info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İl Sağlık Müdürlüğü Akılcı İlaç Kullanımı Rehberi - 1

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa DÖNMEZ` in Akılcı İlaç Kullanımı İle İlgili Basın bilgilendirmesi gerçekleştirdi.

1.Akılcı ilaç kullanımının önemi;

Akılcı ilaç kullanılması ile ilgili açıklama;

Akılcı İlaç Kullanımının Önemi : Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bir insanlık hakkı olarak sağlık ve sağlığa erişmekte eşitlik ilkesinden hareketle, ilaca ulaşılabilirliğin uzun vadeli ilaç politikalarının ayrılmaz bir parçası olarak görülmesi gerektiği sonucuna varmıştır. Daha geniş bir çerçeveden bakıldığında bu konu, tüm sağlık politikasının bir parçası olarak değerlendirilmiştir. Tüm dünyada yanlış, gereksiz, etkisiz ve yüksek maliyetli ilaç kullanımı çeşitli boyutlarda sorunlara neden olmaktadır. Bu etkiler arasında ;

* Hastalık ve ölüm oranlarında artış olması,

* İlaçların yan etki riskinin artması,

* Kaynakların yanlış tüketilmesiyle, temel ilaçlara bile ulaşılabilirliğin azalması,

* Acil ve temel ilaçlara karşı gelişebilecek dirence dayalı olarak, tedavinin ekonomik ve sosyal maliyetinin artması sayılabilir. Bu nedenlerden dolayı dünyada çeşitli çözüm yolları üretilmeye, geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda dünyada “Akılcı İlaç Kullanımı (AİK)” çalışmaları başlatılmıştır.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını olumsuz olarak etkileyen ciddi bir sorundur. Akılcı olmayan ilaç kullanımı, hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına/uzamasına ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.

Endikasyon açısından bakıldığında uygun ilaç; etkililik, güvenlik, uygunluk ve maliyet kriterleri dikkate alındığı sürece akılcı olarak seçilebilir. Akılcı İlaç Kullanımının sağlanması konusunda farkındalığın oluşturulması ve toplum bilincinin artırılmasında hekimin yanı sıra; eczacı, sağlık personeli, hasta/ hasta yakını, sektör, düzenleyici otorite, meslek örgütleri, medya, akademi vb. birçok grup sorumluluk sahibidir ve akılcı ilaç kullanımındaki başarı da tüm bu paydaşların bilinçli çabaları neticesinde ortaya çıkar.

Kaynak : Murat Ürtekin