info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
45.4477
Dolar Satış
:
45.5296
Euro Alış
:
52.8818
Euro Satış
:
52.9771
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...
Murat Ürtekin, Bıçak Sırtı
murat@ellidokuz.com

Kurumsal Marketlerde Kuruş Vurgunu ve 99 Aldatmacası

Yıllar önce Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın Ramada Otel’de basına verdiği kahvaltı sonrası, bakanlık tarafından tarafıma Gümrük Kanunu ve Tüketici Kanunu ile ilgili çok sayıda mail gelmişti.

Bu mailleri haber yapmıştım ve en önemli husus da etiket usulsüzlüğünde, o işletmenin şikâyet halinde tüketicinin ürünü ücretsiz alacağı ve işletmeye cezai işlem uygulanacağı anlatılıyordu. 
FAKAT YENİ ALDATMACALAR GELİŞTİRİLDİ. 
Şimdi kurumsal markete gittiğinizde, ürünün üzerinde 19.85 veya 19.90 yazdığında, kasiyer size kasada 20 lira diyor. Kamera kayıtları ses kaydı yapmadığı için, cezai işlem için her türlü inkâr fırsatı oluyor. 
BU KURUŞLAR AY OLARAK HESAPLANDIĞINDA, ALIŞVERİŞ YAPAN BİNLERCE KİŞİDEN HAKSIZ YERE ALINAN MEBLAĞ ONBİNLERCE LİRA EDİYOR. BUNUN ADI, EN HAFİF TABİRLE, HAKSIZ YERE ZİMMETE PARA GEÇİRMEKTİR. 
Başka il veya ilçeleri bilmem ama, bu kasiyer kesintileri son zamanlarda Muratlı’da çok arttı. Bu yüzden hem kurumsal mağazalar hem de müşteriler mağdur oluyor, sürekli kasiyer değiştirmek zorunda kalıyorlar. Fakat Muratlı’da bir kurumsal işletme var ki, sadece kuruşu sıfırlamakla yetinmediği gibi, “İstediğin yere şikâyet et” tarzında konuşmaları da müşteri kaybetmelerine neden oluyor. 
Hem suçlu hem güçlü tavırları, “Arkalarında hangi güç var ki böyle konuşabiliyorlar?” sorusunu gündeme getiriyor. 
Bu söylem kuruş meselesi değil, o işletmenin güvenilirliğinin sorgulanması sorunudur. Unutulmamalıdır ki; bir müşteri 10, on müşteri 100, yüz müşteri bin müşteri kaybı demektir. İşin ilginç yanı, bu durumu müdürlerine iletmeme rağmen kasiyerlerin ve diğer çalışanların aynı tavrı sürdürmesidir. 

Bugün mevcut kurumsal markete giderek bir ürün aldım. (Leblebi kurabiyesi) Etikette 66.90 yazıyordu. Kasaya gittim. Kasiyer bana, “67 lira” dedi. Şimdi sevgili okurlarıma soruyorum; bu vatandaşı dolandırma değil mi? “10 kuruş, 20 kuruş ne olacak sanki?” diye almadığımız kuruşlar, onbinlerce kişide kaç para yapar? Bir de 19.99 aldatmacası var. 20 lira yerine 19.99 yapmak, beyin algısıyla ucuz izlenimi yaratmaktır. 0.99 yazan etiketli ürünü alıp kasaya gittiğinizde, size para üstünü ve fişi verdiklerinde bunu kamerayla çekip şikâyet ettiğinizde, o işletme çok büyük cezalar öder. 
ETİKET İLE KASA ÖDEMESİ FARKLI ÇIKTIĞINDA YA DA ÜRÜN AYIPLI ÇIKTIĞINDA, MARKET O ÜRÜNÜ SİZE BEDELSİZ VERMEK ZORUNDADIR. BİR KURUŞ, BAKIR ALAŞIMI YÜKSEK OLDUĞU İÇİN, BİR LİRADAN DAHA DEĞERLİDİR. 

1 liraya 100 tane 1 kuruş alırsınız.
EĞER MARKET VEYA HERHANGİ BİR İŞLETME SİZE BİR KURUŞU ÖDEMEZSE, CEZAİ İŞLEME TABİ TUTULUR. 
Bir kuruş yerine, “Al 10 kuruş, 20 kuruş benden olsun” gibi konuşma yaparsa, bu da size hakaret sayılır ve hakaret-aşağılama davası açabilirsiniz. Şimdi ben buradan İlçe Tarım Müdürlüğü’ne ve Zabıta Müdürlüğü’ne sesleniyorum: “Tekirdağ merkezden sivil tarım ve zabıta ekipleriyle bu kurumsal marketleri gezin. Bir ürün alın. 19.90 deyip kasada 20 lira diyorsa, 99.99 deyip kasada 1 kuruşu vermiyorsa, kesin cezayı. Artık yetti. Milletin, ‘10 kuruş, 20 kuruş, 30 kuruş canım ne olacak?’ düşüncesiyle masada kalan bu paralar, ülke genelinde servet eder. Birileri bu kurumsal marketlerin kuruş-küsurat vurgununa dur demelidir. Her şeyi kabullenirsek, ülke ekonomisi de keşmekeş olur.” 
BAKALIM YETKİLİLER VURDUMDUYMAZ MI DAVRANACAK YOKSA GEREĞİNİ Mİ YAPACAK? 
Başta Vali Recep Soytürk ve Tarım Müdürü’nün gereğini yapacağından şüphem yoktur.