info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Fileyle alışveriş projesi

Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu ve Yavru Tema grubu öğrencilerinin birlikte oluşturdukları file ve bez torbayla alışveriş projesi başlatıldı.

Çorlu Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu ve Yavru Tema grubu öğrencileri tarafından hazırlanan file ve bez torbayla alışveriş projesi velilerinde desteğiyle başlatıldı.
Öğrenci ve velilere bilgiler veren Proje sorumlu öğretmeni Hasan Akçay, "Yaşadığımız bu dünyada çevre kirliliğinin farklı bir boyutuna dikkat çekmek istedik. Yıllar öncesi tertemiz olan ülkemiz teknolojinin gelişmesi ile petrolün yan ürünü olan plastikle tanıştı. Ardından naylon poşet torbalar geldi. Başlangıçta çok cazip görünen bu buluşun, zamanla ne kadar tehlikeli olduğu ortaya çıkmaya başladı. Özellikle alışverişte kullanılan bu poşetlerden siyah olanları tamamen atık naylonlardan yapılmakta ve kullanımında kanserojen etki yapmaktadır. Şuan farkına varmadığımız bu tehlike yıllar sonra ortaya çıkmakta insanımızın sağlığını ve gelecek nesillerimizi tehdit etmektedir. Doğanın dengesini bozmaya başlayan poşetler nedeniyle birçok hayvan nesli de tehlikededir" dedi.
Naylon poşetlerin doğada çözülmesinin 100 ila bin yıl gibi zaman aldığını belirten Akçay, "Bunların yapımı için sadece ABD de 12 milyon varil petrol kullanılıyor. 4 kişilik bir aile yılda bin 460 afet poşet kullanırken, dünyada 500 milyar adet poşet üretilmektedir. Her bir dakika içinde bir milyon poşet tüketilmektedir. Tayvan, Kenya, Güney Afrika, Uganda ve Ruanda ülkelerinde kullanımı yasaklanırken, bazı ülkelerde yasaklamalar başlamıştır. Özellikle Fransa 2010 yılından itibaren tamamen yasaklama kararı almıştır. ABD de bazı eyaletlerde yasaklamalar başlamıştır. Ülkemizde birçok il ve ilçe belediyelerinin almış olduğu kararlar doğrultusunda yasaklar uygulanmaya başlamıştır. Edirne, Denizli, Büyükçekmece, Gökçeada Belediyeleri bazılarıdır" diye konuştu.
Saydıkları sebeplerden dolayı bu projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Hasan Akçay, "Projemizi hayata geçirme çalışmalarına başladık. Öğretmen arkadaşlarımız ile projeyi oluşturduk ve Çorlu Kaymakamlığı ile Milli Eğitim Müdürlüğümüzden resmi onayımızı aldık. Birçok kurum ve kuruluş bize destek vereceklerini söylediler. En büyük gücüde okul idaremizden ve öğretmen arkadaşlarımızdan aldık. İki hafta önce velilerimizden oluşan gönüllü ekibe Görsel sanatlar öğretmenimiz Mine Türeli tarafından file yapım kursu verilmeye başlandı. Bu çalışmalar okulumuzdaki tüm velilere ve öğrencilerimize öğretene kadar devam edecektir. Hedefimiz bu konuda öğrencilerimizi ve velilerimizi bilinçlendirmek, projemizin ileriki aşamalarında Çorlu daki tüm okullarda yangınlaştırmaktır. Belediyemizin desteğini alarak poşet kullanımını azaltmak, kullanılacak poşetlerin ise polilaptikasit hammaddesinden imal edilmesini sağlamak ve tüm Türkiye ye örnek olmaktır" şeklinde konuştu.
15 gönüllü öğrenci velisinin Fevzi Çakmak İlköğretim Okulu nda gördükleri file yapım kursu ile şuana kadar 50 file üretildi. Öğrenci velileri ürettikleri alışveriş filelerini, tüm Çorlu ya yayma kararı içerisinde olduklarını belirtti.