info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.3389
Dolar Satış
:
32.3971
Euro Alış
:
34.6487
Euro Satış
:
34.7111
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Başkan Akyazı Basın Bayramını Kutladı

Trakya Gazeteciler Birliği Derneği Başkanı Naci Akyazı, basının özgür konumunu gölgeleyerek temel işlevinden uzaklaştıran sansürün, halkın çıkarlarının savunulması ve özgür düşüncenin gelişmesinin önünde en büyük engel olduğunu kaydetti.

Trakya Gazeteciler Birliği Derneği Başkanı Naci Akyazı, basının özgür konumunu gölgeleyerek temel işlevinden uzaklaştıran sansürün, halkın çıkarlarının savunulması ve özgür düşüncenin gelişmesinin önünde en büyük engel olduğunu kaydetti. 
Akyazı, 24 Temmuz 1908'de, 2. Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde gazetecilerin, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarına provaları göstermediğini ve 25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler uzun yıllardan sonra ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basıldığını ifade etti.
Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracının basın olduğunu aktaran Akyazı, “Basının özgür konumunu gölgeleyerek temel işlevinden uzaklaştıran sansür, halkın çıkarlarının savunulması ve özgür düşüncenin gelişmesinin önünde en büyük engeldir. Görevini, toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın, demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir. Özgür, bağımsız, çok sesli bir yazılı ve görsel basın, demokrasinin büyük güvencesi. Demokratik hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından biri olan, haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir.” dedi.
Basının muasır medeniyet seviyesine ulaşmada öncü rol üslendiğini kaydeden Akyazı, “Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir. Şurası hiçbir zaman unutulmamalıdır ki demokratik laik parlamenter ve hürriyetçi sistemlerde herkese ve her kesime verilen hak ve ödevler nitelikleriyle belirtilmişlerdir. Bu bağlamda değerli basınımıza düşen en büyük ödevlerden biriside içinde yaşadığı toplumun milli ahlaki insani ve kutsal değerlerine saygılı olmak, vatanın bölünmez bütünlüğüne bağlı olmak, Yüce Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün işaret ettiği muasır medeniyet seviyesine ulaşmada öncü rol oynamaktır.” dedi.