info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Ergene’ye 24 Saat Denetim

Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ergene Nehri’nin temiz akması ve Tekirdağ’ın hava kalitesinin iyileşmesi için mesai gözetmeden denetimlerini sürdürüyor.

İşletmelerin çevre mevzuatında belirtilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğinin kontrolleri aralıksız yapılıyor.
 
HALİÇ GİBİ TEMİZLENİYOR
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2011 yılında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a Şafak Eylem Planı kapsamında Ergene Harekatı ile Ergene Nehri’nin sanayi atıklarına arındırılması için talimat vermişti. Erdoğan’ın ‘Ergene’yi Haliç gibi temizleyin’ talimatının ardından 2 bakanlık zaman geçirmeden çalışmalara başladı.
 
ARITMA TESİSLERİNİN İHALELERİ YAPILDI
 
2 bakanlık tarafından Ergene’nin temizlenmesi için hazırlanan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı devreye sokuldu. Bu kapsamda fabrikaları ıslah OSB adı altında 7 bölgeye toplayarak burada arıtılan sanayi atıklarının yerin altında borularla derin deşarj yöntemiyle Marmara Denizi’ne akıtılması kararlaştırıldı. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 7 ıslah organizeyi, organize sanayi bölgesi olarak ilan etti. OSB’lere ait arıtma tesislerinin ihaleleri yapıldı. Tek noktadan Marmara Denizi’ne akıtılacak derin deşarjın ihalesi ise önümüzdeki günlerde yapılacak.
 
ERGENE HER GEÇEN GÜN BERRAKLAŞIYOR
 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ergene Nehri’ni temizlemek için kolları sıvadı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın talimatı ile 2012 yılında Ergene Nehri’nin aktığı Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde faaliyet gösteren sanayi tesisleri, su kirliliği ile ilgili olarak sürekli denetim altında tutuldu. Bakanlık, 2012 yılında yaptığı 2 bin 947 denetimde, 13 milyon 43 bin 261 lira para cezası kesti ve 4 tesisi de kapattı. Ergene Havzası’nın bulunduğu illerde denetim yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Edirne’de 539 tesiste yaptığı denetimde, 151 bin 586 lira, Kırklareli’nde 447 tesiste yaptığı denetimde, 1 milyon 148 bin 462 lira ve Tekirdağ’da 1961 tesiste yapılan denetimler sonucunda 11 milyon 965 bin 435 lira para cezası kesti.
 
ATIK SU DENETİMİ DENETİM
 
Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Ergene Nehri’nin temiz akması ve Tekirdağ’ın hava kalitesinin iyileşmesi için mesai gözetmeden denetimlerini aralıksız sürdürdü. İl Müdürlüğü tarafından sadece mesai saatlerinde değil, hafta sonları ve geceleri de denetimler yapılarak, Ergene Nehri’nin temiz akması için gerekli çalışmalar yapıldı.
 
Ergene Nehri ve kollarına atıksularını deşarj eden kuruluş ve işletmeler sürekli olarak denetleniyor. İşletmelerin çevre mevzuatında belirtilen yükümlülükleri yerine getirip getirmediğinin kontrolleri aralıksız yapılıyor. Denetimlere mobil su ve atıksu analiz laboratuvarları da eşlik ediyor.