info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Chp Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Diş Sağlığı Hayati Önem Taşıyor

Diş Hekimleri Günü ve Sağlık Haftası

CHP Tekirdağ milletvekili Dr.Candan Yüceer,diş hekimler günü haftası ile ilgili bir açıklama yaptı.Yüceer, "Türk Diş Hekimleri Birliği’nin 28. yılı olan 22 Kasım Diş Hekimleri Günü; yüz beş yıl önce kurulan İstanbul Diş Hekimliği Fakültesi’nin kuruluş günü olan 22 Kasım haftası, Ağız ve Diş Sağlığı Haftası olarak kutlanmaktadır.
 
Ağız ve diş sağlığı, genel sağlıktan ayrı düşünülemez. Ülkemizde, % 90’nın üzerinde yurttaşlın tedavi edilmesi gereken diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur. 
Ağız ve dişlerin sağlıksız olması, başta kalp krizi olmak üzere, görme bozukluğu, diyabet, beyin, mide, böbrek ile romatizmal hastalıklara neden olmaktadır. 
Dünyadaki ölümlerin yüzde 60’dan fazlasının kalp hastalıkları, diyabet, kanser kaynaklı olduğu düşünüldüğünde, ağız sağlığının önemi de net bir şekilde ortaya çıkmaktadır. 
Bu nedenle sağlıklı nesiller yetiştirebilmek için, ağız ve diş sağlığı, özellikle çocukluk çağından itibaren verilecek eğitimlerle geliştirilmeli ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmalıdır.
 
Madalyonun diğer yüzündeki diş hekimleri de, yetersiz yardımcı sağlık personeli ile kısıtlı sürede maksimum iş üretmeye zorlanmaktadır. 
Toplumun ve bireyin ağız diş sağlığının iyileştirilmesi için hizmet veren diş hekimlerimizin sorunları sürekli birikmekte, çığ gibi büyüyen sorunların çözümü konusunda siyasi iktidar tarafından herhangi bir adım atılmamaktadır. 
Zor şartlar altında, yoğun tempo ile çalışan, “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında uygulamaya konulan adaletsiz performans sisteminin altında ezilen diş hekimleri, hastayla karşı karşıya bırakılmaktadır. 
Performans uygulaması, diş hekimlerinin izin kullanımı ve ücretlerinde eşitsizlik yaratırken, sağlık hizmetinin niteliği azalarak hasta yoğunluğu artmıştır. Ağız Diş Sağlığı Merkezleri’nde günlük bakılan hasta sayısı ve yapılan işlemlerin toplamı dünya standartlarının çok üstündedir.  
 
Performans kıskacı arasında sıkışan fakülteler de, gerçek görevi olan bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarından çok uzaktadır. 
Türkiye’de 100 bin kişiye 27, AB ülkelerinde ise 61 diş hekimi düşmektedir. Türkiye’nin AB ortalamasını yakalayabilmesi için en az 26 bin diş hekimine ihtiyacı bulunmaktadır. 
Ancak;  diş hekimi, diş protez teknikerliği teknisyenliği gibi ağız ve diş sağlığında hizmet veren kadrolarda yeterli istihdam yapılmamakta, çalışma standartları uygun olarak sağlanmamaktadır.
Diş hekimlerinin yanı sıra, ağız ve diş sağlığı alanında görev yapan tüm çalışanların kartopu gibi büyüyen sorunlarının çözüme kavuşması, özelde ve kamuda emeklerinin karşılığını alabilmeleri umuduyla 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü  ve Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı kutlarım."  DEDİ
Kaynak : Murat Ürtekin