info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Dünya Nüfusunun Üçte Biri Verem Mikrobuyla Karşılaştı

Halk arasında verem hastalığı olarak bilinen tüberkülozun etkili bir hastalık olduğu ve şu ana kadar dünya nüfusunun üçte birinin tüberküloz mikrobuyla karşılaştığı bildirildi.

Halk arasında verem hastalığı olarak bilinen tüberkülozun etkili bir hastalık olduğu ve şu ana kadar dünya nüfusunun üçte birinin tüberküloz mikrobuyla karşılaştığı bildirildi.

Çorlu Deri Sanayicileri Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, Bilim Fen ve Teknoloji Kulübü`nün organize ettiği `Verem Hastalığı` konulu seminerde konuşan Yüksek Hemşire Meryem Mert, öğrencilere verem mikrobuyla ilgili bilgiler verdi. Meryem Mert, dünya nüfusunun üçte birinin tüberküloz mikrobuyla karşılaştığını, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl yaklaşık 8,4 milyon insanın bu hastalığa yakalandığını, 2 milyon insanın da hastalık nedeniyle öldüğünü söyledi.

Tüberküloz hastalığının mycobacterium tuberculosis adlı mikrop ile oluşan bulaşıcı bir hastalık ve halk sağlığı sorunu olduğunu belirten Mert, şunları söyledi: ``Tüberküloz nasıl bulaşır? Tüberküloz hastalığı, solunum yoluyla bulaşır. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması ile solunum yolu salgıları damlacık şeklinde havaya atılır. İçinde tüberküloz basilinin (mikrobunun) de bulunduğu bu damlacıkların solunması ile sağlıklı bireyler infekte olur. İnfekte olan her kişide mutlaka hastalık gelişmez. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta saklı kalır ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık oluşturur. Hastalık gelişme riskinin en yüksek olduğu dönem ilk iki yıldır. İlk iki yılda yüzde 5, sonrasında yüzde 5 olmak üzere, yaşam boyu hastalık gelişme riski yüzde 10`dur. Bulaşma açısından en riskli kişiler hastayla uzun süre aynı ortamda bulunan aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşlarıdır. Kaşık, çatal, bardak gibi yemek gereçleri, giysiler, çarşaflar gibi eşyalarla ise bulaşma olmaz.``