve Yönetimi Programı Koordinatörü Agim SELAMİ "AB Entegrasyonu İçin Önkoşul Olarak Makedonya da Kamu Yönetiminde Reform", İstanbul Kültür Üniversitesi nden Yrd. Doç. Dr. T. Mesut EREN "Romanya ile Bulgaristan ın AB ye Ekonomik Entegrasyonu", Kocaeli Üniversitesi nden Prof. Dr. Hasret ÇOMAK "Balkanlar ve Bosna-Hersek in Jeopolitiği", Hırvatistan Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler Enstitüsü nden Dr. Sandro KNEZOVİC "Bölgede Genel Politik İstikrarsızlık: Ekonomik Kalkınmaya Engel", İstanbul Kültür Üniversitesi nden Doç. Dr. Cüneyt YENİGÜN "Balkan Etnik Problemlerin Çözümünde Türkiye nin Rolü", Arnavutluk Cumhuriyeti Balkan Girişimcileri Cemiyeti Başkanı Ramadan ÇİPURİ "Arnavutluk ta Sosyoekonomik Problemler", Hacettepe Üniversitesi nden Dr. Tuğça Poyraz TACOĞLU "Kosovalı Türklerin Sosyoekonomik Durumları, Ekonomik Sorunları ve Türkiye den Beklentileri" konularını ele alacak. Bulgaristan AB Enstitüsü Direktörü Julia NIKOLOVA, "Avrupa umudu ? demokratik kurumların inşası için itici bir güç", Atılım Üniversitesi nden Doç. Dr. Ali Engin OBA "Türk-Balkan İlişkilerini Yeniden Düşünmek", Ortadoğu Teknik Üniversitesi nden Prof. Dr. Mustafa TÜRKEŞ "Küresel/Bölgesel/Yerel Dönüşüm Diyalektiğinde Türkiye ? Balkan Ülkeleri İlişkilerini Kavramak ve Tasarlamak", Başkent Üniversitesi nden Dr. Birgül Demirtaş COŞKUN "Türkiye-Bulgaristan Sosyoekonomik İlişkileri", Makedonya Cumhuriyeti nden Emeklilik Sigortası Fonları Ajansı Direktörü Bülent DERVİŞİ "Makedonya ve Türkiye Arasında Ticari ve Ekonomik İlişkiler", Bulgaristan Cumhuriyeti Sofya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Gueorgui TCHERNEV "Bulgaristan Ekonomisi ve Bulgaristan da Yatırım Olanakları", BM Kalkınma Programı Kosova Ofisi Ekonomik Kalkınma Analisti Levent KORO "Kosova Ekonomisi ve Kosova da Yatırım Olanakları", Makedonya Cumhuriyeti Cyril ve Methodius Üniversitesi nden Dr. Angelova BİLJANA "Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Makedonya da İş Dünyası", Romanya Yabancı Yatırım Ajansı Danışmanı Christian Dumitru BABA "Romanya: Yatırım için Gidilecek Yer", Yunanistan Cumhuriyeti nden Dr. Herkül MİLAS "Sosyalizm ve Milliyetçilik Sonrasında Balkanlar da İşbirliği", Arnavutluk Cumhuriyeti (ACER) Ekonomik Araştırmalar Merkezi nden Prof. Dr. Merita XHUMARİ "Balkanlar da Emeklilik Sistemleri için Koordinasyon İhtiyacı", Avrupa Komisyonu Kurumlararası İlişkiler Danışmanı Alain SERVANTİE "AB Bağlamında Balkan Ülkeleri Arasında Sosyoekonomik İşbirliği", Makedonya Cumhuriyeti Cyril ve Methodius Üniversitesi nden Dr. Jasna BACOVSKA "Balkanlar da Sosyoekonomik İşbirliğinde Medyanın Rolü" başlıklı sunumlarını yapmışlardır.



Kaynak: Tasam