info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4747
Dolar Satış
:
32.5332
Euro Alış
:
34.8231
Euro Satış
:
34.8859
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

Güreş Yeniden Olimpiyatlarda

Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te devam eden 125. IOC oturumunun ikinci gününde, Tokyo’da düzenlenecek 2020 Olimpiyatları ile 2024 Olimpiyatları’nda yer alacak son branş için güreş, squash ve beyzbol-softbol dalları yarıştı.

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te devam eden 125. IOC oturumunun ikinci gününde, Tokyo'da düzenlenecek 2020 Olimpiyatları ile 2024 Olimpiyatları'nda yer alacak son branş için güreş, squash ve beyzbol-softbol dalları yarıştı.
 
OYLAMAYI GÜREŞ KAZANDI
Güreş, beyzbol-softbol, karate, paten sporları, dağcılık, squash, wakeboard ve wushu branşları arasında başlayıp mayıs ayının sonundan beri güreş, squash ve beyzbol-softbol branşları arasında devam eden yarışın galibi, IOC üyelerinin oylaması sonucunda güreş oldu.
 
IOC'nin bugünkü oturumunda 2020 Olimpiyatları'nda yer alacak 25 ana branşın belirlenmesinin ardından, son dal olarak programa dahil olmak için sırasıyla Dünya Beyzbol-Softbol Konfederasyonu (WBSC), Dünya Squash Federasyonu (WSF) ve Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) adına konuşmacılar 20'şer dakikalık sunum gerçekleştirdi. Sunumlarının ardından her branşın yetkilileri, soru-cevap bölümüyle de IOC üyelerini ikna etmek için çalıştı.
 
GÜREŞTEKİ DEĞİŞİKLİKLER ANLATILADI
FILA'nın sunumunda güreşteki yeni kural değişikliklerine, FILA'daki bayan yönetici artışına ve bayan güreşçi sayısındaki artışa dikkat çekildi. Dünyanın dört bir yanından gelen eski olimpiyat madalyalı güreşçiler de güreşin hayatlarına kattığı anlamı vurguladılar.
 
Sunumların ardından, üç spor branşından birinin 2020 Olimpiyatları'na alınması için oylamaya geçildi. Oylamadan önce her branş için birer oylama numarası belirlendi. Kurayla belirlenen rakamlar beyzbol ve softbol için 5, squash için 6, güreş için ise 8 olarak tespit edildi. Elektronik ortamda gizli yapılan oylamada IOC üyeleri, seçtikleri branş için bu rakamlardan birine bastı.
 
IOC Başkanı Jacques Rogge, 95 geçerli oydan 49'unu alan güreşin, 2020 ve 2024 Olimpiyatları'nda temsil edilecek son branş olduğunu ilan etti. Rogge, beyzbol ve softbolü 24, squash branşını ise 22 üyenin oyladığını belirtti.
 
Sonucun ardından salonda bulunan FILA yetkilileri büyük sevinç yaşadı.
 
İLK MODERN OLİMPİYATLARDAN BERİ VAR
1896'daki ilk modern olimpiyat oyunlarından iki yıl önce 1894 yılında yapılan ilk IOC toplantısında, atletizm, bisiklet, cimnastik, eskrim, atıcılık, halter, yüzme, tenis ile birlikte olimpik programa dahil edilen 9 branştan biri olan ve 1900 Paris Olimpiyatları dışındaki tüm modern olimpiyatlarda yer alan güreş için Rio de Jenairo 2016'dan sonra Tokyo'da düzenlenecek 2020 Olimpiyatları'nda ve 2024 Olimpiyatları'nda da yer alacak.
 
18 Mayıs'taki olağanüstü Uluslararası Güreş Federasyonu (FILA) kongresiyle başa gelen Nenad Lalovic ve ekibi, güreşin, 25 çekirdek branş arasına girememesinin temel sebepleri gösterilen "seyir zevkinin azalması ve hakem kararları başta olmak üzere sporcu dışındaki faktörlerin oyuna etki etmesi"nin önüne geçmek ve maçlardaki dinamizmi artırmak için bu dalda kural değişikliğine gitmişti.