info@ellidokuz.com
Dolar Alış
:
32.4527
Dolar Satış
:
32.5111
Euro Alış
:
34.8255
Euro Satış
:
34.8882
Aranıyor, lütfen bekleyiniz...

İşte Tanıtım Bu

Fotoğraf sanatçısı Nijat Ayvaz ın, ilkini Tekirdağ da açtığı Macaristan da Osmanlı İzleri fotoğraf sergisi Türkiye yi dolaşıyor.

Fotoğraf sanatçısı Nijat Ayvaz'ın, ilkini Tekirdağ'da açtığı 'Macaristan'da Osmanlı İzleri' fotoğraf sergisi Türkiye'yi dolaşıyor. Son olarak Bursa'da açılan sergiyi üst düzey AB yöneticileri de izlerken Macaristan'a karşı artan ilgi dikkat çekiyor.Bursada Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Ankara büyükelçileri ve büyükelçilik yetkililerinden oluşan heyet, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) yöneticileriyle bir araya geldi. Türkiyenin AB katılım öncesi programlar dâhilinde yürütülmesi gereken programların masaya yatırıldığı toplantının ilk gün görüşmelerinin sona ermesinin ardından AB Büyükelçilerinin Bursada düzenledikleri bu toplantı nedeniyle Nijat Ayvazın açacağı MACARİSTANDA Kİ OSMANLI İZLERİ temalı fotoğraf sergisinin açılışına katıldılar.

Bursa düzenlenen toplantıya katılan 18 ülkenin büyükelçi ve eşlerinin hazır bulunduğu açılışta serginin ev sahipliğini Macaristan Cumhuriyeti Büyükelçisi Istvan Szabo yaptı. Açılışı bir buçuk ay önce gerçekleştirilen ve Bursanın en büyük AVMsi olan ANATOLIUM da gerçekleşen sergiye. Bursada yapılan toplantıya katılan tüm büyükelçiler sergi açılışına katılarak sanata ve sanatçıya verdikleri önemi bir kez daha ortaya koydular.  Devlet Bakanı Faruk Çelikin yanı sıra Bursa Milletvekilleri Canan Candemir Çelik ve Ali Kul açılışa birer kutlama telgrafı gönderirken, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin de birer çelenk gönderdi.

Açılışa Bursa Vali Yardımcısı Vedat Müftüoğlu, Ankarada görev yapan  Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo, Avusturya Büyükelçisi Heidemaria Gürer, Belçika Büyükelçisi Pol de Witte, İrlanda Büyükelçisi Tom Russell, İngiltere Büyükelçisi David Reddaway, Estonya Büyükelçisi Avio Orav, İsveç Büyükelçisi Hakan Akesson, Finlandiya Büyükelçisi Kirsti Eskelinen, Bulgaristan Büyükelçisi Krasimir Tulechki, Danimarka Büyükelçisi Ole Egberg Mikkelsen, Latvia Büyükelçisi Aivars Vovers, Hollanda Büyükelçisi Jan-Paul Dirkse, Litvanya Büyükelçisi Jolanda Kriskovieciene, Slovakya Büyükelçisi Rudolf Michalka, Yunanistan Büyükelçisi Theocharis Lalacos, Fransa Büyükelçisi Vincent Guerend, Almanya Büyükelçisi Pascal Guerend, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İlhan Parseker, Bursalı gazeteciler ve sanat severler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Macaristan Cumhuriyeti Büyükelçisi Istvan Szabo konuşmasında Fotoğraf Sanatçısı Niat Ayvazın Türk-Macar dostluğunda iki ülke arasında adeta bir kültür köprüsü kurduğunu kendisi geçmişle gelecek arasında kurduğu bu kültürel bağ ile geleceğe güzel mesajlar vermektedir dedi. Büyükelçi Szabo Osmanlı'nın ilk başkenti olan Bursada bu serginin açılmasının önemine dikkat çekerken, Osmanlının Avrupada geldiği son topraklar olan Macaristan olması sebebiyle Bursada Gazeteci ve Sanatçı Ayvaz başı ve sonu bir birine bağlamış oldu. Büyükelçi Szabo, Nijat Ayvaz gazeteci, fotoğraf sanatçısı olmasının yanında bir edebiyatçıdır da şimdi kendisine bir sürprizim var diyerek cebinden çıkardığı sanatçının daha önce yayınlanan Gece Kaçkını adlı şiir kitabından Elbet şiirini katılımcılara Türkçe okudu.  Ayvaz bu yapılan jest karşısında duygulandığını dile getirirken Bursa'da açtığı sergisinde Macaristan Büyükelçisine kendisinin de bir sürprizi olacağını söyleyerek başladığı konuşmasında Türkiye'nin AB üyeliği sürecinde sanatçılarında katkılarının önemine dikkat çekti. Türk-Macar dostluğunun tarihine değindiği konuşmasında Ayvaz, doğup üretimlerini gerçekleştirdiği kent olan Tekirdağda yüzyıllar önce Türk-Macar dostluğunun tohumlarının ekildiğini ve AB Büyükelçilerine Macar özgürlük kahramanı Prens Rakoczy ve ünlü Macar edebiyatçı Mikes Kelemenin Tekirdağ da yaşadıkları dönemleri anlattığı konuşmasında fotoğraf sergisinin amacının iki dost halkın tarih kitaplarına yazılmış olan ve izlerini Macaristan Cumhuriyetinin her yerinde görebileceğiniz Osmanlının bu topraklara bıraktığı tarihi eserlerinin günümüze gelebilmiş hallerini meraklı gözlerle buluşturmak ve katılımcıları tarihte kısa bir bilgiye ve görselliğe dayalı kısa bir yolculuğa çıkarmak olduğunu dile getirdi. Sanatçı Ayvaz, sergim Macar dostların buradaki Osmanlının geçmişine çok iyi sahip çıkmışlar bunu göstermek ve bu kadar özenli korudukları içinde bir teşekkür niteliği taşımaktadır diyerek Büyükelçilere sergisinin açılışına katıldıkları için teşekkür edip sergiyi birlikte gezmeye davet etti.

Fotoğraf Sergisinde yer alan her bir fotoğrafın hikâyesini İngilizce tercüman eşliğinde katılımcılarla paylaşan sanatçı sergide yer alan bir fotoğrafın önüne geldiğinde Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabonun çok duygulandığını gördü. Macar Büyükelçinin açılış konuşmasında sanatçının bir şiirini okumasıyla yaptığı sürprize karşılık Nijat Ayvazda daha önce Ankarada açtığı bir sergi de Büyükelçinin kendisini Büyükelçilik Rezidansına davet ederek 1886 yılında Macar ressam Ferenc Eisenhutun yaptığı Gül Babanın Şehadeti isimli tablo ile tanıştırdılar dedi. Bende fotoğraf sergim de bu muhteşem sanat eseri ile tüm sanatseverlerin göz göze gelmesi gerektiğini düşündüm ve Büyükelçimize böyle bir sürpriz hazırladım dedi. Bu sürpriz karşısında oldukça duygulandığını dile getiren Büyükelçi Gül Babanın Macarlar için önemli bir tarihi kişilik olduğunu adına senfoniler, operalar gibi sanat eserleri verilmiştir dedi. Ayvazda Danimarka Büyükelçisine ithafen Danimarkalı ünlü edebiyatçı Andersenin yazdığı Gül Baba isimli kitaptan hayat hikâyesini öğrendiklerini sözlerine ekledi. Sanatçı Ayvaz Bursada 15 gün süre ile ANATOLIUM AVM de açık olacak olan sergisinin ardından CORIO Türkiyenin Adapazarında yer alan ADA AVMsinde de açılacağına sözlerine ekledi.

Macaristan'daki Osmanlı İzleri sergisinde 57 fotoğrafı yer alan sanatçı, sergisinin sırası ile ilerleyen günler de Adapazarı, Denizli, Kütahya ve Gaziantep'te de açılacağını sözlerine eklerken, Macaristan'daki sergim de Macaristan'ın çeşitli kentlerinde açılmaya devam edecek. İki farklı coğrafyanın bu dost iki halkını sanat ile kucaklamak hayli heyecan verici.