info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4626
Dolar Satış
:
32.5211
Euro Alış
:
34.5266
Euro Satış
:
34.5888
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İŞKUR İstihdam Raporunu Açıkladı

Tekirdağ ın işgücü arzı ve talebine ilişkin temel verilerin derlendiği ve Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından Eylül ve Ekim döneminde 17 sektör kapsam içerisine alınarak 1236 işyeri ve işverenle görüşmeler sonrası hazırlanan rapor önceki gün açıklandı.

Tekirdağ’ın işgücü arzı ve talebine ilişkin temel verilerin derlendiği ve Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından Eylül ve Ekim döneminde 17 sektör kapsam içerisine alınarak 1236 işyeri ve işverenle görüşmeler sonrası hazırlanan rapor önceki gün açıklandı. Rapor işyeri faaliyeti, mevcut istihdam, açık işler, işe giriş-çıkışlar ve eleman temininde güçlük çekilen meslekler olmak üzere 5 bölümden oluşturuldu.
 
NET İSTİHDAM ARTIŞI BEKLENTİSİ YÜZDE 2.5
 
Tekirdağ İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 2,5 iken bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 0,1 puan artış göstererek yüzde 2,6’ya yükseleceği tahmininde bulunuldu. Tekirdağ Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından il genelinde 10 Eylül ile 31 Ekim 2012 döneminde, 1236 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen veriler açıklandı. Tekirdağ İşgücü Piyasası Talep Araştırmasının işsizliğin azaltılması ve iller bazında sektörlere göre istihdam politikalarının oluşturulması, işverenlerin talep boyutunu tespit etmek, işgücü piyasasında mevcut, geçmiş ve gelecek dönemde meydana gelen veya gelmesi beklenen mesleki değişim ve gelişimleri izlemek için yapıldığı belirtildi.
 
EN YÜKSEK İSTİHDAM ARTIŞI 3 SEKTÖRDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
 
Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, 2012 yılı içerisinde istihdam artışının yüzde 35,1’inin İmalat, yüzde 27,3’ünü Toptan Perakende ve Ticaret ve yüzde 15,6’sını da İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri sektörlerinde gerçekleştiği belirlendi. Diğer taraftan, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak sektör içerisinde en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün yüzde 15,4 ile Su Temini Kanalizasyon Atık Yönetimi ve İyileştirme Faaliyetleri, yüzde 8,1 ile idari ve Destek Hizmet Faaliyetleri ve yüzde 6,5 ile Toptan ve Perakende Ticaret sektörü olduğu tespit edildi. Bu artışların yanı sıra yüzde 20,2 ile Kültür, Sanat, Eğlence, Dinlence ve Spor sektöründe yüksek oranda istihdam azalışı beklenmekte olduğu raporda yer aldı.
 
İSTİHDAM ARTIŞI VE AZALIŞI BEKLENEN SEKTÖRLER
 
Raporda ayrıca 2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralandı. Beden İşçisi, İplikçi (Ring/vater/vargel), Makineci (Dikiş), Örgü  Makinesi Operatörü, Tesis İşçisi(Kömür Madeni). Aynı dönem itibariyle istihdam azalışı beklenen meslekler ise;  Deri İşçisi, Metal Mamulleri Montaj İşçisi, Büro Memuru, Demirci(Makine ile) ve İnşaat Elemanları Kalıpçısı(Elle)  olarak sıralandığı gözlendi.
 
 2013’TE İSTİHDAMDA ARTIŞ BEKLENİYOR
 
2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle en yüksek istihdam artış beklentisi olan sektörlerin sırasıyla yüzde 40,8’ini İmalat sektöründe, yüzde 20,8’sinin İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri sektöründe ve yüzde 16,5’inin de Toptan Perakende ve Ticaret sektöründe gerçekleşeceği tahmin edilmekte olduğu belirtildi. Raporda bu verilere ek olarak, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olunduğunda sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 20,7 ile Bilgi ve İletişim, yüzde 11 ile Konaklama ve Yiyecek Hizmeti Faaliyetleri ve yüzde 6,9 ile Gayrimenkul Faaliyetleri sektörü olduğu ifade edildi.  2013 Yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş mesleklerinin ise Meydancı, Deri işçisi, Beden İşçisi ve Güvenlik Görevlisi, Makineci (Dikiş)  olduğu belirtildi. Buna karşılık olarak istihdam azalmasının, İplikçi (Ring/vater/vargel), Tül Perde İmalat İşçisi, Pres Tezgahı Operatörü, Beden İşçisi(Bina İnşaatı) ve Portföy Elemanı (banka) mesleklerinde olacağı raporda yer aldı.
 
ELEMAN TEMİNİ ZOR OLAN MESLEKLER
 
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri ilk beş meslek ise şöyle sıralandı. İplikçi (Ring/vater/vargel), Deri işçisi, Örgü Makinesi Operatörü, Dikiş Makinesi Operatörü(Kumaş) ve Makineci(Dikiş)
 
Açıklanan raporda diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 45,2’si ilgili meslekte çalışacak eleman olmamasından, yüzde 44,2’si iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 38,8’i  ilgili meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından ve yüzde 29,8’i de çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesi,28,6’sı da önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirttikleri saptandı.